Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леся Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
743.94 Кб
Скачать

2011-2012 Рр.

п/п

Елемент матеріальних витрат на виробництво продукції

Матеріальні витрати на виробництво грн.

Питома вага матеріальних витрат,%

2009 р.

2010 р.

2009 р.

2010р.

Відхилення від розрахун-ків

1

2

3

4

6

7

8

1

Вартість сировини і матеріалів придбаних у сторонніх підприємств

1147056,9

1622309,6

69,8

56,6

-13

2

Вартість покупних матеріалів

542825

659625

33,01

23,01

-10

3

Вартість покупних комплектуючих виробів та напівфарикатів

132865

158564

8,08

5,53

-2,55

4

Вартість придбаної енергії для технологічних цілей

35214,68

348012

3,97

12,14

8,17

5

Вартість витрат від нестачі матеріальних цінностей, що використані у виробництві

2343

5431

0,14

0,19

0,05

6

Вартість інших матеріальних цінностей, що використані у виробництві

53832, 32

72396

3,27

2,53

-0,74

7

Разом матеріальних витрат

1639214

2859252

99,7

99,8

0,1

8

Вартість зворотніх відходів

50,07

67,4

0,30

0,20

-0,1

9

Підсумок за елементом «Матеріальні витрати»

1644214

2866405

2934212,94

Проведемо аналіз матеріальних витрат на одиницю продукції на прикладі «Комбікормів для курей до 40 днів» за 2011-2012 рр. Виконаємо розрахунок у вигляді таблиці 2.5

Провівши аналіз матеріальних витрат ми бачимо, що найбільшу питому вагу у виробництві комбікормів має вартість сировини і матеріалів придбаних у сторонніх підприємств і становить 56,6 %.

Питома вага енергії у виробництві комбікорму становить 12,14%, що на 8,17% менше від попереднього місяця. Вартість зворотніх відходів при виробництві комбікорма становить 67,4 грн за місяць.

Звідси ми можемо зробити висновок, що матеріальні витрати складають основу при виробництві «комбікорму для курей до 40 днів».

Економічний аналіз операційних витрат ПАТ «Миронівський завод по виготовленню круп та комбікормів» є важливим інструментом управління ними, що дозволяє надати узагальнюючу оцінку ефективності використання ресурсів і визначити резерви збільшення прибутку та зниження ціни одиниці продукції.

Чим економніше підприємство використовує матеріальні, трудові та фінансові ресурси при виготовленні продукції, виконанні робіт та наданні послуг, тим ефективніше здійснюється виробничий процес, тим більшим буде прибуток і рівень рентабельності продукції. Зауважимо, що мова йде про досягнення не мінімального рівня витрат, а оптимального, такого, що забезпечує виробництво конкурентної продукції (робіт, послуг). Отже, витрати виробництва є основним фактором ціноутворення і формування прибутку.

У пiдприємств з довгостроковим типом балансу частка довгострокових iнвестицiй достатньо велика, i тому вони сильно залежать вiд власного капiталу та довгострокових запозичень. У пiдприємств з короткостроковим типом балансу висока частка iнвестицiй в оборотнi активи, тому короткостроковi запозичення перевищують довгостроковi.

Для визначення фiнансової мiцностi та спроможностi будь-якого пiдприємства iснує простiй тест вiдповiдь на питання: чи достатньо у пiдприємства грошових коштiв на погашення своїх короткострокових зобов'язань в даний час та на найближче майбутнє. Якщо позитивна вiдповiдь на це питання пiдприємство дати не може, то воно знаходиться в фiнансовiй кризi незалежно вiд того, який у нього показник прибутку. Звiдси витiкає наступне питання: звiдки пiдприємство отримає грошовi кошти для погашення поточних зобов'язань. Через всi структури компанiї, аналогiчно кровоносним судинам, йде потiк грошових коштiв, який охоплює запаси, дебiторську заборгованiсть та грошовi кошти, що є оборотними активами пiдприємства, а також кредиторську заборгованiсть, що є короткостроковим зобов'язанням. Грошовi кошти поступають на рахунки пiдприємства при погашеннi покупцями дебiторської заборгованостi, яка з продажем чергової порцiї готової продукцiї знову збiльшується. До продажу запас готової продукцiї росте, а запаси товарно-матерiальних цiнностей та незавершеного виробництва, з яких зроблена ця продукцiя, скорочуються. Цi види запасiв образно можна надати у виглядi “тимчасових сейфiв” для зберiгання грошових коштiв. В той же час пiдприємство купує у постачальникiв необхiднi матерiали, сировину та т. п., що приводить до виникнення кредиторської заборгованостi, а також привертає позиковi кошти у фiнансових установ. Якщо цей процес припиняється або хоча б серйозно порушується навiть на деякий час. це призводить до виникнення серйозних проблем, що позначаються на лiквiдностi пiдприємства.

Критерiї лiквiдностi, що характеризують фiнансове положення пiдприємства як задовiльне, не завжди означають таку ж платоспроможнiсть. Лiквiднiсть це можливiсть, в цiлях погашення зобов'язань, використовувати наявнi грошовi кошти або швидко перетворювати активи на такi, або так же швидко генерувати доходи. Платоспроможнiсть -це його здатнiсть в належнi термiни та повною мiрою вiдповiдати по своїх зобов'язаннях. Поняття лiквiдностi завжди зв'язується з активами та зобов'язаннями, а поняття платоспроможностi - з пiдприємством в цiлому.

Недостатня лiквiднiсть, як правило, означає, що пiдприємство не в змозi скористатися перевагами знижок та виникаючими вигiдними комерцiйними можливостями. На цьому рiвнi недолiк лiквiдностi означає, що немає свободи вибору, та це обмежує свободу дiй керiвництва.

Критичний недолiк (дефiцит) лiквiдностi припускає, що пiдприємство не здатне погасити свої поточнi борги та зобов'язання. Це може привести до iнтенсивного продажу довгострокових вкладень та необоротних активiв, а в самому гiршому випадку до неплатоспроможностi та банкрутства.

Для власникiв пiдприємства недостатня лiквiднiсть може означати зменшення прибутковостi, втрату контролю та часткову або повну втрату вкладень капiталу.

Для кредиторiв недостатня лiквiднiсть їх боржника може означати затримку в сплатi вiдсоткiв та основної суми боргу, часткову або повну втрату наданих з вiдстроченням платежу коштiв. Така змiна може привести до втрати зв'язкiв з постачальниками.

Якщо величина власних оборотних коштiв позитивна, то це вказує на принципову можливiсть погашення поточних зобов'язань пiдприємства його поточними активами. “Власними” називаються тi оборотнi (поточнi) активи, якi фiнансуються за рахунок довгострокових джерел та не вимагають їх швидкого використання для погашення заборгованостi.

Термiнова лiквiднiсть вiдображає лiквiднiсть активiв на випадок необхiдностi в термiновому погашеннi поточних зобов'язань. Аналiзуючи динамiку цього коефiцiєнта, необхiдно звернути увагу на фактори, що зумовили його змiни. Якщо зростання коефiцiєнта термiнової лiквiдностi було пов'язане з необгрунтованим зростанням дебiторської заборгованостi, то це навряд чи характеризує дiяльнiсть пiдприємства з позитивного боку.

Критична лiквiднiсть характеризує лiквiднiсть активiв на випадок необхiдностi в негайному погашеннi поточних зобов'язань за рахунок тих, що є у пiдприємства найбiльш лiквiдних активiв - грошових коштiв та короткострокових фiнансових iнвестицiй.

Якщо лiквiднiсть пiдприємства знижується, то необхiдно проаналiзувати, за рахунок чого це вiдбувається: чи то пiдприємство отримує мало прибутку, чи то вкладає грошовi кошти в свою дiяльнiсть в набагато бiльшому об'ємi, нiж дозволяють його фiнансовi можливостi. Однiєю з причин зниження показника лiквiдностi може бути також те, що пiдприємство пiд довгостроковi проекти привертає короткостроковi кредити, чого бути не повинно. Одне з правил фiнансового менеджменту: довгостроковi кредити повиннi притягуватися для фiнансування капiтальних вкладень, короткостроковi на поповнення оборотних коштiв Дотримання цього правила одна з найважливiших умов пiдтримки нормальної лiквiдностi пiдприємства.

Збiльшення коефiцiєнта лiквiдностi може свiдчити про невиправдане збiльшення термiнiв погашення дебiторської заборгованостi, або про зайве накопичення запасiв, або про повiльну оборотнiсть грошових коштiв. Проте, при визначеннi лiквiдностi пiдприємства, слiд "враховувати та той факт, що негативнi чинники можуть виявитися тимчасовими, оскiльки баланс вiдображає стан пiдприємства на певний момент, та не варто поспiшати з “оздоровленням” пiдприємства не проаналiзувавши всi чинники, що вплинули на негативну змiну лiквiдностi.

Лiквiднiсть пiдприємства це бiльш загальне поняття, нiж лiквiднiсть балансу. Лiквiднiсть балансу припускає дослiдження платiжних коштiв тiльки за рахунок внутрiшнiх джерел (реалiзацiї активiв). Але пiдприємство може привернути позиковi кошти зi сторони, якщо у нього є вiдповiдний iмiдж в дiловому свiтi та достатньо високий рiвень iнвестицiйної привабливостi.

Розділ 3. Внутрішній та зовнішній аудит готової продукції, аудит фінансової звітності, державний контроль за дотриманням чинного законодавства України по готовій продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]