Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародні фінанси 1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення дисципліни та виконання контрольної роботи

для студентів спеціальності 6.050100 “Фінанси”

напряму 0501 “Економіка і підприємництво”

денної та заочної форм навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № ____

від 25.11. 2008 р.

Київ НУХТ 2008

Міжнародні фінанси: Метод. вказівки до вивч. дисципліни та викон. контрол. роботи для студ. спец. 6.050100 “Фінанси” напряму 0501 “Економіка і підприємництво” ден. та заоч. форм навчання / Уклад.: К.М.Темчишина, Ю.Л.Темчишина. – К.: НУХТ, 2008. – 26 с.

Рецензент І.В.Дем’яненко, канд. екон. наук

Укладачі: К.М.Темчишина,

Ю.Л.Темчишина, кандидати екон. наук

Відповідальний за випуск Т.А.Говорушко, канд. екон. наук, доцент

1. Загальні відомості

В сучасному ринковому господарстві кожної країни чільне місце займають зовнішньоекономічні відносини.

Предметом дисципліни “Міжнародні фінанси” є потоки грошових коштів і пов’язані з ними відносини в галузі міжнародної економіки.

Метою вивчення дисципліни “Міжнародні фінанси” є підготовка фахівців економічного профілю, які мають оволодіти знаннями з теорії міжнародних фінансових відносин та набути навичок практичного застосування одержаних знань при здійсненні фінансових операцій у зовнішньоекономічній діяльності підприємств, фінансового менеджменту і аналізу в галузі міжнародного фінансового ринку, міжнародних інвестицій та платіжних і розрахункових балансів України.

Завдання дисципліни “Міжнародні фінанси”: розкрити теоретичні основи розвитку міжнародних фінансових відносин; дати поняття про світову фінансову систему та її складові, світові гроші; ознайомити з теорією валютних курсів, організацією міжнародних фінансових ринків, міжнародною фінансовою діяльністю комерційних банків, формами фінансування міжнародної торгівлі; сформувати у студентів уявлення про призначення та діяльність фінансових організацій та підстави валютного регулювання і валютного контролю в Україні.

Вивчення цієї дисципліни спеціалістами з фінансів базується на засвоєнні знань дисциплін “Макроекономіка”, “Мікроекономіка”, “Фінанси”, “Фінанси підприємств”, “Гроші та кредит”, ”Банки та банківська справа”, “Міжнародна економіка”.

Актуальність знань з дисципліни міжнародні фінанси пов’язана з глобалізацією фінансових відносин та її проблемами.

Роль дисципліни у підготовці фахівців полягає у забезпеченні системних знань з теорії міжнародних фінансових відносин, технології валютних операцій на міжнародному фінансовому ринку, методики міжнародних фінансових розрахунків.

Після вивчення дисципліни “Міжнародні фінанси” студенти повинні:

знати основи міжнародних фінансів як підсистеми міжнародних економічних відносин, їх функції, систему грошових відносин, що формує міжнародні фінанси, розвиток міжнародних фінансів та роль держави у міжнародних фінансах;

вміти проводити фінансові розрахунки та аналіз операцій на ринку капіталів, валютному ринку, на ринку міжнародних інвестицій; аналізувати платіжний баланс країни.

Відповідно до поставлених завдань побудовано і зміст дисципліни, викладений в програмі.