Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
166.81 Кб
Скачать

Брагоректифікаційні установки

При одержані ректифікованого спирту з бражки використовують браго- ректифікаційні установки. Вони, звичайно мають три основні колони та 1...3 додаткові, що встановлюються в разі необхідності.

Основними колонами в БРУ є: бражна, епюраційна і спиртова. Бражна колона використовується для відокремлення леткої частини бражки від нелеткої. Бражка звільнена від леткої частини відводиться з нижньої частини колони у вигляді барди. З нею відводяться екстрактивні речовини, завислі частки, значна частина води та хвостових домішок. Летка частина бражки, що містить етиловий спирт, воду й супровідні леткі домішки, у вигляді пари, або бражного дистиляту надходить на живлення епюраційної колони. Далі проходить процес очистки спирту.

За складом спирто-водяна пара, що виходить з бражної колони й бражний дистилят не відрізняється від слабоградусного спирту–сирцю в спирто-водяній парі з концентрацією – 35...55 % об. Склад і концентрація домішок спирту в основному такі ж. В залежності від включення бражної колони в схему розрізняють БРУ непрямої, прямої та напівпрямої дії.

Брагоректифікаційна установка прямої дії

Принципова особливість установок прямої дії полягає в тому, що живлення ректифікаційної колони відбувається спиртоводною парою, що виходить безпосередньо з бражної колони (рис.1а).

В установках прямої дії теплота гріючої пари використовується дворазово. Свіжа гріюча пара вводиться тільки в нижню частину бражної колони А, а епюраціїна колона Б й ректифікаційна В обігріваються спирто-водяною парою, що виходить з верхньої частини бражної колони. В бражну колону подають бражку, звільнену від головних домішок (епюровану) і флегму, яка надходить з ректифікаційної колони. Таким чином, в бражній колоні відбувається спільне вилучення спирту з бражки й флегми. Концентрація сухих речовин у барді при цьому зменшується за рахунок розбавлення її лютерною водою, що утворюється після вилучення спирту з флегми.

Принцип побудови схеми бру прямої дії:

А-бражна колона, Б-епюраціїна колона, В-ректифікаційна колона, П-гріюча пара, М-бражка, З-барда, Л-лютерна вода, СМ-сивушне масло, ГФ-головна фракція, РС-ректифікований спирт.

На рис.2 подана видозмінена схема установки прямої дії, у якій передбачено розділене виділення спирту з бражки й флегми.

В зв’язку з цим потрібне додаткове введення гріючої пари в нижню частину ректифікаційної колони, але при цьому барда не розбавляється лютерною водою.

ГФ РС ГФ РС

М

М

Б В Б

СМ

СМ

А В

А П

П З П З Л

а) б)

Рис.2а Рис.2б

Рис. 2 Принцип побудови схеми БРУ прямої дії

Брагоректифікаційна установка непрямої дії

Принципова особливість установки непрямої дії (рис.3) – попереднє вилучення з бражки спирту й домішок, в результаті чого одержується спирт-сирець (бражний дистилят), який направляється в епюраційну колону, а потім в спиртову колону. Спирто-водяна пара, що виходить з бражної колони А, надходить в конденсатор. В епюраційну колону Б подають бражний дистилят, який надходить з конденсатора.

Спирто-водяний дистилят в колоні Б очищується від головних домішок під дією свіжої гріючої пари. Рідкий епюрат, що надходить в колону В, звільняється від хвостових й проміжних домішок також в результаті введення гріючої пари.

Треба відмітити, що в установках непрямої дії колони зв’язані між собою тільки рідинними потоками, в той час як в установках прямої дії-рідинними й паровими потоками, що ускладнює управління ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]