Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка диплом.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

1.Техніко-економічна частина

1.1. Техніко-економічне обґрунтування.

Темою даного дипломного проекту є будівництво цеху з виробництва овочевих консервів і напівфабрикатів на ТОВ «Продсервіс-ІР» з метою розширення асортименту випускаємої продукції та збільшення потужності.

ТОВ «Продсервіс ІР» знаходиться в селі Михайлівка-Рубежівка Києво-Святошинського району за адресою: вул.Шкільна, 30. Рік забудови – 2009.

Проект розроблений з урахуванням діючих в Україні нормативних документів та законодавчих актів.

Дане підприємство є новим, запуск виробництва був здійснений у вересні 2009 р. Цех розміщений в орендованому приміщенні, власником якого є ТОВ «Агровіта-ІР». Загальна площа орендованої земельної ділянки - 1633,9 м2.

Підприємство займається переробкою плодоовочевої сировини та випуском готової продукції в широкому асортименті: пюре яблучне і морквяне, пектинова паста, підварки абрикосові, вишневі, чорносмородинові, черешневі, компот вишневий, черешневий.

Обсяг виробництва :

пюре яблучне - 1440 т/рік ;

пюре морквяне - 1440 т/рік ;

підварки - 37,5 т/рік;

Підприємство виробляє продукцію на замовлення кондитерських підприємств, які використовують підварки як начинки для печива.

Джерелами постачання підприємства сировиною є овочева база, яка знаходиться на території ТОВ «Агровіта-ІР».

Виробничий корпус цеху призначений для виробництва плодового та овочевого пюре, маринадів, підварок, пектинової пасти.

Організація роботи підприємства прийнята за такою схемою: в сезон завод приймає і переробляє сировину; в міжсезонний період виготовляє підварки з пюре-напівфабрикату.

Сезон роботи визначається у відповідності з термінами достигання сировини. Режим роботи – двозмінний. Чисельність виробничого персоналу складає 59 осіб.

До складу цеху згідно з проектом відносяться :

- відділення переробки плодів і овочів на пюре та маринади, виготовлення підварок;

- відділення фасування овочів;

- овочесховища № 1, № 2, № 3;

- цехові лабораторії (фізико-хімічна, мікробіологічна);

- повітряна компресорна.

На заводі використовується технологічне обладнання вітчизняного та іноземного виробництва. Переробка сировини та виробництво готової продукції здійснюється на механізованих лініях.

Доставка сировини передбачається автотранспортом безтарним способом і в тарі, транспортування готової продукції - також автотранспортом тарним способом.

В дипломному проекті запропоновано встановлення ліній по виробництву продукції таких найменувань: «Баклажани різані в томатному соусі», «Зелений горошок ,,Особливий,,», «Буряк гарнірний брусочками», «Цибуля маринована».

Овочі, які найбільш поширено використовуються при виробництві цих консервів збагачені вітамінами та є невибагливими при їх доставці, прийманні, зберіганні.

Баклажани, зелений горошок, буряк, цибуля – розповсюджені по всій території України. Мають велику врожайність, стійкі до морозів, придатні до транспортування.

Перевагою цих овочів перед іншими видами сировини є те, що термін їх зберігання досить значний (до 12 місяців). Це дає можливість забезпечити міжсезонне виробництво консервів. При зберіганні ці овочі невибагливі і не вимагають проектування холодильника на території заводу.

«Баклажани різані в томатному соусі» - відноситься до обідніх консервів. За своїм складом це багатокомпонентні суміші з бланшованих і пасерованих овочів (баклажанів, цибулі) у томатному соусі з додаванням борошна, солі, цукру, прянощів. Реалізація цих консервів планується проводитись у роздрібну торгівлю.

«Зелений горошок ,,Особливий,,», «Буряк гарнірний брусочками» - це напівфабрикати, якиі відноситься до овочевих натуральних консервів, які виготовляють з цілих і різаних овочів з додаванням заливи до складу якої входить невелика кількість солі і води. Це продукт довгострокового зберігання. Реалізація цих консервів планується проводитись у роздрібну торгівлю.

«Цибуля маринована» - це овочевий маринад із бланшованих овочів з додавання прянощів і заливи, до якої входять оцтова кислота, цукор і кухонна сіль. Планується реалізація у роздрібну торгівлю.

Консервовані напівфабрикати є в основному заправними і гарнірними консервами, які використовуються в системі громадського харчування для приготування перших і других обідніх страв, салатів. Виробляють їх в осінньо-зимовий період, коли спадає напруженість літнього сезону.

Використання обідніх консервів і напівфабрикатів значно полегшує працю і різко скорочує час приготування їжі як у домашніх умовах, так і в системі громадського харчування, забезпечує ритмічність роботи консервних заводів і підвищує ефективність технологічного обладнання.

На даний час на ТОВ «Продсервіс-ІР» виготовляється в основному фркутове повидло, тому досить доцільним є впровадження у виробництво нових продуктів, що відразу придатні до вживання і будуть реалізовані у роздрібній торгівлі. Реконструкція підприємства передбачає будівництво нового цеху по виробництву овочевих консервів з лініями по виготовленню консервів: «Баклажани різані в томатному соусі», «Зелений горошок ,,Особливий,,», «Буряк гарнірний брусочками», «Цибуля маринована».

Монтаж нових ліній передбачає повністю закупку нового обладнання, як вітчизняного, так і закордонного виробництва.