Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_bakalavr.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
582.66 Кб
Скачать

Динаміка загальних показників господарської діяльності ПрАт “мзмв”Оскар” 2008-2009рр.

Показники

Період, роки

Темп зростання,

%

2008

2009

1

2

3

4

Середньорічна вартість активів, тис.грн.

72854,8

122619

168,3

Дохід (виручка) від реалізації продукції , тис.грн.

152407

219072

143,7

Чистий прибуток, тис.грн.

9565,7

-28833

-301,4

Як видно з наведених в табл. 4 показників, співвідношення темпів зростання основних абсолютних характеристик ділової активності товариства є неоптимальним.

(-301,4 < 143,7 < 168,3 > 100% ), а саме економічний потенціал товариства погіршується; на кожну гривню додатково вкладеного капіталу товариство отримує менше, ніж одну гривню віддачі; темпи зростання доходу перевищують темпи зростання прибутку.

Таблиця 5

Динаміка загальних показників господарської діяльності ПрАт “мзмв”Оскар” 2009-2010рр.

Показники

Період, роки

Темп зростання,

%

2009

2010

1

2

3

4

Середньорічна вартість активів, тис.грн.

122619

138266

112,76

Дохід (виручка) від реалізації продукції , тис.грн.

219072

305462

139,4

Чистий прибуток, тис.грн.

-28833

24740

85,8

Як видно з наведених в табл. 5 показників, співвідношення темпів зростання основних абсолютних характеристик ділової активності товариства не змінилось.[9,ст. 348]

(85,8< 139,4 > 112,76 > 100% ), а саме економічний потенціал товариства погіршується; на кожну гривню додатково вкладеного капіталу товариство отримує менше, ніж одну гривню віддачі; темпи зростання доходу перевищують темпи зростання прибутку.

2.2.Аналізування основних показників виробництва і реалізації продукції ПрАт “мзмв”Оскар”.

Для аналізу тенденцій зміни виробництва і реалізації продукції проводять аналіз рівня і динамки обсягу виробництва та реалізації продукції підприємства. Продукція як результат виробництва конкретного підприємства охоплює товари 9готову продукцію, напівфабрикати), виконані роботи і надані послуги. Продукція може вимірюватись натуральними і вартісними показниками. Найточніше відображають виготовлену продукцію натуральні показники хоча їх застосовують при аналізі лише однорідної та одноякісної продукції. Вартісні вимірники дають змогу узагальнювати дані про обсяг виробництва продукції підприємством чи його окремими підрозділами.[9, ст. 221]

Оцінку величини продукції проводять за економічним показником “обсяг виробленої продукції (товарів, робіт, послуг) у діючих цінах ( без ПДВ на акцизу)” – вартісною оцінкою виробленої підприємством продукції, яка включає продукцію виготовлену і відвантажену іншим підприємствам, а також продукцію виготовлену і призначену для внутрішнього споживання. Її розраховують за ціною виробника за вирахуванням податку на додану вартість, акцизу та інших непрямих податків (Рисунок 10).

Методика розрахунку обсягу виробництва продукції враховує особливості окремих видів економічної діяльності. Наприклад, обсягом виробництва для транспорту є вартість наданих послуг з перевезення, діяльності підприємств з транспортного оброблення вантажів (вантажно-розвантажувальні, транспортно-експедиційні роботи та послуги), з складування вантажів, з функціонування транспортної інфраструктури тощо, гуртової та роздрібної торгівлі – величина торгової націнки, яка є різницею між вартістю реалізованих товарів за цінами реалізації та цінами придбання;будівництва – вартість будівельно-монтажних робіт, виконаних власними силами будівельної організації; з надання туристичних послуг – маржа, що є різницею між вартістю наданих послуг за цінами реалізації та придбання і не містить вартості реалізованих туристичних путівок.

Аналіз рівня та динаміки виробленої і реалізованої продукції

Аналіз рівня, динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції

Аналіз структури обсягу виробленої і реалізованої продукції

Рис. 10 Аналіз рівня,динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції.

Обсяг реалізованої продукції визначають за ціною продажу відвантаженої за межі підприємства готової продукції, виконаних робіт, наданих послуг включаючи продукцію з бартерними контрактами (за винятком непрмих податків). До обсягу реалізованої продукції належить вартість транспортних, пакувальних та інших робіт, що виконуються власними силами підприємства і не включають продукцію власного виробництва для внутрішніх потреб підприємства, суму дотацій на виробництво, суму попередньої оплати продкції, авансові платежі,знижки на ціни, що надаються гуртовим покупцям.

До складу цього показника повністю включають доходи від ралізації продукції, що враховуються Звітом про фінансові результати статтею “Чистий дохід від реалізації продукції” та частково послуги від операціної оренди активів, реалізації іноземної валюти, доходів від торгових марок, патентів, тощо, що враховуються за статтею “інші операційні доходи”.

Отже показники “обсяг реалізованої продукції (без акцизу, ПДВ)” та ”обсяг виробленої продукції (без ПДВ,акциз)” різняться між собою на величину: змінизалишків готової продукції та їх вартості; вартості придбанних товарів (послуг); вартості продукції власного виробництва для внутрішніх потреб; Сум цільового надходження (дотацій) на виробництво. Показник обсяг виробленої продукції є базовим для визначення показників ефективності використання ресурсів; продуктивності праці; фондовіддачі, матеріаловіддачі, собівартості, прибутку. У звязку з цим аналіз резервів зростання обсягу виробництва продукції є основою для оцінки еіективності виробництва загалом.

Аналіз рівня та динаміки обсягу виробленої та реалізованої продукції. Динаміка виробництва продукції характеризується такими показниками: темпами зростання (базовими або ланюговими); темпами приросту; середньорічними темпами зростання (приросту). Темпи зростання і приросту можуть розраховуватися для характеристики випуску окремих видів та всієї продукції загалом у натуральному чи вартісному виразі. Темпи зростання обсягу виробництва чи реалізації продукції характеризують динаміку випуску різноманітної продукції конкретного підприємства, тому виникає потреба застосовувати показник обсягу реалізованої продукції у порівнянних цінах, що дає змогу виключити вплив цінового фактора.

Зростання обсягів реалізованої продукції порівняно з обсягами виробленої за звітній період продукції свідчить про погашення раніше сплачених рахунків. Позитивним є фактор зростання надходжень коштів на банківські рахунки, а також зменшення обсягів реалізації продукції через бартерні операції.

Середньорічний (середньоквартальний) темп зростання обсягів виробленої чи реалізованої продукції як середню геометричну (рідше середню арифметичну) за формулою:

Тз =п √Т1 * Т2......Тп

Де Тз – середньорічний темп зростання;

п – кількість показників;

Т – темп зростання за кожен період.

Відповідно середній темп приросту:

Тпр = Тз – 100%

Якщо середній темп приросту обсягу виробленої продукції нижчий ніж середній темп реалізованої продукції, то це свідчить про загальну тенденцію до хменшення залишків нереалізованої підприємством продукції.[14, ст. 225]

Таблиця 6

Динаміка обсягу виробленої та реалізованої продукції ПрАТ МЗМВ”Оскар”

Показники

Роки

В середньому за аналізований період

2008

2009

2010

Обсяг виробленої продкіції підприємства у діючих цінах звітного року(без ПДВ і акцизного збору),тис.грн

163492,83

220141,51

347318,34

243650,89

Обсяг реалізованої продукції, (без ПДВ і акцизного збору),тис.грн.

152407

219072

305462

225647

Річний темп зростання до попереднього року:

- обсяг виробленої продукції,%

- обсяг реалізованої,%

-

-

144,44

158,54

151,49

Річний темп зростання до попереднього року:

- обсяг виробленої продукції,%

- обсяг реалізованої,%

-

-

143,74

200,43

172,08

Аналіз динаміки обсягу виробництва і реалізації продукції ПрАТ МЗМВ Оскар за три роки свідчить про зростання обсягів виробництва і реалізації продукції протягом аналізованого періоду. При чому темпи зростання обсягу реалізованої продукції не перевищують темпів зростання обсягів виробленої продукції, що свідчить про раціональне використання готової продукції на складах підприємства.

Аналіз структури обсягу виробленої та реалізованої продукції.

Структура продукції – це кількісне співвідношення між обсягом окремих виробів узагальному обсязі виробництва. Невиконання плану за номенклатурою і ассортиментом, як і нерівномірність випуску продукції у звітному періоді порівняно з попереднім призводить до зміни її структури, тобто до структурних зрушень у складі продукції. Виконати план за структурою означає зберегти у фактичному обсязі виробленої продукції заплановані співвідношення окремих її видів. Структурні зрушення можливі і при виконанні плану за обсягом виробленої продукції, якщо за певними видами продукції фактичний обсяг відхиляється від планового на різну величину.

Зміна структури впливає на всі економічні показники: якщо збільшується частка дорожчої продукції, то зростає її обсяг випуску у вартісному виразі і навпвки. Те ж відбувається з величиною прибутку при збільшенні частки високорентабельної продукції і зменшенні частки низькорентабельної. В звязку з цим вивчають причини відхилення від плануза всім складом виробленої продукції.Видова структура продукції наведена в табл. 7[14, ст.227]

Аналіз структури випуску продукції ПрАТ МЗМВ Оскар свідчить, що відбулись незначні структурні зрушення обсягу випуску продукції. Порівнюючи три роки, ми бачимо що частка трьох видів води збільшилась, при цьому найістотніше зросла частка таких виді води як, Morshinska 1,5 low carb p 8,87% до 14,54%.Зменшилась частка таких моделей як, Morshinska 6,0L з 29,48%- 27,14% Morshinska з 6,69%- 3,01%.Загалом тенденція є негативною, оскільки зростає частка недорогих видів продукції.

Отже, проаналізувавши наші результати на ПрАТ МЗМВ Оскар, ми можемо сказати, що спостерігається тенденція до збільшення залишків нереалізованої підприємством продукції, про це свідчить те,що середній темп приросту обсягу реалізованої продукції вижчий, ніж середній темп виробленої продукції.А також зміна частки впливає на всі економічні показники: якщо збільшуєтьс частка дорожчої продукції, то зростає обсяг її випуску у вартісному виразі навпаки.На нашому підприємстві збільшується частка недорогої продукції, тому й відповідно зменшується обсяг випуску.Ці дані дають нам зрозуміти те, що на ПрАТ МЗМВ Оскар спостерігається невиконання плану за номенклатурою і асортиментом, як і нерівномірність випуску продукції порівняно з попередніми роками, що призводить до зміни її структури, тобто до структурних зрушень.

А також проведемо аналіз зміни структури реалізованої продукції (таблиця 8)

Аналіз структури реалізації продукції ПрАТ МЗМВ ”Оскар” свідчить, що відбулись незначні структурні зрушення реалізації продукції. Порівнюючи три роки, ми бачимо, що частка видів води збільшилась, при цьому найістотніше зросла частка таких видів води як, Morshinska 1,5 low carb, Morshinska 1,5 still. Зменшилась частка таких видів як, Morshinska 3,0L, Morshinska 0,75 low carb. Загалом тенденція є стабільною, тому що зростає частка середніх цін продукції.

Організація збуту на підприємстві ПрАТ МЗМВ Окар”.

Після виготовлення продукції, виробнику необхідно швидко і вигідно її реалізувати, тобто отримати прибуток і вирішити соціальні проблеми, що в остаточному результаті і є головною ціллю підприємства.

Процес який регулює всі ці заходи, що спрямовані на переміщення товару у просторі і часі від мсць виробництва до міся споживання, називається збутом.

Вибір методів і способів збуту товару є складовою частиною формування ринкових стратегій підприємства. Правельність їх вибору суттєво впливає на остаточний результат виробничої діяльності підприємства.

Підприємству, під час розв’язання задач, пов’язаних зі збутом, необхідно проаналізувати і прийняти остаточні результати за такими питаннями:

  • Вибір каналів збуту;

  • Вирішення проблем товарного руху, тобто організації зберігання, переміщення товару;

  • Формування стратегії стимулювання збуту;

  • Встановлення зворотного зв’язку зі споживачами.

Виготовлену продукцію організація може доставити безпосередньо споживачу (прямий канал збуту), або через посередника (опосередкований канал збуту).

Залежно від кількост посередників опосеридкований канал збуту поділяється на: однорівневий (один посередник);дворівневий (оптовий і роздрібний посередник); трирівневий (оптовий, дрібнооптовий, роздрібний посередник).

Наприклад на нашому підприємстві ПрАТ МЗМВ Оскар вкористовується дворівневий канал розподілу, а саме:

Рис.11 Канал розподілу продукції

ВАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар»

Спочатку ми розглянемо саме виробництво моршинської води і як це відбувається на самому підприємстві.

Коли вже продукція готова до споживання, підприємство транспортує її до свого оптового споживача, в нашому випадку до IDSgroup. Розглянемо невеличку інформацію про цего споживача.

. На підприємстві ПрАТ“МЗМВ”Оскар” існує один, єдиний дистриб’ютор – це IDS group.

З 1 січня 2008 року завод з розливу «Моршинської» у тару 18,9 л, який був складовою Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар», став самостійним підрозділом компанії «ІДС Аква Сервіс», на якому встановлено сучасу лінію Steel Head (США) загальною продуктивністю 350 бутлів на годину. Контроль якості тут відбувається в декілька етапів. На першому - перевіряються вхідні матеріали: бутель, етикетка, корок, термоусадкова етикетка-ковпачок. Усі вони повинні відповідати міжнародним стандартам, а кожна партія матеріалів отримує санітарно-гігієнічні висновки.

Контроль якості води також здійснюється в кілька етапів. Спочатку вода для контролю відбирається на каптажах, потім на вході в резервуари, а також після фільтра перед лінією розливу.

До речі, вода з джерела проходить очистку на новітній фільтраційній установці ізраїльського виробництва, здатній затримувати частинки діаметром від 0,01 мікрона, забезпечуючи ідеальну чистоту води і зберігаючи при цьому її природну структуру.

Особлива увага приділяється чистоті бутлів. До того як потрапити на розливну машину, кожен з них проходить візуальний контроль, ретельно миється особливим розчином. Далі - ополіскування звичайною водою, дезінфекція озонованою водою та ополіскування самим продуктом. Тільки після цього відбувається налив і закорковування.

На корку кожного бутля спеціальний лазерний принтер, який в Україні використовує тільки «ІДС Аква Сервіс», наносить дату виробництва. Для захисту від підробок також запроваджено термоковпачок, що виконує функцію контролю першого відкриття.

Урешті-решт, дбайливий супровід води від джерела до споживача завершується аналізом готової продукції. Кожна її партія проходить контроль якості та відповідності у сертифікованій лабораторії заводу.

Про компанію «ІДС Аква Сервіс»:

Приватне акціонерне товариство «ІДС Аква Сервіс» - це:

• єдиний в Україні національний оператор на ринку з доставки води – працює 18 філій та близько 34 дистрибуторів;

• краща компанія за рівнем сервісу та якістю продукції;

• компанія, якій довіряють більше 35 000 клієнтів по всій Україні;

• компанія, яка має виключні права поставляти унікальні води «Старий Миргород» та «Аляску» в бутлях 18,9 л;

• найсучасніші в Україні заводи проекту HOD з розливу води у бутлі 18,9 л;

• член Європейської асоціацій бутильованих вод (EBWA) та Асоціації «Бутильовані води України»;

• одна з компаній холдингу IDS Group – лідера на вітчизняному ринку бутильованих вод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]