Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
xt_vinon.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

9. Забезпечення кондиційності вин

Кондиційність вин, як наукове поняття. Теоретичні основи забезпечення кондиційності вин. Купажування, егалізація, асамблювання. Призначення та способи виконання цих операцій. Пробні та виробничі купажі. Принцип їх розрахунку. Застосування ЕОМ. Біологічні та хімічні способи регулювання кислотності виноматеріалів. Вибір способу кислотозниження або підкислення. Типові технологічні схеми обробки виноматеріалів.

10. Хвороби, вади та недоліки вина

Визначення понять: хвороби, вади та недоліки вина. Хвороби вин, їх прогнозування та лікування. Вади вин, теоретичні основи, причини виникнення, їх попередження та усунення. Вади хімічної та біохімічної природи: залізні касси, мідний та інші металеві касси, оксидазний касс. Вади, викликані сторонніми речовинами, які випадково потрапили у вино. Вади, які пов’язані з упущенням технології. Недоліки вин, які зумовлені складом сировини та технологією їх одержання. Вибір способів і схем обробки вин залежно від їх хвороби, вади або недоліку. Контроль якості та рівня хімічної, біологічної та мікробіологічної безпеки.

11. Розлив вина у пляшки

Контроль кондицій та розливостійкості вина. Способи встановлення розливостійкості вина. Характеристика винних пляшок і корків; підготовка їх до розливу; вимоги діючих стандартів до них. Термічна та хімічна стійкість пляшок. Підготовка та технологічні режими миття пляшок. Автоматичні лінії розливу вин, їх склад та характеристика окремих операцій. Види розливу вин: звичайний, стерильний, гарячий тощо. Контроль процесу розливу вин. Особливості випуску готової продукції різних типів вин. Витримка вина у пляшках та догляд за ними. Види пакування готової продукції. Облік готової продукції та допоміжних матеріалів. Питомі витрати матеріальних та енергетичних ресурсів. Стічні води, їх характеристика, принципи локальної очистки та умови скидання їх в каналізацію.

Іх. Технологічне обладнання галузі

1. Загальні вимоги до технологічного обладнання

Матеріали. Захисні покриття.

2. Обладнання спиртових заводів

Відділення приготування сусла. Дріжджобродильне відділення. Брагоректифікаційне відділення.

3. Обладнання пивоварних заводів

Солодове відділення. Сусловарильне відділення. Бродильне і дріжджове відділення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]