Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ю.Пілсудський-1.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
94.21 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………

РОЗДІЛ 1 ПОЧАТОК ПОЛІТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Ю. ПІЛСУДСЬКОГО

1.1. Дореволюційна діяльність Пілсудського………………………..

1.2Політична діяльність Пілсудського у період формуванняПольської держави (1918-1921 рр.))………………………………………..

1.3 Формування кордонів відновленої Польської держави………..

РОЗДІЛ 2. РЕЖИМ САНАЦІЇ

2.1. Перший етап………………………………………………………….

2.2. Другий етап. Велика Депресія…………………………………

2.3. Пакт Пілсудського Гітлера…………………………………..

ВИСНОВКИ………………………………………………………….

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………

ВСТУП

Глибокі соціально - економічні і суспільно - економічні переміни, що відбулися в країнах  Центральної Європи за останні роки, зумовили необхідність об’єктивного вивчення їх історії і переосмислення багатьох застарілих оцінок.

В історії східноєвропейських країн з їх пізнім розвитком капіталізму і слабкістю демократичних інституцій існував великий розрив між правлячою елітою і відсталими у культурному розумінні масами. В таких країнах громадська значимість інтелігенції виявилась вищою, ніж в країнах "передового" капіталізму. Саме тому цьому прошарку населення довелося у відповідальні моменти історії брати на себе роль лідера.

Головною ціллю польського народу з кінця ХУІІІ до початку XX ст. було визволення країни і відродження єдиної Польської держави. Ця ціль об"єднала три головні суспільно - політичні рухи, що сформувалися у XIX ст. під впливом індустріального розвитку польських земель: національний, селянський і соціалістичний. В рамках цих рухів до кінця позаминулого століття були створені політичні партії, а саме: Стронніцтво народово - демократичне /ендеція/, що репрезентувало націоналістичний, право-консервативний табор; тимчасове об'єднання селяньских політичних організацій в Польське стронніцтво людове що займало центристські проаграрні позиції; на лівому фланзі політичного спектру з’явилась Польська соціалістична партія - спадкоємиця робітничих організацій "Пролетаріат" та "Пролетаріат 2".

Ідеєю, що зв’язувала всі ці політичні рухи в єдине ціле, було прагнення відновити польську державність.

Ця мрія набула реальних обрисів у роки Першої світової війни, під час якої сформувалися два табори: 1) ендеція, що була зорієнтована на країни Антанти і сподівалася об'єднати польські землі під скипетром російського монарха за умови надання Польщі самоуправління; 2) табір австро-німецької орієнтації, центральною політичною фігурою якого і став один з діячів ППС Юзеф Пілсудський - найпопулярніший герой польської історії XX ст.

Актуальність теми. День 11 листопада 1918 р. як дата відродження незалежної Польської держави назавжди увійшов в історію Польщі.

Цій події передували десятиліття національно-визвольного руху і революційних виступів. Відродженню незалежності сприяли дві революції в Росії, розпад Австро-Угорської і крах Німецької імперії, внаслідок чого склались сприятливі для Польщі міжнародні обставини. У виданому 22 листопада 1918 р. Декреті про вищу владу Ю. Пілсудський призначався "тимчасовим керівником держави" з правом звільняти уряд, затверджувати і відхиляти законопроекти та бюджет, призначати вищих посадових осіб тощо.

Обраний у січні 1919 р. Сейм та ухвалена ним Мала Конституція увели його владні повноваження у законні рамки і заклали основи парламентарної демократії Другої Речі Посполитої.

Подальший хід подій показав, що інтереси правлячої групи Ю. Пілсудського, громадських організацій і партій, що підтримували його, виявились неоднорідними і крок за кроком все більше розходилися (у тому числі - і в питанні формування політичної влади). Головною ціллю своєї політики Пілсудський вважав створення у Польщі сильної виконавчої влади.

Сьогодні, у XXI ст., перед Україною і багатьма країнами  що розвиваються гостро стоїть питання влади, питання устрою держави.

Юзеф Пілсудський – складна і непересічна особистість. І як кожна яскрава особистість, він продовжує цікавити польське суспільство, а також -  народи і політиків інших країн.

Інтерес польського суспільства до особистості Ю. Пілсудського, який ніколи не вщухав, ще більше пожвавився у наші дні. Польща увійшла до Євросоюзу і перед нею постали нові завдання, але питання влади продовжує турбувати польське суспільство. У ньому розгортається полеміка про історичну роль Ю. Пілсудського, про вплив його діяльності на долю країни (). Сьогодні нащадки намагаються відтворити його політичний портрет, оцінити його лідерство в ППС, знайти витоки міфу, що виник навколо цього імені. Історики Польщі порівнюють політичну діяльність Ю. Пілсудського із кроками сучасних політичних лідерів.

На житті і діяльності Ю. Пілсудського як у дзеркалі відбилися буремні події, що переживала Європа тих років, які були особливо багаті на війни і революції. Своєю чергою його особистість і світогляд, характер і вчинки впливали на формування міжвоєнної історії Польщі. Адже у відродженій польській державі (і зокрема – з травня 1926 р.) Ю. Пілсудський мав необмежену владу.

Саме тому розуміння всіх дій цієї непересічної особистості є можливим лише на широкому історичному тлі.

Основними категоріями, які розглядаються в даному дослідженні, є суспільство, інтелігенція і влада. Під громадянським суспільством слід розуміти соціальний організм, здатний в достатній мірі бути політично незалежним від владних структур. Інтелігенція, до якої належав Юзеф Пілсудський, є активним елементом суспільства, що має свій статус, тобто позицію, узгоджену з правами і обов’язками, і суспільну роль, що передбачає мотиваційну поведінку. Влада розглядається як дієва система правлячих лідерів, структур і інститутів, що сприяють організації суспільства, мобілізації його ресурсів і таких, що дають йому можливості для подальшого розвитку. Баланс інтересів трьох названих елементів забезпечує суспільству злагоду, стабільність, які є більш притаманні демократичним системам.

Для польської історії XX ст. більш характерним є неспівпадіння інтересів і цілей влади та основної частини суспільства, викликане прагненням влади встановити повний контроль над суспільством.

Юзеф Пілсудський був активним учасникам багатьох політичних подій, що відбувалися у перші два вищезгадані періоди, а весь другий період був сформований майже виключно під знаком його Імені.

Нині незалежна Україна у гарячих політичних баталіях удосконалює свої владні демократичні інституції. І робиться це часом у напруженому міжпартійному протистоянні, в гарячих публічних дискусіях. Процес цей, як бачимо, є досить тривким, оскільки п'ятнадцять років незалежності і досі не поставили крапку у питанні пошуку оптимальної моделі влади.

Є вислів, що історія вчить лише тому, що нічому не вчить. Це звісно не так. Оглядаючись на свою власну історію, на історію інших країн, Україна вчиться бути демократичною, толерантною, прагне будувати своє життя, не повторюючи помилок минулого (як своїх власних, так і інших). В силу певних історичних обставин Польща у своєму політичному і соціальному розвитку йде на крок попереду України і тому досвід, набутий цією країною, може бути врахований при розбудові українських політичних інституцій. Зокрема, політична біографія такого видатного політичного діяча, яким був маршал Юзеф Пілсудський, може дати відповідь на багато запитань, які виникають сьогодні в українській політиці.

Стан наукової розробки. Впродовж тривалого часу (від 1930-х рр. і донині) яскрава політична постать Юзефа Пілсудського була і залишається в центрі уваги багатьох істориків, політологів. Про Ю. Пілсудського написано чимало праць, в яких розглядається політичний феномен цього амбітного революціонера, військового, державного діяча, керівника європейської держави. Його ім’я обов’язково згадується, коли йдеться про Європу початку ХХ ст.

У 1986 р. у Польщі було опубліковано працю, присвячену  життєвому шляху Юзефу Пілсудському, а також - його політичній діяльності, успіхам і поразкам. Назва книжки визначала характер оповіді про легендарного політика: „Юзеф Пілсудський – легенди і факти”.

Історіографія Постать Пілсудського досліджували такі автори як А. Дыбковская, Сюндюков І Наленч Д., Наленч Т та інші.

Автор праці досить критично поставився до позитивних і негативних оцінок, що звучали у пресі, по радіо. У непересічної особистості, як завжди, є доволі і ворогів, здатних змішати будь-кого з брудом, і захоплених обожнювачів, що використовують у змалюванні особи тільки рожеву фарбу.

У своїй праці автор підкреслює, що думки і оцінки сучасників Маршала значною мірою були пов’язані зі створенням стереотипів – позитивного і негативного, аніж з легендою у повному розумінні цього слова. Адже легенда ніколи не формується виключно під дією пропаганди, сучасної герою. Значною мірою її обумовлює „жива історія” – звичайна історична свідомість різних суспільних кіл.

Саме тому при висвітленні діяльності Ю. Пілсудського акцент було зроблено на тих справах, на які він наклав свій особливий відбиток, на тих проблемах, котрі без його участі іншими політичними і державними діячами, мабуть, були б вирішені інакше.

Автор праці наводить біографічні дані Маршала, що докладно змальовують його побутове і політичне життя. Пілсудський у Наленчів – політична фігура, що не позбавлена людських рис, людина, яка має сумніви і яка має високу амбітність.

До безперечних заслуг автора слід віднестиі його вміння підтвердити свої думки і висновки посиланнями на численні джерела. Це робить працю справжнім документом епохи – надійним і важливим. В праці згадується багато імен відомих науковців-істориків, їх думки з приводу тих чи інших політичних подій.

При осмисленні біографії Пілсудського висвітлюється вся гама проблем, пов’язаних з культом особи: його виникнення, механізм возвеличення, становлення диктатора та інше.

Цікаву проблему піднімає автор, стверджуючи, що диктатура в Польщі з її культом і міфом Пілсудського відрізнялась виключним для ХХ сторіччя патріархальним і старосвітським характером, що відділяла правлячу верхівку від усього польського суспільства величезною прірвою.

У праці двох авторів – В.П. Газіна та С.А. Копилова „Новітня історія країн Європи та Америки 1918 – 1945 рр., у розділі „Польща в 1918 – 1945 рр.” дається широка панорама післявоєнної Європи і зокрема становище Польщі в цей період. В цьому розділі автори приділяють найголовнішу увагу діянням Ю. Пілсудьского, його боротьбі за становлення Польської держави та її кордонів ().

Автор підкреслює, що стабілізаційні процеси першої половини 1920-х рр. розпочалися в Польщі саме завдяки Ю. Пілсудському і його партії (ППС). Автор детально описує травневий переворот 1926 р. та встановлення режиму санації.

У роботі також йдеться про економічну депресію і загострення соціальних відносин у польському суспільстві в період між двома світовими війнами, тобто – саме в той період, коли на політичну арену вийшов Маршал. Автори розцінюють прихід до влади Ю. Пілсудського як негативний акт: „політичну нестабільність в країні вдало використав у власних інтересах Ю. Пілсудський та однодумці Маршала, що розпочали підготовку захоплення влади”. Звертаючись до питання розбудови демократичних засад у державі за часів, коли уряд Польщі очолив Ю. Пілсудський, автори констатують, що всі заходи, які були проведені Маршалом, носили диктаторський характер і до демократії не мали жодного стосунку.

Підтвердженням тому є урядова програма загального оздоровлення країни – санація. Відзначається також, що перші кроки уряду „санації” засвідчили, що новий режим не збирається враховувати позиції демократичних сил, які підтримували переворот. І повсякденним явищем стало нехтування основними нормами парламентської демократії та судові процеси по обвинуваченню у „державній зраді”.

Намагаючись бути об’єктивними, автор праці неохоче констатує, що „за короткий період помітно зросли об’єми зовнішньої торгівлі і промислового виробництва, зміцнилась національна валюта.

Праця Джозефа Ротшильда „Східно – Центральна Європа між двома світовими війнами” досліджує поряд з іншими країнами, історію Польщі в період між 1914 та 1945. Автор відзначає, що історія Польщів період між двома світовими війнами багато в чому сформована під впливом і за участі яскравого і рішучого політика Юзефа Пілсудського. Із суто західною пунктуальністю автор – відомий американський науковець і професор політології Колумбійського університету – досліджує політичну історію Польщі і головні історичні постаті, згаданого вище періоду, їх вплив на хід історії і розвиток Польської держави. Погляд цікавий тим, що про ці події розповідає науковець, який не проживає у Європі.

Д. Ротшильд у своїй праці детально і ретельно змальовує політичне і економічне становище Польщі впродовж вищезгаданого періоду. Для більш широкого і конкретного зображення життя Польщі він звертається до таблиць, де мовою цифр показує етнічний і конфесійний склад населення Польщі, розподіл мешканців країни за секторами економіки, з’ясовує рівень неписьменності населення у віці понад 10 років згідно з переписом 1931 р., тобто - в той період, коли наслідки керування державою Ю. Пілсудського проявилися на повну силу. Наведена статистика найкрасномовніше свідчить, що Юзеф Пілсудський твердою рукою вивів Польщу з бідності, нестатків і створив для своєї країни імідж повноцінної європейської держави. Але, разом з тим, автор звертає увагу на політичні помилки Ю. Пілсудського, які він робив, керуючись найкращими намірами. Такою грубою помилкою автор вважає „інаугурацію” брутального режиму „полковників” у вересні 1930 р., що супроводжувалася грубим побиттям та нелюдським ув’язненням кількох опозиційних лідерів і відвертим застосуванням сили поліцією під час нових виборів у листопаді 1930 р.

Об’єктом дослідження є Юзеф Пілсудський як керівник держави і політичний діяч.

Предметом дослідження є політична боротьба Юзефа Пілсудського за незалежність Польщі та його діяльність на чолі Польської держави.

Мета дослідження полягає у розкритті ролі політичного, громадського і військового діяча Юзефа Пілсудського в політичній розбудові держави, його боротьбі за незалежність Польщі, а також – в аналізі впливу його правління на подальший розвиток Польської держави.

Завдання:

- проаналізувати політичну ситуацію і взаємини держав Центрально-Східної Європи;

- охарактеризувати політичну діяльність Ю. Пілсудського і його шлях до влади;

- показати Юзефа Пілсудського як керівника держави і визначного політичного діяча;

Методологічна база дослідження включає загальнонаукові методи – аналіз, синтез, системний підхід, інформаційний аналіз, систематизація і узагальнення матеріалу.

Структура роботи. Наукова робота складається із вступу, двух основних розділів та висновків. Роботу завершує список використаної літератури.

Розділ 1. Початок політичної діяльності ю. Пілсудського

1.1. Дореволюційна діяльність Пілсудського

Юзеф Пілсудський народився 1867 р. в селі Зулово на Віленщині в родині збіднілого поміщика з давнього і заслуженого для Речі Посполитої роду. Білевичі (а саме таким було дівоче прізвище матері майбутнього маршала) були родиною не менш знаною у Литві, аніж Пілсудські.

У 1885 р. Юзеф закінчив Віленську гімназію. Навчався на медичному факультеті Харківського (виключений за участь у студентських виступах), а згодом — Віденського університетів. У цей період він належав до польської патріотичної організації «Єдність», яка підтримувала контакти з «Народною Волею» [7, с. 94]

За зв’язки із Народною Волею Ю. Пілсудський був звинувачений у замаху на імператора Олександра ІІІ і відправлений в заслання до Сибіру. Відбував заслання у м. Кіреньску на Тункє.

Після повернення до Вільно у 1892 р. він вступив до Польскої соціалістичної партії, що ставила кінцевою метою своєї боротьби повалення царизму революційними заходами. Проживав у Вільно та Лодзі. У 1900 р. був знову заарештований за видання підпільної газети та ув’язнений у Санкт-Петербурзі, однак невдовзі втік з тюрми [2; с,78]

У наступному році перебрався до Галичини та Лондона, але скоро повернувся до Російської імперії. Під час російсько-японської війни 1904—1905 рр. Ю. Пілсудський намагався переконати Японію сформувати легіон із полонених росіян.та отримував від Японії гроші на повстання в самій Росії

Під час революції 1905—1907 рр. організовував бойові загони Польскої Соціалістичной партії. Для боротьби проти самодержавства Ю. Пілсудський в 1908 р. знову перебирається до Галичини, яка перебувала в складі Австро-Угорщини. У цей час Пілсудський сподівався на війну між Росією та Австро-Угорщиною, що сприятиме боротьбі за незалежність Польщі. З цією метою він брав активну участь у формуванні польских парамілітарних організацій в Австро-Угорщині, у т. ч. - у Східній Галичині. Деякий час Ю. Пілсудський мешкав у Львові. Після початку Першої світової війни став комендантом Легіонів Польських , які воювали в складі австро-угорської армії. Зокрема, у Львові було створено Східний. легіон. Невдовзі Пілсудський очолив 1-шу бригаду легіонів, що воювала проти російської. армії в Польщі та на Волині. Одночасно Пілсудський ініціював створення підпільної Польскої військової організації. У липні 1916 р. він залишив командування бригадою на знак протесту проти відсутності поступок Австро-Угорщини в польскому питанні. У грудні 1916 р. увійшов до складу Тимчасової державної ради — органу влади контрольованого німцями Польского королівства, яке було створене 5 листопада 1916 р. У липні 1917 р. через небажання Австро-Угорщини та Німеччини надавати Польщі незалежність Пілсудський закликав легіонерів не складати присягу. Тому Пілсудського ув’язнили, а його легіони — розпустили. Хоча Пілсудський. починав соціалістом, але напередодні та під час Першої світової війни він стояв на чітких незалежницьких позиціях: своєю головною. метою ставив здобуття Польщею незалежності та об’єднання всіх польских. земель в єдиній державі. Головним. противником Польщі Пілсудський. вважав Росію, тому висловлював підтримку національно-визвольним. рухам інших. народів Російської. імперії. Під час боротьби за звільнення Польщі від російського. панування він стверджував, що «з народами Російської імперії прагнемо жити в приязні та хочемо своєю боротьбою допомогти їм скинути російське ярмо». Пілсудський. вважав, щоб здобути незалежність Польщі від Росії можливо лише шляхом звільнення народів окраїн Російської. імперії, серед яких відводив чи не головне місце українцям. Активна боротьба з Росією і протистояння з іншими. двома державами, що у XVIII ст. поділили Польщу, принесли Пілсудському. надзвичайну популярність серед поляків. Навколо нього вже під час першої світової війни утворилася група прибічників, яких називали «пілсудчикам.

Говорячи про політичні плани Пілсудського щодо суміжних країн, перш за все слід згадати про його плани щодо майбутнього України. Аналізуючи довоєнні погляди Пілсудського стосовно українського питання, треба насамперед наголосити, що він не був теоретиком, який творив нові ідеї східної політики. Він дивився на Україну крізь призму Росії – останню він вважав головною перешкодою на шляху до незалежності. Він поділяв концепцію Польської соціалістичної партії, що містилася в її програмних документах і мала на меті зруйнувати імперію царів вздовж національних швів. У меморіалі 1904 р. він не бачив в українцях сили, яка могла б зруйнувати імперію, тому що соціально політичний розвіток знаходився на початковій стадії. Хоч у нього була можливість перебувати в Києві деякий час у зв’язку з партійною діяльністю, він не намагався встановити контактів з місцевими соціалістами. [12; с,68]

Більші надії Пілсудський покладав на українців Галичини. У зверненні до української „Січі” він закликав слухачів до спільних дій проти Росії. Але знову-таки немає доказів, що були встановлені контакти з українськими активістами. Тільки через два роки відбулася зустріч Пілсудського з провідним діячем „Січі” Кирилом Студинським – проте й вона не принесла плодів. Проблема, яка донині обговорюється серед дослідників полягає у тому, чи був Пілсудський прихильником польської федерації з „кресовими” країнами, включаючи Україну.

Він 1901 р. сказав: „Бажаний був би для нас вільний федеративний союз і Литви, і України з Польщею; і якщо для Литви просто не бачимо іншої форми самостійного існування, лише в тісному зв’язку з Польщею, то з Україною нас би об’єднували більш вільні відносини”. Отож, він бачив Україну в певному зв’язку з Польщею.