Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачи

.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
28.35 Кб
Скачать

Задача №1

Які прийоми організації уваги учнів на уроці педагогічно найдоцільніші?

На відкритому уроці з зоології молода вчителька, пояснюючи новий матеріал, демонструвала численні ілюстрації про перелітних птахів. Це викликало пожвавлення в класі. Проте під час закріплення нового матеріалу виявилося, що частина учнів поверхово засвоїла новий матеріал; вони легко могли розповісти про спосіб життя якогось птаха і були зовсім безпомічні у поясненні інших фактів, так наче їх не було в класі. Для підтримання уваги учнів на уроці їй було запропоновано такі прийоми:

1) треба було зробити учням зауваження;

2) після кожного пояснення слід було закривати наочний посібник;

3) треба було дочекатися цілковитої тиші в класі, перш ніж починати пояснення;

4) після кожного пояснення треба було робити невелику паузу.

Задача №2

Маринка (6 р., 2 м.) відвідує перший клас. Вона вміє читати, писати, любить співати, декламувати. Мама пишається нею, а Маринка –сама собою.

Якось, йдучи додому разом з мамою, дівчинка сказала: “Учителька мене не любить. Не хвалить. Мені дає завдання складніші, чим іншим дітям, щоб я не знала, як відповісти. У дитячому садку було краще”.

Назвіть можливі причини, які впливали на відносини Маринки з учителем.

У чому різниця взаємовідносин у системі “дитина – педагог” у дитячому садочку і школі?

Що не врахував педагог у роботі із Маринкою?

Задача №3

Визначте, який учень краще запам’ятав оповідання, якщо врахувати, що здатність запам’ятовування в них однакова.

Яку умову найкращого запам'ятовування дотримуватиме один з хлопчиків? Двоє учнів ІУ класу почали заучувати оповідання.

- Ой, яке велике! Тут сидіти й сидіти,сказав один.

- Зовсім не таке вже й велике, швидко зробимо, - відповів другий.

Задача №4

Такий підліток, як восьмикласник Ілля К., є в кожнім класі кожної школи. Тоненька, квола фігура. Окуляри. Розсіяний погляд. Коли його викликають до дошки, до нього не відразу доходить, що викликають саме його. Сусід позаду боляче тикає його ручкою в спину. Він здригається, скрикує, над ним сміється клас, учитель невдоволено морщиться, роздратовано покрикує: „Прокинувся? Усе не виспишся, бідний! Ворушись! Господи... Так ступай же, нарешті, до дошки!.. От лишенько...”

Ілля бреде, опустивши голову до дошки. Якщо це урок математики, він часто зовсім губиться від окриків. Якщо це література чи історія, він завжди добре знає урок, знає багато більше заданого, тому що читає охоче, усе це йому цікаво. Але він скований хронічною зневагою вчительки й іноді одержує двійку, оскільки не може перебороти свій загальмований стан. Насмішки вчителів змушують його відвертатися від класу до дошки. Учителька роздратовано підганяє його, сварить за напівсонний вигляд, за те, що мовчить. А в класі сидять не тільки вороги. Є там і дівчинка, що дуже подобається. Йому важко, соромно. Вся атмосфера класу і дії вчительки для нього — занадто сильний подразник. Усе це пригнічує його, позбавляючи здатності до мовної активності. Він мовчить, і його роздратовано проганяють на місце, проводжаючи або убивчою, нищівною реплікою, або безнадійним подихом...

1. Побудуйте психологічну гіпотезу, що пояснює те, що відбувається.

2. Визначте основні напрямки психологічної допомоги.

Задача №5

Якою рисою волі пояснюються особливості поведінки на контрольному уроці кожного учня?

А. Ішла контрольна робота з алгебри. Дав собі слово що буде, те й буде, а повинен розв'язати сам, ні в кого не піддивлятимусь. Розв'язання останнього приклада довго не виходило. Ось внутрішній голос і шепоче: „Слово дав, а двійку схопиш”. Почали брати сумніви... А інший голос твердить: „Володіти собою треба і в важкі хвилини робити все самому, а то ніколи нічого не вийде”. Проти першого голосу всі докази навів... і допомогло. З дзвінком здав роботу вчителеві.

Б. Заплутався в контрольній з алгебри. Сиджу, папір псую, рву на дрібні клапті, все з голови вилетіло. Бачу: Оля списує роботу начисто, а в чернетці увесь хід розв'язання видно. Сам не знаю, що мене штовхнуло, подивився я, як задача розв'язується, і став робити свою, все по порядку.

Задача №6

У деяких дитячих закладах з добовим перебуванням дітей вихователі і батьки часто відзначають відставання у розвитку активної мови малюків : незначний запас слів і недостатня емоційна виразність.

Назвіть причини подібного явища?

Як подолати такі недоліки у мові дітей раннього віку?

Задача №7

Визначте, до якої групи випробуваних належать числові дані експериментів, що характеризують повніше й міцніше запам'ятовування.

Одній групі учнів пропонували запам'ятати зміст тексту шляхом чотириразового читання підряд, другій — дворазовим читанням і дворазовим відтворенням. Виявилося, що повнота і сталість запам'ятовування в цих групах неоднакові. Через годину після заучування в одній групі матеріал пам'ятали на 75, в другій — на 52%, через десять днів — відповідно на 72 і 25%.

Задача №8

“Я також хочу варити кашу”, – говорить трирічна Оленка, спостерігаючи, як мама варить кашу. “Ти ще маленька, – відповідає мама, кашу варять тільки дорослі”. “Я хочу”, – наполягає дівчинка. Мама не витримує: “Не заважай мені, іди гратися”.

З яким явищем у розвитку дитини пов’язана поведінка Оленки?

Яка роль дорослого в цей період розвитку дошкільника?

Задача №9

Класний керівник розповідає: „У моєму п'ятому класі учиться незвичайна дівчинка. У неї велика родима пляма на обличчі. Така зовнішність ізолює її в дитячому колективі. Ровесники цураються, соромляться її. Дівчинка тиха, соромлива, тримається дуже непевно. Діти не особливо знущаються з неї, але приймати у своє суспільство не бажають. Усі спроби переконати дітей, що дівчинка така ж, як вони, зазнають невдачі”.

1. Чи можна допомогти дівчинці?

2. Які психологічні техніки можна використовувати в подібному випадку?

Задача №10

Батьки Каті (2р.5 міс) працюють і вчаться на заочному відділенні інституту. Так як на виховання доньки часу не залишалося, вони вирішили відвезти Катю до бабусі в село. Через рік, коли донька повернулася додому, батьки виявили у неї неправильну вимову.

Чим пояснити подібне явище?

У якому віці спостерігається синзитивність мови?

Задача №11

У кабінет шкільного психолога заглянула жінка. Як з'ясувалося з розповіді, її син-старшокласник Максим учиться в сусідній школі. Але вона звернулася до психолога саме цієї школи, тому що нізащо не зважилася б прийти в школу сина з подібним запитом. Жінка скаржилася на сина, запевняючи, що той відрізняється поганим поводженням і різко негативним відношенням до неї. Останнім часом, коли до закінчення школи залишається більше півроку, Максим став прогулювати заняття, а тепер і зовсім кинув навчання. На критику матері і навіть на дружні поради відповідає брутальністю. Мати переконана, що в сина не усе в порядку з психікою. Можливо, його потрібно показати фахівцю.

Виховувала вона його сама, без батька. З чоловіком розлучилася ще будучи вагітної. „Я сину нічого не шкодувала, усе життя ні в чому не відмовляла. Навіть заміж не вийшла через нього” — ця думка рефреном проходила через усю розповідь матері.

1. Спробуйте сформулювати попередні гіпотези щодо можливих причин поведінки юнака. Що, на Вашу думку, слід з’ясувати психологу про Максима?

2. Спробуйте проаналізувати причини конфлікту матері з сином.

3. Знайдіть шляхи покращення психологічної ситуації.

Задача №12

„Років десять назад на вокзалі до мене підійшов маленький циган і попросив грошей. Я сказав, що грошей немає. На це він відповів: „Ах, не маєш грошей, так і життя не будеш мати”. З тих пір ці слова переслідують мене завжди, коли зі мною щось трапляється. Потрапив в автокатастрофу — це мені за те, що не дав циганчаті грошей. Поламав ногу — це також розплата за те ж саме. І так щораз. А неприємності трапляються зі мною досить часто.

Як забути ці слова?”

Дайте психологічну характеристику проблеми.

Задача №13

Сергійко (6 р., 5 м.) вчиться у 1 класі. Він повідомляє мамі:

“Саша тепер у нас не головний”.

- А коли він був головним? – здивувалася мама.

- У дитячому садочку. Він умів гарно малювати, бігати, стрибати, коли ми гралися.

- А зараз він не вміє це робити?

- Уміє, звичайно, але тепер це не головне!

- А що ж головне тепер?

- Тепер головне: як ти вчишся.

Як змінився зміст відносин дітей між собою в школі порівняно з дитячим садочком?

Дайте психологічне обґрунтування.

Розкрийте особливості спілкування дітей у школі.

Задача №14

Як змінюється система взаємин (“дитина – вчитель”, “дитина – ровесник”, “дитина – батьки”) дітей шести років, які починають навчання в школі?

Задача №15

Який вид і які умови запам'ятовування виявилися в цьому експерименті?

Випробуваним (дітям і дорослим) давали п'ятнадцять карток з зображенням предмета на кожній з них. Треба було класифікувати ці предмети за конкретними ознаками їх на чотири групи. Крім зображення, на кожній картці в правому верхньому куті чорною тушшю було написано цифру. Після виконання завдання випробуваним пропонували пригадати зображені на картках предмети і числа.