Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mat2 (1).docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
45.02 Кб
Скачать

2. Географічні досягнення стародавніх греків

Розповідь учителя

Людство багато в чому завдячує відкриттям учених Стародавньої Греції. Вони не тільки описували світ, а й намагалися пояснити його устрій. Доказ кулястості Землі — одне з найзначніших досягнень античної науки. У ті далекі часи греки вже були досвідченими й спостережливими мореплавцями. Орієнтуючись за зорями і постійними вітрами, вони ходили на кораблях Атлантичним океаном, Середземним, Чорним та Азовським морями. Грецькі вчені творчо розвивали знання, запозичені в сусідніх народів — вавилонян, єгиптян, фінікійців, персів. За часів Стародавньої Греції з-поміж інших наук значного розвитку набула й географія.

Спочатку стародавні греки уявляли Землю у вигляді опуклого диска. Але поступово накопичуючи знання, вони дедалі більше наближалися до істини. Учені античності вважали, що світ гармонійний, ідеально влаштований, а найбільш ідеальне тіло — куля. Таким чином, наша планета має бути кулею.

Хто ж першим запропонував ідею про кулясту форму Землі? Учені ще не дійшли згоди в цьому питанні. Одні вважають автором ідеї математика Піфагора (бл. 570–500 рр. до н. е.), інші — філософа Парменіда (VI–V ст. до н. е.). Але довів це Арістотель. У трактаті «Про небо» він писав: «Спостереження за зорями доводять, що Земля має форму кулі. Варто трохи переміститися на північ або на південь, як картина зоряного неба змінюється: у різних районах ми бачимо не одні й ті самі зорі». Крім того, вчений звернув увагу на колоподібну тінь, що падає від Землі на поверхню Місяця під час місячних затемнень. Визнання кулястості Землі було грандіозним потрясінням базових уявлень про світ. Воно передбачало відмову від багатовікових традицій, освячених досвідом поколінь і релігією.

Запитання і завдання

1) Як змінювалися уявлення стародавніх греків про Землю?

2) Які докази кулястої форми Землі навів Арістотель?

3) Яке геометричне тіло ви б назвали найбільш досконалим (ідеальним, гармонічним) з точки зору його форми?

(Після обговорення школярі дійдуть висновку, що це куля.)

Розповідь учителя (продовження)

Приблизно так само міркував математик Піфагор, основою учення якого була світова гармонія. Представники його школи — піфагорійці — уважали кулю (сферу) найбільш досконалим геометричним тілом. Якщо люди живуть саме на Землі, тож вона обов’язково повинна мати найбільш досконалу форму. До того ж Земля у формі опуклого диска (щита) не гармоніювала зі сферичним небом.

Як бачите, ідея про кулясту форму Землі вперше була висловлена на основі теоретичних умовиводів. Іншими словами, в піфагорійців не було доказів того, що Земля має кулясту форму.

(Учитель ознайомлює учнів із зображеннями Землі на картах Ератосфена, Птолемея.)

Розквітом Стародавньої Греції вважається ІІІ — початок ІІ ст. до н. е. Саме в цей період жив Ератосфен (276–194 рр. до н. е.), якого часто називають «батьком географії». Саме він першим назвав географію географією.

У той час, коли існували різноманітні точки зору про розміри нашої планети, Ератосфен зміг досить точно обчислити окружність Землі. Він не тільки «обміряв» нашу планету, але й написав книгу «Географічні записки» і склав одну з перших карт світу.

Карта, створена рукою Ератосфена, до наших часів не збереглася. Але її змогли відтворити. І сьогодні ми знаємо, що земна поверхня на ній була розділена на кілька зон. Територію, освоєну людьми, Ератосфен розташував у північній частині.

Давньогрецький учений Птолемей систематизував усі відомі на той час географічні знання. На їхній основі він створив знамениту географічну працю «Посібник з географії» і склав 26 карт окремих ділянок земної поверхні, а також одну зведену карту світу. Птолемей визнавав кулястість Землі, однак помилково вважав, що її розміри значно менші, ніж насправді. У південній частині планети він розмістив невідомий материк, думаючи: якщо в північній частині планети багато суходолу, то й у південній також повинна існувати велика ділянка суходолу — Південний материк. В епоху Великих географічних відкриттів його називали Terra Аustralis Incognita — Південна Невідома Земля. Цю легендарну землю мореплавці безуспішно шукали протягом багатьох століть.

Запитання і завдання

1) Чи всі об’єкти, які зображені на сучасній карті півкуль, є на картах світу Ератосфена, Птолемея?

2) Яких об’єктів на цих картах немає?

3) Які географічні об’єкти на карті Птолемея позначені найбільш точно?

4) Як ви вважаєте, чому саме ці об’єкти?

5) Чому на картах немає Америки, Австралії, Антарктиди, Тихого океану?

Соседние файлы в предмете Высшая математика