Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Кореспонденція рахунків з обліку путівок до санаторно-курортних та оздоровчих установ

п/п

Назва операції

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

1

2

5

6

1.

Оплачена частина вартості путівок одержувачами готівкою

301

331

2.

Видані працівникам путівки до санаторно-оздоровчих установ, придбані за рахунок фондів економічного стимулювання, фондів спеціального призначення

949

331

Таким чином, підсумовуючи все вищезгадане, ще раз відзначимо, що бухгалтер­ський облік як упорядкована система узагальнення інформації про діяльність суб’єктів господарювання грунтується виключно на застосуванні методу документування всіх господарських операцій, що відбуваються в діяльності підприємства. Професійно, якісно і своєчасно організована система первинного обліку впливає на стан фінансового, управлінського обліку, а як наслідок і на всю господарську діяльність підприємства.

2.3. Облік операцій на інших рахунках у банку та інших коштів в умовах новітніх технологій

Розвиток інформаційних технологій бухгалтерського обліку за останні роки йде все наростаючими темпами. Постійно покращуються якісні характеристики програм, які пропонуються на ринку інформаційних послуг, збільшується не лише їх потужність, але і функціональне наповнення.

Однією із важливих умов ефективного управління господарюючим суб’єктом є грамотна організація бухгалтерського обліку, основне завдання якого полягає в забезпеченні керівництва підприємства інформацією для прийняття управлінських рішень. Сьогодні ефективне ведення бухгалтерського обліку важко уявити без застосування інформаційних технологій. Саме в умовах комп’ютеризації спрощуються облікові роботи, знижується їх трудомісткість, що в свою чергу підвищує як оперативність отримання необхідної інформації, так і її ефективність.

Застосування інформаційних технологій вносить зміни в організацію бухгалтерського обліку (рис. 2.1). Обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на визначальний фактор організації бухгалтерського обліку, змінюючи не тільки його форму, але і зміст. Ці зміни зумовлені тим, що змінюються способи обробки інформації.

Облік прибутку та його складових (доходів і витрат) діяльності підприємства є однією із важливих ділянок бухгалтерського обліку, але розглядати проблеми його автоматизації не можливо без обговорення принципових моментів, що виникають при автоматизації бухгалтерського обліку в цілому. В свою чергу, автоматизацію бухгалтерського обліку не можна розглядати у відриві від автоматизації всього процесу управління підприємством.

Провівши аналіз публікацій в періодичних виданнях та вивчивши наявні програми для автоматизації бухгалтерського обліку, виділимо наступні підходи до створення комп’ютерної системи бухгалтерського обліку (КСБО) на підприємстві:

– за ступенем впливу на організаційну структуру: зі збереженням існуючої організаційної структури (переваги: мінімальний обсяг підготовчих робіт та витрат; недоліки: низька ефективність із-за неповного використання можливостей обчислювальної техніки) та зі зміною організаційної структури (переваги: висока оперативність результативної інформації, що необхідна для потреб управління; недоліки: значні витрати коштів та часу, пов’язані із створенням та впровадженням);

Рис. 2.1. Застосування інформаційних систем обліку

– за комплексністю вирішення облікових завдань (об’єктами автоматизації): комп’ютеризація найбільш трудомістких ділянок обліку та комплексна комп’ютеризація бухгалтерського обліку.

У першому випадку на підприємстві створюються автоматизовані робочі місця (АРМ), кожне з яких відповідає певній ділянці на підприємстві. Вони, як правило, мають режими ручного або напівавтоматичного введення вхідної інформації, автономну її обробку. Результатом обробки на АРМ є вихідні документи, які зберігаються в базі даних АРМ або у відведеній їм частині загальної бази. Інформаційні зв’язки між АРМ, зазвичай, розірвані, що призводить до необхідності додаткового контролю і дублювання інформації. Бухгалтерський облік є системним обліком. Його завдання можуть вирішуватися окремо, але вони пов’язані інформаційними каналами, що забезпечують повноту результатної інформації, ігнорування цього факту призводить до негативних наслідків.

При створенні комп’ютерної системи бухгалтерського обліку необхідно дотримуватися наступних основних принципів:

– економічна доцільність: переваги, що очікуються від використання системи, повинні перевищувати витрати на проектування, впровадження, навчання, супровід;

– гнучкість: система, що створюється повинна мати достатній запас гнучкості, щоб забезпечити можливість реагування на зміну зовнішніх факторів (зміна плану рахунків, ведення аналітичного обліку, фори звітів тощо);

– контроль: створення паралельних інформаційних потоків, що контролюють один одного та забезпечують достовірність облікових даних;

– захист та безпека даних: система повинна сприяти захисту активів від нераціонального їх використання та забезпечувати надійність і безпеку інформації в системі;

– сумісність: система повинна проектуватися з врахуванням людського фактору та організаційних особливостей підприємства, вже наявних комп’ютерів і програм;

– універсальність: система повинна вирішувати не окреме завдання, а виконувати стандартні процедури і обробляти конкретне завдання як окремий випадок більш загальної;

– системний підхід: однократне введення інформації в систему і багатократне її використання, наявність єдиної інформаційної бази, комплексне програмне забезпечення;

– моделювання: можливість виділення компонентів загальної моделі побудови програмного засобу, що описують основні особливості інформаційно-логічної структури системи обробки облікових даних, правила її функціонування й адаптації до потреб користувача.

Бухгалтерський облік в бухгалтерії ТОВ «ІЛС-Україна» автоматизовано на базі програмного комплексу “1:С Підприємство” версії 7.7, який включає блок “1:С Бухгалтерія”,“1:С Склад”, "1:С Заробітна плата" та інше. Головною перевагою цієї програми є її простота та сумісність окремих блоків, які можуть використовуватися як окремі програми (так дуже часто невеликими підприємствами використовується лише блок “1:С Бухгалтерія”).

Програма 1С:Бухгалтерія є універсальною бухгалтерською програмою і призначена для ведення синтетичного й аналітичного бухгалтерського обліку по різним поділам. Аналітичний облік ведеться по об’єктах аналітичного обліку (субконто) у натуральному і вартісному вираженнях. Програма надає можливість ручного й автоматичного введення проводок. Усі проводки заносяться в журнал операцій. При перегляді проводок у журналі операцій їх можна обмежити довільним тимчасовим інтервалом, групувати і шукати по різним параметрам проводок (рис. 2.2).

У програмі існує режим формування довільних звітів, що дозволяє на деякій бухгалтерській мові описати форму й зміст звіту, включаючи в нього залишки й обороти по рахунках і по об’єктах аналітичного обліку. За допомогою даного режиму реалізовані звіти, надані в податкові органи, крім того даний режим використовується для створення внутрішніх звітів для аналізу фінансової діяльності організації в довільній формі. Крім того, програма має функції збереження резервної копії інформації і режим збереження в архіві текстових документів. Програма може бути цілком налагоджена бухгалтером на поточне законодавство і конкретні форми обліку.

Інформація, що міститься у прийнятих до обліку паперових первинних документах на ТОВ «ІЛС-Україна», вводиться до програми «1С: Підприємство», автоматично систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов'язаних рахунках бухгалтерського обліку.

Рис. 2.2. Схема узагальнення і обробки інформації в програмі «1С: Підприємство»

Одна із найважливіших ділянок обліку – облік прибутку діяльності підприємства. Правильно організований облік доходів, витрат і фінансових результатів, за видами продукції, за видами діяльності, місцями виникнення, тощо дає різним користувачам достатньо інформації для прийняття управлінських рішень.

Ефективний облік операцій на інших рахунках у банку та інших коштів неможливий без застосування інформаційних систем та технологій, котрі повинні забезпечити правильне і своєчасне документування усіх операцій з товарними запасами та одержання точних відомостей про рух товарів.

Отже, застосування інформаційної системи «1С: Бухгалтерія» для автоматизованого обліку операцій на інших рахунках у банку та інших коштів дозволяє суттєво спрости обліковий процес, підвищити його оперативність і достовірність.