Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

6.6 Електрична та пожежна безпека

Для забезпечення електробезпеки в приміщенні перевірені наступні показники:

- Відповідність напруги в мережі тому значенню, на яке розраховані ПК;

- Наявність захисного заземлення;

- Заходи захисту від перепадів в мережі (мережеві фільтри).

Прилади, що знаходяться в приміщенні, працюють від номінальної напруги 220 В і частотою 50 Гц. У нашому випадку застосовано заземлення з ізольованою нейтраллю. Заземлення виведено на заземлюючий контур з опором 4 Ома. Заземлення дисплеїв здійснюється через системний блок ЕОМ.

З'єднання ПК з мережею виконано за допомогою три провідникового мідного силового кабелю з вилкою, що має клеми заземлення. Всі проводи в робочому приміщенні мають характеристики, що відповідають струмам і напруженням в мережі.

При експлуатації ЕОМ можливі виникнення таких аварійних ситуацій:

- Короткі замикання;

- Перевантаження;

- Підвищення перехідних опорів в електричних контактах;

- Перенапруження;

- Виникнення струмів витоку.

Приміщення відносяться до категорії приміщень без підвищеної електронебезпеки, тому що в ньому відсутні чинники підвищеної електричної небезпеки: відносна вологість повітря менше 75%, температура повітря менше 35 С, відсутній струмопровідний пил і струмопровідні статі, а також виключена можливість одночасного дотику до корпусів електрообладнання і струмопровідних частин. У приміщенні використовують наступні заходи електробезпеки: прихована проводка, світильники встановлені на висоті 4 м (але нормам повинно бути не менше 2,5 м), корпуси комп'ютерів типу Т4 (занулення), викладачі та студенти ознайомлені з правилами техніки безпеки.

В приміщеннях застосовуються наступні засоби захисту:

- Занулення неструмопровідних частин, які можуть опинитися під напругою;

- Ізоляція струмопровідних частин;

- Використання подовжувачів з вмонтованими запобіжниками на 10А.

Перевіримо навантажувальну можливість подовжувача за формулою:

(6.9)

Подовжувачі витримають навантаження усіх від комп'ютерів.

Цих заходів досить для забезпечення електробезпеки в лабораторіях та кафедрах університету.

У приміщеннях університету є тільки тверді і волокнисті горючі речовини: дерево, папір, тканина. Таким чином приміщення відноситься до категорії приміщень «В». У кожному комп’ютерному приміщенні є щонайменше два вогнегасники ОУ-5 на кожні 20 м2 що відповідає нормам.

У коридорі на кожному поверсі знаходиться пожежний кран для гасіння пожежі. Будівля обладнана пожежної системою сигналізації. Є димові пожежні датчики ІП212-41M, які мають камеру горизонтальної конструкції, сучасний дизайн, малі габарити, високу чутливість, підвищену надійність і високу перешкодостійкість. Можливими причинами пожежі в приміщенні є несправність електрообладнання, а також порушення протипожежного режиму (куріння, саморобні обігрівальні пристрої). На кожному поверсі будівлі в коридорі, близько ліфтів знаходиться план евакуації.

Шляхи евакуації людей у разі пожежі відповідають встановленим нормам. Висота дверних отворів складає 2,15 м при нормі 2 м, ширина дверних отворів складає 0,9 м, що відповідає нормі. Двері відчиняються назовні, що відповідає нормі.

При прийомі на роботу з викладачами проводиться інструктаж з техніки пожежної безпеки; періодично здійснюються перевірки приміщень на предмет дотримання норм пожежної безпеки.

Таким чином, заходи пожежної безпеки відповідають нормам для даної категорії приміщень.