Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА практич.заняття 2012..docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

1 Плані семінарів

(для студентів усіх форм навчання)

Семінар з теми "Загальна характеристика транспорту"

Питання для обговорення:

1. Особливості транспорту, що відрізняють його від інших галузей народного господарства.

2. Системи транспорту.

3. Загальна характеристика світової транспортної системи.

4. Тенденції розвитку транспорту світу.

5. Транспортні вузли.

6. Показники транспорту.

Доповіді по темах підготовлених рефератів (за додатковим списком).

Семінар з теми "Напрямки комплексного розвитку транспорту"

Питання для обговорення:

1. Формування єдиної транспортної системи України.

2. Транспортна стратегія України на період до 2020 р.

3. Роль України у світовій транспортній системі.

4. Транзитна політика України.

5. Міжнародні транспортні коридори.

Доповіді по темах підготовлених рефератів (за додатковим списком).

2 Методичні матеріали до практичних занять

(для студентів усіх форм навчання)

Метою практичних занять з дисципліни «Загальний курс транспорту» є закріпити знання отримані студентами в ході теоретичного вивчення курсу та самостійної роботи над рекомендованою літературою, а також одержати більш повне уявлення про транспортному комплексі України.

На практичні заняття виноситься вивчення найбільш значущих в транспортному комплексі України видів транспорту залізничного, автомобільного, морського і річкового.

Успішне виконання завдань на практичних заняттях дозволить поглибити знання студентів у питаннях змішаних перевезень вантажів і пасажирів, розширить їх кругозір. Методичний посібник містить завдання практичних занять та методичні рекомендації для їх виконання та оформлення звітів.

В ході практичних занять студенти під керівництвом викладача обговорюють поставлені питання, знаходять в ході обговорення правильні відповіді і фіксують їх у робочих зошитах для подальшого відображення їх у звітах.

Звіти кожної з трьох тем практичних занять оформляються як в ході самих практичних занять так і в години, відведені для самостійної роботи і включають письмові відповіді на обговорювані питання, що оформляються у вигляді пояснювальної записки та відображається на контурній карті. Звіти про практичних заняттях оцінюються викладачем. Позитивна їх оцінка є допуском до іспиту (заліку) з даної дисципліни.

Практичне заняття 1 Тема: Залізничний транспорт України. Мета заняття: 1) В ході обговорення поставлених питань закріпити знання отримані на лекціях з питань сучасного стану залізничного транспорту України та напрямів подальшого його розвитку; 2) Отримати навички в нанесення на карту основних магістралей залізничного транспорту та основних вузлів стику його з іншими видами транспорту, у формулюванні значення розглянутих магістралей залізничного транспорту в загальній системі транспорту України та в Міжнародних транспортних коридорах.

План проведення заняття: 1. Коротка характеристика сучасного стану залізничного транспорту В ході обговорення з'ясуванню підлягає: - Основне призначення залізничного транспорту, його переваги; - Частка залізничного транспорту у вантажообігу і пасажирообігу Україні; - Експлуатаційна і розгорнута довжина залізниць, (тис. км); - Густота мережі залізниць, (км / 100км2); - Протяжність електрифікованих залізниць, (тис.км) і їх (%) від експлуатаційної довжини доріг; - Частка обсягу вантажних і пасажирських перевезень виконується електричної та тепловозною тягою, (%); - Ширина колії Українських залізниць; - Залізничні станції та штучні споруди, які розташовуються на мережі залізниць України; - Характеристика парку рухомого складу залізничного транспорту; - Структура парку вантажних вагонів; - Середня дільнична швидкість руху вантажних і пасажирських поїздів, (км / год); 2. Залізниці України Під час обговорення цього питання з'ясування підлягає: - Маршрут залізниці Київ - Одеса, його протяжність; - Роль і значення залізниці Київ - Одеса; - Перспективи розвитку залізниці Київ - Одеса; - Історія будівництва залізниці Київ - Одеса.