Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OSNOVI_OKhORONI_PRATsI.doc
Скачиваний:
167
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Лікувально-профілактичне харчування

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про охорону праці» та ст. 166 КЗпП України пра­цівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно за встановленими нормами забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими про­дуктами та мають інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному зако­нодавством. Видача зазначених вище про­дуктів є одним із заходів, що входять в систе­му організації охорони праці з метою захисту життя і здоров’я людини.

Порядок видачі працівникам молока та лікувально-профілактичного харчування ре­гулюється Постановою про затвердження пе­реліку виробництв, професій і посад, робота в яких дає право на безкоштовне отриман­ня лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці, раціонів цього харчування, норм безкоштов­ної видачі вітамінних препаратів і правил без­коштовної видачі лікувально-профілактичного харчування від 07.01.1977 р. з наступними змініми та доповненнями та Порядком без­оплатної видачі молока чи інших рівноцін­них харчових продуктів робітникам та служ­бовцям, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці затвердженого постановою Держкомпраці СССР и Президиума ВЦСПС від 16.12.1987 р. №731/П-13.

Постановою Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12 вересня 1991 року № 1545 визначено, що на території України діють законодавчі акти СРСР, якщо вони не суперечать законодав­ству України. Тому зазначені вище норма­тивні акти продовжують діяти на території України й дотепер.

Відповідно до положень Порядку без­оплатної видачі молока чи інших рівноцін­них харчових продуктів робітникам та служ­бовцям, зайнятим на роботах з шкідливими умовами праці затвердженого постановою Держкомпраці СССР і Президиума ВЦСПС від 16.12.1987 р. № 731/П-13 підприємства (об'єднання) самостійно вирішують всі пи­тання, пов'язані з безкоштовною видачею робітникам та службовцям молока або інших рівноцінних харчових продуктів, на основі Переліку хімічних речовин, при роботі з якими в профілактичних цілях рекомендується вжи­вання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затвердженого Міністерством охо­рони здоров'я СРСР 4 листопада 1987 року № 4430-87.

Трудове законодавство встановлює низ­ку вимог до процедури безоплатної видачі молока чи інших рівноцінних харчових про­дуктів робітникам та службовцям, зайнятим на роботах з шкідливими умовами праці, а саме: не допускається оплата молока гро­шима, заміна його іншими товарами і про­дуктами (крім рівноцінних - кефіру, кисляку, мацоні й т.п.), видача молока за одну або кілька змін уперед, так само як і за минулі зміни, і відпуск його додому. У разі роз'їзного характеру роботи працівникові виплачу­ється грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових про­дуктів на умовах, передбачених колективним договором.

Згідно вищезгаданого Порядку молоко видається по 0,5 літра за зміну незалежно від її тривалості в дні фактичної зайнятості пра­цівника на роботах, пов'язаних з виробни­цтвом або застосуванням хімічних речовин, передбачених у Переліку хімічних речовин, при роботі з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів затвердже­ному Міністерством охорони здоров'я СРСР 4 листопада 1987 року № 4430-87.

Видача лікувально-профілактичного хар­чування повинна провадитися в строгій від­повідності із Правилами безкоштовної вида­чі лікувально-профілактичного харчування, згідно яких лікувально-профілактичне харчу­вання видається безкоштовно тільки тим ро­бітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям, для яких видача цього харчу­вання передбачена Переліком виробництв, професій і посад, робота на яких надає пра­во на безкоштовне одержання лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці, який затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦСПС від 7 січня 1977 року №4/П-1.

Лікувально-профілактичне харчування ви­дається робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям у дні фактич­ного виконання ними роботи на виробни­цтвах, професіях і посадах, передбачених у Переліку, а також у дні хвороби з тимчасо­вою втратою працездатності, якщо захворю­вання за своїм характером є професійним, і хворий не госпіталізований.

Видача лікувально-профілактичного хар­чування провадиться у вигляді гарячих сні­данків перед початком роботи. Працюючим в умовах підвищеного тиску (наприклад на водолазних роботах) лікувально- профілак­тичне харчування повинне видаватися після вишлюзувания.

Ознайомлення робітників, інженерно-технічних працівників і службовців, що ко­ристуються лікувально-профілактичним хар­чуванням, із правилами харчування повинне бути включене в програму обов'язкового ін­структажу з правил техніки безпеки й виробничої санітарії.

Видатки, пов'язані з безкоштовною вида­чею молока та лікувально-профілактичного харчування можуть провадитися за рішенням трудового колективу як за рахунок собівартості випускаємої продукції, будівельно-монтажних і налагоджувальних робіт, так і за рахунок фонду соціального розвитку. У бюджетних організаціях - за рахунок асигну­вань з бюджету.

Відповідальність за забезпечення ро­бітників, інженерно-технічних працівни­ків підприємств, службовців лікувально-профілактичним харчуванням, а також за дотримання вищенаведених Правил покла­дається на керівників підприємств, що стосується правильності готування лікувально-профілактичного харчування відповідно до затверджених раціонів і складання меню, то відповідальність у цих випадках несе директор підприємства громадського харчування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]