Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломZadyrI / дипломZadyrI.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3.3. Розробка програми-терміналу

3.3.1 Архітектура та технології

Особливі умови організації роботи замовника накладають певні умови на розроблювану програму. Розглянемо детальніше; єдиний корпоративний сервер з усіма сервісами (пошта, файловий сервер, та ін.) , додатковим буде сервер БД. Тому привабливою у такому випадку стає архітектура клієнт-сервер, яка дозволяє розвантажити сервер преклав всю логику на программу, що виконується на окремому комп'ютері адміністратора.

У цьому випадку ядро СУБД функціонує на сервері, прикладна програма на клієнті, а протокол обміну забезпечується за допомогою мови SQL. Такий підхід у порівнянні з файловим сервером веде до зменшення завантаження мережі й уніфікації інтерфейсу.

Таким чином, розроблювана программа стає «товстим» або Rіch-клиентом. Вона розширену функціональність незалежно від центрального сервера. А сервер у цьому випадку є лише сховищем даних, а вся робота з обробки й подання цих даних переноситься на машину клієнта.

Достоїнства:

  • Товстий клієнт має широкого функціонала на відміну від тонкого.

  • Режим многопользовательской роботи.

  • Надає можливість роботи навіть при обривах зв'язку із сервером.

  • Має можливість підключення до сховища без використання мережі Інтернет.

  • Висока швидкодія.

Рисунок 3.8 -Архітектура

Зв'язок з СКБД.

Другим важливим кром є використання бібліотеки ORM (object-relational mapping). Такі рішення мають багато переваг, у порівнянні з "ручною" роботою з базами даних у проекті. Вони дозволяють оптимізувати кількість запитів до бази даних, але при цьому уникнути завантаження надлишкових на даний момент для додатка даних. Крім того, завдяки єдиному для всіх використовуваних СКБД APІ-интерфейсу, що надає ORM-фреймворк, якщо буде потреба зміни СКБД за бажанням замовника або просто через надмірний ріст кількості даних дуже легко можна перейти з однієї СУБД на іншу, оскільки всі SQL-діалекти вже реалізовані у фреймворке його розроблювачами, і програмістові, що використає даний фреймворк, немає необхідності довгими зимовими вечорами вивчати кожний з них, щоб швидко й успішно перевести додаток у разі нагальної потреби з однієї СУБД на іншу.

Досить популярним фреймворк для Java це ORMLіte, що має адаптовану версію під Androіd (можлива подальша розробка мобільного додатку).

Переваги:

  • Потужна й у теж час проста анотація

  • Багатий функціонал

  • Підтримка багатьох БД, у т.ч. SQLіte

  • Архітектура в соответсвии із принципом KІSS

Графічний інтерфейс програми.

Актуальною та найбільш поширеною бібліотекою графічних компонентів є бібліотека Swing як входить до JDK таJRE. Однак при реалізації графічних додатків розробнику приходиться вирішувати ряд стандартних питань: організація меню, життєвий цикл програми, обробка кнопок та ін. Для прискореня розробки все це було зібрано до єдиної надбудови до Swing – бібліотеки OpenSwing.

OpenSwingє відкритимджереломрозширенихграфічнихкомпонентів на основіінструментаріюSwing:ці компонентиє більш складнимиз тих,які передбаченіз Swing і можутьбутивикористані безпосередньо всерединідизайнеруінтерфейсуінтегрованого середовищарозробки.Він також єосновою, що забезпечуємеханізмприв'язкиданих міжкомпонентамиі модельданих, заснованана парадигміMVC.OpenSwingзабезпечуєповне рішення(база тапередовікомпонентиSwing зможливістюприв'язкиданих),щоб швидкоі легкорозроблятибагатофункціональніклієнтські додатки.