Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломZadyrI / дипломZadyrI.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

1.3 Характеристика об'єктів автоматизації

Використовувані технології:

  • операційна система LinuxKubuntu 13.4

  • середовище розробки Eclipse

  • програмний фреймворк ORMLite та Openswing.

  • текстовий процесор OpenOffice 3.2.0

1.4 Вимоги до системи

Системи контролю за доступом до знижками надаються партнерами дисконтного клубу SmartPay повинна бути сумісна з наявними дисконтними картами реалізованими у вигляді смарт-карт. Поза Використовують картки P5CC012 NXP з мікропрограмні забезпеченням ситеми НСМЕП, того система винна буті максимально Сумісна з таким типом карток та іх микропрограммного забезпечення.

Система повинна бути сумісна з програмним забезпеченням, встановленим на касовому обладнанні партнерів дисконтного клубу.

Виключити можливість користування знижками при несплаті абонентської плати справляється за користування дисконтною програмою.

«Системи контролю за доступом до знижками надаються партнерами дисконтного клубу SmartPay» повинна минуле захищена від помилок пов'язаних з збоєм програмного або апаратного забезпечення і повинна виключити можливість підробити дисконтну карту.

Використовувати обчислювальні системи, сумісними з вище зазначеними картопріємникамі.Клієнтска програма винна мати можлівість дістанційної робот з віддаленіх терміналів а такоже мати необхідній модуль аутентіфікації.

1.5 Склад і зміст робіт по створенню системи

Система буде складатися з наступних частин:

  • База даних SmartPay;

  • Програма для роботи з даними бази даних SmartPay;

  • Програмно - апаратна частина працює з зчитувачем карт та інформацією отриманою з смарт-карти;

  • Програма, яка працюють з базою даних, встановлена на терміналі партнерів дисконтного клубу, надає знижки, залежно від типу картки і заклади, і записують дані про дії скоєних утримувачем дисконтної карти в даному закладі (сума покупки, частота відвідування і знижка, отримана в даному закладі)

1.6 Порядок контролю і приймання системи

Перевірка системи в цілому і окремих модулів на працездатність. Перевірка документації до системи. Захист державній приймальній комісіі.

1.7 Вимоги до складу та змісту робіт з підготовки об'єкта автоматизації до введення системи в дію

Під час встановлення, налагодження і виготовлення системи повинні бути забезпечені правила безпеки, охорони праці та навколишнього середовища відповідно до чинних стандартів.

1.8 Вимоги до документування

Пояснювальна записка:

- Титульний лист;

- Завдання на дипломний проект;

- Анотація / на двох мовах /;

- Зміст;

- Вступ;

- Основна частина;

- Висновки;

- Перелік використаної літератури;

Таким чином пропонується зробити систему у відповідності з запропонованим у пункті 2. Для загального розуміння роботи системи приводиться опис модулів у графічному матеріалі.

1.9 Аналіз існуючих розробок та обґрунтування вибору технології проектування

Основна ідея полягає у полегшенні процесу обліку карток, клієнтів та членів клубу шляхом створення автоматизованої інформаційної системи. Особливість реалізації полягає у використанні вже ємітованих смарткарток стандарту НСМЕП. Метою створення Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) є розробка та впровадження на Україні відносно дешевої, надійно захищеної, автоматизованої системи безготівкових розрахунків, яка переважно розрахована на роботу в режимі „off-line". Це дозволяє використовувати картку як банківську і як скидочну, що робить її привабливою до клієнта.

Найголовніша відмінність смарт-карт від інших видів пластикових карт-це факт «інтелектуальності» карт з мікросхемами. При платежах по магнітних або штриховим картками застосовується режим «оnline». Дозвіл на платіж дає, по-суті, комп'ютер банку або процесингового центру при зв'язку з точкою платежу. Тому головна проблема, що виникає тут, забезпечення надійного, захищеного і недорогий зв'язку. У наших умовах добре вирішити цю проблему вкрай важко.

У разі смарт-карт застосовується принципово новий режим «offline» - дозвіл на платіж дає сама картка (точніше - вбудована в неї мікросхема) при взаємодії з торговим терміналом безпосередньо в торговельній точці. Накладні витрати по забезпеченню платежів надзвичайно малі, проблеми зв'язку не грають тієї ролі, як в технологіях «оnline».

Інша важлива особливість смарт-карт полягає в їх надійності та безпеки. Смарт-карта повинна бути досить «Ідентифікація», щоб самостійно прийняти рішення про проведення платежу, і при цьому мати розвиненою системою захисту від несанкціонованого використання.

При несанкціонованої спробі використання смарт-карта здатна самостійно на час або назавжди припинити свою роботу. Для відновлення працездатності карти необхідний її повернення на місце видачі (зазвичай це-банк). Якщо карта загублена або вкрадена, то її власник повідомляє про те, що трапилося в банк, і програма банку вносить карту в список недійсних карт розсилається на всі термінали продажів. Будь-яка спроба використовувати втрачену або крадену карту буде негайно припинена.

Ще однією перевагою смарт-карт над іншими пластиковими картами є їх багатофункціональність. Володіючи вбудованими можливостями здійснювати багато математичні та логічні операції, і перевершуючи інші пластикові картки за обсягом зберігається на них інформації, одні й ті ж смарт-карти можуть використовуватися в різних додатках.

Смарт-карти в порівнянні з іншими пластиковими картами володіють високими експлуатаційними характеристиками.

Платіжні системи на основі смарт-карт мають ряд переваг перед системами, що використовують картки з магнітною смугою або з штриховими кодом.

Переваги можуть бути як загальні, що стосуються всіх користувачів системи, так і приватні - для окремих груп користувачів.

Загальні переваги:

• Всі існуючі операції з готівкою можуть бути з легкістю замінені на операції зі смарт-картами.

• Централізований контроль за системою.

• Незначна вартість обладнання торгового терміналу, відсутність необхідності витрат на додаткові засоби комунікації і незалежність обслуговування системи від засобів комунікації.

• Відсутність додаткових витрат на експлуатацію системи.

• Надійність використання. Після занесення на смарт-карту всіх даних власника, зв'язок з базою даних відбувається негайно по пред'явленню картки, що дуже важливо для міст, в яких відсутні сучасні телекомунікаційні засоби.

• Портативність і автономність торгового терміналу, забезпечують його широке застосування, аж до мобільних пунктів обслуговування і торгових кіосків.

• Можливість приймати оплату з карт в різного типу автоматичних пристроях автомати з продажу сигарет, прохолодних напоїв, телефонні автомати, автомобільні стоянки та мийки, автосервіс і т д.

• Зменшення адміністративних витрат а кожному рівні і витрат на підтримку роботи системи, здійснення транзакцій, скорочення витрат на час обслуговування, лінії зв'язку.

• Покращення та спрощення процедур взаєморозрахунків.

• Значне збільшення швидкості всіх операцій.

• Значне зменшення витрат всіх користувачів системи: власників карт, торгуючих організацій, головної фірми - емітента смарт-карт.

• Система захищена на всіх рівнях виключає цілий ряд ризиків, властивих іншим системам платежів (готівковим, талонах, магнітними картками).

• За рахунок більш швидкої оборотності грошових коштів зменшити інфляцію і скоротити витрати на підтримку обігу готівки.

• Знизити рівень кримінальності.

• Використовувати платіжні картки в інших сферах (державне страхування, медичне обслуговування), як чисто ідентифікаційні

• Захист картки. Смарт-картка може бути проведена тільки промисловим шляхом і містить унікальний код виробника. Якщо на другу карту будуть нанесені ті ж дані, що і на оригіналі, але відмінність у внутрішніх номерах дає можливість системі відрізнити одну карту від іншої.Размещено на http://www.allbest.ru/

У сучасному світі в багатьох видах діяльності людини застосовуються засоби автоматизації, що покращує комфорт та безпеку.

Розглянемо автоматизацію учета пластикових карт.

Серед функцій, які здійснюються автоматизацію

• Отримання доступу до даних власників карток та іх зміна ;

• Збір та зберігання звітів про дії власників карток;

Розробка системи автоматизаціі обліку пластикових карток необхідна для покращення комфорту власників карток, забезпечення конфідеційності персональних данних.