Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

Конспект лекцій з дисципліни

Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності “

Семестровий модуль 1. Загальні положення ЗЕД, що обумовлюють порядок обліку

Змістовний модуль 1.1 Загальні положення обліку зовнішньоекономічних операцій

1.1.1.Предмет та основні завдання дисципліни.

1.1.2.Первинні документи обліку ЗЕД.

1.1.3.Регулювання обліку ЗЕД

1.1.1.Предмет та основні завдання дисципліни

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) у сучасних умовах має важливу роль для вітчизняних підприємств. За різними даними до 80% підприємств в Україні здійснюють ЗЕД прямо або опосередковано.

Зовнішньоекономічна діяльність – діяльність вітчизняних за зарубіжних субїктів господарювання, побудована на відносинах між ними як на території України, так і за її межами.

Будь – яка зовнішньоекономічна операція повинна бути правильно відображена у бухгалтерському обліку, бо складає інформаційну основу для фінансової звітності зовнішньої та внутрішньої, яка є основу для прийняття управлінських рішень щодо тактики та стратегії розвитку підприємства. Кожна операція має свої наслідки в обліку і бухгалтерської звітності.

Зовнішньоекономічні зв’язки підприємств - сукупність господарських операцій, що з погляду бухгалтерського обліку можна підрозділити на:

  • операції з обліку руху товарів та наданню послуг;

  • операції з обліку руху капіталу.

Облік господарських операцій з руху товарів та наданню послуг - це облік традиційних у зовнішньоекономічних відно­синах операцій експорту, імпорту, реекспорту, бартеру, про­дажу і придбання ліцензій, «ноу-хау», технічної докумен­тації, оренди імпортного устаткування (фінансовий лізинг).

Облік руху капіталу - це облік інвестицій, у тому числі придбання й продаж цінних паперів, а також одержання фінансових (банківських) кредитів.

Цілі бухгалтерського обліку ЗЕД

1.Відображення в бухгалтерському обліку валютних операцій у валюті їх здійснення і параллельно у валюті звітності за курсом НБУ на дату здійснення операції.

  1. Своєчасне надання адміністрації, податковим і статис­тичним органам інформації про товарорух, ефективність його використання, про доходи, витрати, фінансові ре­зультати, обов'язкові відрахування і платежі.

  2. Забезпечення своєчасних і правильних розрахунків з зовнішньоторговельних операцій.

Завдання бухгалтерського обліку зовнішньоекономічної діяльності

    1. Методологічного характеру

Зв’язані з використанням національного Плану бухгал­терських рахунків і правильним відображенням на них опе­рацій з зовнішньоекономічної діяльності.

    1. Методичного характеру

Зв’язані із систематизацією інформації про об’єкти зовні­шньоекономічної діяльності.

Ці задачі спрямовані на:

  • достовірне відображення інформації в первинних і зве­дених документах, в регістрах синтетичного й аналітич­ного обліку;

  • раціональна побудова цих регістрів;

  • формування вихідних документів при автоматизації об­лікових робіт.

  1. Організаційного характеру

Задачі цього комплексу спрямовані на раціоналізацію бух­галтерського обліку, зв’язану з чітким розподілом функціо­нальних обов’язків серед працівників бухгалтерії. Серед цих обов’язків повинні бути виділені такі, як:

  • організація матеріальної відповідальності і контроль за забезпеченням схоронності товарно-матеріальних цінно­стей і грошових (валютних) засобів;

  • вибір схеми обліку відповідних об’єктів і формування графіків документообігу;

• визначення періодичності зіставлення поточної звітності, товароруху, регістрів синтетичного й аналітичного обліку бухгалтерської звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]