Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ_КП.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни «Електричні системи та мережі» для студентів фаху 07.090603 «Електротехнічні системи електроспоживання» /Уклад. В.Л.Біляєв. - Одеса: ОДПУ, 2000. - 31с.

Укладач В.Л. Біляєв, канд. тех. наук.

ВСТУП

Безупинне збільшення виробництва електроенергії, ріст потужностей електричних станцій і спорудження нових ліній електропередачі різноманітної напруги ставлять перед інженерами - електриками відповідальні задачі, одна з яких - проектування електричних мереж і систем - потребує глибоких теоретичних знань в області електроенергетики.

Початковим етапом застосування отриманих знань студентами є курсове проектування, при якому доводиться самостійно ставити і вирішити задачі, що не мають однозначної відповіді.

Виконання даного курсового проекту дозволяє закріпити теоретичний матеріал курсу «Електричні системи та мережі», одержати навички в проектуванні і розрахунку електричних мереж різних номінальних напруг.

1 Мета курсового проекту

Придбання студентами навичок в упорядкуванні схем мереж; використання теоретичних методів при практичних розрахунках і інженерному аналізі режимів роботи проектованої електричної мережі; вибір і застосування найбільше ефективного методу вирішення поставленої задачі, проведення аналізу і критичної оцінки отриманих результатів розрахунків, а також техніко-економічних показників режимів роботи мережі.

2 Завдання на курсовий проект

Змістом курсового проекту є розробка проекту системи електропостачання району на напрузі від 35 до 330 кВ як складової частини електричної системи, а також розподільної мережі вище 1000 В, що живиться від ГПП підприємства, яку підключено до одного з вузлів районної мережі.

Проектується електрична мережа для електропостачання споживачів району від однієї крупної вузлової підстанції нескінченно великої потужності П. На підстанції П передбачається (умовно) наявність номінальних напруг від 35 до 330 кВ. Географічне розташування джерела живлення (підстанція П) і знижувальних підстанцій 1 - 5 подано координатами в таблиці А1. У таблиці А2 указані значення перспективних (розрахованих на 5 - 10 років) максимальних навантажень і коефіцієнтів потужності для підстанцій 1-5. У таблиці А3 указаний номер вузла районної мережі, від якого живиться ГПП підприємства, а також довжини ліній і потужності навантажень трансформаторних підстанцій (ТП) розподільчої мережі.

Варіант завдання до курсового проектування видається керівником.

Крім зазначених, вихідними даними для курсового проектування є такі відомості:

  • в усіх вузлах навантаження є споживачі I і II категорії, а також споживачі III категорії, що складають від 20 до 30 відсотків від загального навантаження підстанцій;

  • час використання максимального активного навантаження складає 5600 часів;

  • найменша активна потужність навантаження складає 25 відсотків від найбільшої, при цьому коефіцієнт потужності кожного навантаження не змінюється;

  • термін будівництва мережі складає один рік;

  • на підстанції П і на всіх районних підстанціях здійснюється зустрічне регулювання напруги;

  • встановлена потужність живлющої підстанції П достатня для покриття потужності проектованої мережі.

Всі інші дані, необхідні для проектування, приймаються відповідно до рекомендацій довідкової і методичної літератури.

3 Зміст курсового проекту

У проекті розробляються такі розділи.

Вибір найкращого варіанта конфігурації мережі по технічних міркуваннях.

Вибір номінальних напруг кожного з ділянок мережі.

Вибір потужності додаткових джерел реактивної потужності, їхнє розміщення в мережі.

Вибір типу і потужності трансформаторів на підстанціях. Вибір перерізів проводів ліній електропередачі і їхньої перевірки по всіх необхідних умовах.

Розрахунок усталених режимів електричної мережі на комп'ютері.

Техніко-економічне зіставлення порівнюваних варіантів електричної мережі і визначення техніко-економічних показників оптимального варіанта мережі.

Упорядкування принципової схеми розподільчої мережі напругою до 1000 В

Визначення потужностей трансформаторів ТП і вибір перерізів кабелів розподільчої мережі.

Розрахунок режимів максимального і мінімального навантажень розподільчої мережі.

Розрахунок закону регулювання на ГПП і вибір відгалужень на трансформаторах із ПБЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]