Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Ukrayini_TsGYu_samost_robota.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
386.56 Кб
Скачать

Задача № 1

К., П. і Т. займалися незаконним ловом риби. Після того, як П. і Т. зійшли з човна на берег, К. продовжував ставити сіті в протоці. Інспектор рибнагляду Л., який прибув на катері для затримання браконьєрів, спробував вилучити поставлені браконьєрами сіті. У відповідь К. розвернув свій човен і, щоб позбавитися від небажаного свідка і його небажаних дій, зробив наїзд на катер інспектора. Л. впав у воду, де глибина досягала двох метрів. Розвернувши свій човен, К. знову направив її на Л., який встиг нирнути. К. знов спробував наїхати, але не справився з управлінням і човен винесло на берег.

Чи підлягає К., П. і Т. кримінальній відповідальності?

Задача № 2

Звільнений з місць позбавлення волі Ш. жив на дачі у батьків. Одного разу увечері Ш. зайшов на ділянку Л. і спробував зібрати полуницю, проте був побитий і прогнаний господарем. З метою позбавлення життя Л. Ш., будучи п'яним, вночі повернувся на садову ділянку і, переконавшись, що Л. спить, облив двері будинку бензином і підпалив. Пожежею був знищений будинок і майно, що знаходилося в ньому, а Л., що отримав сильні опіки, три місяці знаходився на лікуванні в лікарні.

Чи підлягає кримінальній відповідальності Л.?

Задача № 3

М., Н. і К. на квартирі у останнього посварилися під час сумісного вживання спиртних напоїв. При цьому К. вдарив М. порожньою пляшкою по руці, а Н. – по голові. У відповідь М. і Н. почали бити К. руками, ногами, пляшками, стільцем, заподіявши тому, безліч пошкоджень внутрішніх органів, переломи трьох ребер, закритий перелом хрящів гортані і інші пошкодження, які судово-медичною експертизою було визначені як тяжкі. Після цього М. і Н. допили спиртне, і пішли додому. Наступного дня від отриманих пошкоджень К. помер.

Визначте вид складу злочину в діях М. і Н.

ТЕМА.5 Об’єкт злочину4 годин

  1. Співвідношення понять «об’єкт злочину» та «об’єкт кримінально-правової охорони» у доктрині кримінального права.

  2. Предмет злочину як ознака складу злочину.

  3. Поняття потерпілого від злочину в кримінальному праві.

  4. Види потерпілих від злочину.

  5. Випишіть до конспекту 4 приклада кримінально-правових норм, які мають у собі вказівку на предмет злочину в якості обов’язкової ознаки складу злочину.

  6. Проаналізуйте ст. 201 КК України: визначте родовий, видовий, безпосередній (основний і додатковий – якщо вони є), предмет (якщо він визначений у статті).

  7. Визначте родовий, видовий, безпосередній (основний і додатковий – якщо вони є) у статтях 112, 115, 348 КК України.

  8. Розмежуйте об’єкт злочинного посягання при скоєнні злочинів, передбачених 194 та ст. 352 КК України

Задача 1.

В провадженні судді С. знаходилася справа за обвинуваченням К. у службовому підробленні за ч. 2 ст. 366 КК України. Брат підсудного К. – В. спробував вмовити суддю припинити справу за відсутністю в діянні К. складу злочину, пропонуючи за це матеріальну винагороду. Суддя С. у проханні В. відмовив, мотивуючи тим, що відсутні підстави для припинення справи. З метою недопущення винесення рішення, яким К. було б визнано винним, В. придбав зброю для скоєння вбивства С. Ввечері В. підійшов до дому С., прицілився в бік вікна та здійснив постріл у фігуру, що з’явилася у вікні. Пізніше було з’ясовано, що В. вбив брата С.

Ознайомтеся із ст. ст. 115, 379, 368 КК. Визначте об’єкти злочинних посягань, скоєних В.

Задача 2.

У. проник до квартири В., який завідомо для У. знаходився на лікуванні у санаторії, та викрав столовий набір, вартістю 150 грн., гроші в розмірі 350 грн., та золотий хрестик вартістю 110 грн., а також пістолет „Макаров”. Суд кваліфікував дії У. як таємне викрадення чужого майна, за ч. 3 ст.185 КК України, та незаконне проникнення до житла за ч.1 ст.162 КК України.

Чи правильно визначив суд об’єкт злочинного посягання?

Задача 3.

П., проходячи через міський парк, на землі біля лави побачив мобільний телефон та гаманець. Озирнувшись навколо, П. нікого не побачив, після чого він підняв гаманець та мобільний телефон. Пізніше виявилося, що в гаманці знаходилися грошові кошти, розміром 370 гривень, 250 американських доларів, а мобільний телефон на той час оцінювався у суму 1850 гривень. П. не розшукував власника знайдених речей та залишив знайдені речі в себе.

Ознайомтеся зі змістом статті 193 КК України. Визначте об’єкт та предмет посягання. Чи містять дії П. ознаки складу злочину?

ТЕМА.6 Об’єктивна сторона складу злочину4 годин

  1. Поняття та форми суспільно-небезпечного діяння.

  2. Розмежування понять ”шкода, заподіяна злочином”, ”наслідки злочину”, ”суспільно небезпечні наслідки”, ”злочинні наслідки”.

  3. Класифікація суспільно-небезпечних наслідків.

  4. Знайдіть в КК України 4 приклади норм, що передбачають відповідальність за бездіяльність.

  5. Випишіть до конспекту по 2 приклади (на кожну ознаку) статей КК України, в яких час, місце, обстановка, спосіб скоєння злочину є обов’язковими ознаками.

  6. Випишіть до конспекту теорії причинно-наслідкового зв’язку та стисло визначте їх загальні положення.

  7. Випишіть до конспекту з КК по 3 приклади кримінально-правових норм, в яких факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину набувають значення:

а) обов’язкових ознак складу злочину;

б) кваліфікуючих ознак злочину;

Задача № 1

Старша медсестра дитячого садку П., приймаючи доставлені для харчування дітей курячий фарш, звернула увагу, що термін його реалізації прострочений на 72 години. Про це вона повідомила завідуючій дитячим садком І., але та сказала, що фарш наданий за нижчими розцінками, завдяки цьому можна буде купити додаткове продовольство для дітей. П. дозволила приготувати котлети з доставленого фаршу. В результаті більше 20 дітей захворіли сальмонельозом.

Чи є в діях П. ознаки об'єктивної сторони складу злочину, передбаченого ст. 137 КК України?

Задача № 2

М. зазнав на вулиці нападу грабіжників, один з яких наніс йому проникаюче ножове поранення в ділянку живота.

Мати М., прибігши о третій годині ночі додому до лікаря районній лікарні Ш., попросила надати допомогу її синові, стан якого з кожною годиною все погіршувалося. Ш., посилаючись на те, що вона вже 3 дні як знаходиться у відпустці і рано вранці у неї потяг до будинку відпочинку, запропонувала звернутися до лікаря А., який повинен був заміняти її під час відпустки.

А. вдома не було, і М. тільки вранці був доставлений до лікарні, де після операції помер.

Згідно висновку судовій медичній експертизі смерть М. наступила в результаті надмірної втрати крові.

Чи можна притягти Ш. і А. до кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність?

ТЕМА.7 Суб’єкт злочину - 6 годин

  1. Характеристика вікової осудності у доктрині кримінального права.

  2. Поняття та критерії обмеженої осудності.

  3. Розмежуйте поняття суб’єкт злочину та особа злочинця.

  4. Кримінальна відповідальність юридичних осіб за кримінальним законодавством України.

  5. Випишіть у конспект 5 кримінально-правових норм, які передбачають настання кримінальної відповідальності з 16 років.

  6. Випишіть у конспект 5 кримінально-правових норм, які передбачають настання кримінальної відповідальності з 14 років.

  7. Випишіть у конспект 3 кримінально-правові норми, які передбачають настання кримінальної відповідальності з 18 років.

  8. Випишіть до конспекту 4 приклади норм Кримінального кодексу, де суб’єкт злочину є спеціальним.

Задача № 1

Г. у день свого 14-річчя, 3 вересня 2004р., біля 22 годин 45 хвилин, вчинив грабіж.

Чи досяг Г. віку кримінальної відповідальності?

Задача № 2

15-річний К. забрався до кабіни чужого автомобіля та вирішив на ньому покататися. При керуванні автомобілем він не побачив попереджувального знака про крутий поворот та в’їхав у бетонний стовп. Машина була розбита, К. отримав переломи.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій К.? Ознайомтеся зі статтями 119 та 286 КК України.

Варіант 1:К. скоїв аварію, під час якої було тяжко травмовано трьох громадян.

Варіант 2:К. смертельно травмував одного громадянина.

ТЕМА.8 Суб’єктивна сторона складу злочину - 6 годин

  1. Характеристика форм вини:

а) умисел та види умислу;

б) необережність, її види.

  1. Поняття юридичної, фактичної помилки та їх значення для кваліфікації.

  2. Випишіть до конспекту 3 приклади кримінально-правових норм, які містять вказівку на: 1) прямий умисел; 2) непрямий умисел.

  3. Випишіть до конспекту 3 приклади кримінально-правових норм, які містять вказівку на необережну форму вини, вкажіть вид необережності.

  4. Випишіть до конспекту 3 приклади кримінально-правових норм, які містять вказівку на мотив злочину як обов’язкову ознаку злочину.

  5. Випишіть до конспекту 2 приклади кримінально-правових норм, які містять вказівку на мету злочину як обов’язкову ознаку злочину.

  6. Випишіть до конспекту 2 приклади кримінально-правових норм, які містять вказівку на емоційний стан як обов’язкову ознаку злочину.

  7. Помилка в об'єкті, помилка в предметі злочину, помилка в особі потерпілого, помилка щодо фактичних обставин, помилка щодо характеру вчинених дій, помилка щодо суспільної небезпеки наслідків, помилка в розвитку причинного зв'язку – визначте їх вплив на кваліфікацію.

Задача № 1

Брати К. в стані сп’яніння опівночі прийшли в будинок, де проживав їхній знайомий Ч, щоб дізнатися, чи немає в квартирі їхніх друзів, з якими вони весь день пиячили. Коли Ч. відкрив двері й сказав, що нікого у нього немає, К. вдерлися до квартири, збили Ч. з ніг, зв’язали і почали бити ногами і пляшкою, наносячи удари в голову і груди. Всього було нанесено 45-50 ударів. Ч. на місці події помер..

Визначте, які елементи (ознаки) суб’єктивної сторони складу злочину впливають на його кваліфікацію. Ознайомтеся зі ст. 115 КК.

Задача № 2

М. для святкування свого дня народження купив у новому магазині 3 пляшки шампанського. На святі шампанське першим випробував син М., після чого помер.

Чи підлягає М. кримінальної відповідальності?

ТЕМА.9 Стадії вчинення злочину - 8 годин

  1. Генезис готування до злочину.

        1. Поняття, об’єктивні та суб’єктивні ознаки готування.

        2. Кваліфікація готування до злочину.

        3. Відмежування готування до вчинення злочину від виявлення наміру.

        4. Поняття, об’єктивні та суб’єктивні ознаки замаху.

        5. Кваліфікація замаху до злочину.

        6. Відмежування добровільної відмови від вчинення злочину від дійового каяття.

        7. Визначте момент закінчення окремих видів злочинів.

Задача № 1

Т., працівник позавідомчої охорони м’ясокомбінату, під час чергування з метою наживи сховав у підсобному приміщенні візок, на якому було п’ять мішків із субпродуктами. Наступного дня він запропонував Д. і М. взяти участь у крадіжці. Останні погодилися. Всі троє підкотили візок до огорожі, перекинули через неї мішки і почали вантажити на автомобіль, але були затримані співробітниками міліції.

На якій стадії було перервано вчинення злочину? Чи підлягають Т., Д. і М. кримінальній відповідальності?

Задача № 2

П., вирішивши убити Ф., чекав її край дороги уздовж покинутого будівництва. Побачивши Ф., П. з мисливської рушниці зробив в неї 2 постріли, але не потрапив. Більше стріляти він не став і від своїх злочинних намірів відмовився.

Як слід розглядати дії П. з погляду вчення про стадії вчинення злочину?

У чому різниця між закінченим і нескінченим замахом на злочин?

ТЕМА.10 Співучасть у вчиненні злочину - 6 годин

  1. Об’єктивні ознаки співучасті.

  2. Суб’єктивні ознаки співучасті.

  3. Ексцес виконавця та його значення для кваліфікації дій інших співучасників.

  4. Окремі питання кваліфікації дій співучасників у злочинах зі спеціальним суб’єктом.

  5. Охарактеризуйте теорії співучасті у кримінальному праві.

  6. Ознайомтеся та законспектуйте основні положення Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 23.12.2005 р. „Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинним об’єднаннями”.

  7. Визначте поняття та види причетності до злочину.

  8. Розмежуйте у конспекті ознаки групи осіб за попередньою змовою, організованої групи та злочинної організації.

Задача № 1

Г. в компанії своїх товаришів по чарці проговорився про те, що у його знайомого, відомого колекціонера старовинних предметів Л., в квартирі крім всього іншого знаходяться картини, що мають велику цінність. При цьому він виразив крайнє здивування, що Л., виїжджаючи в часті відрядження, залишає картини практично без будь-якої охорони. М., один з товаришів по чарці Г., скориставшись інформацією Г., з'ясував адресу Л., таємно проник в квартиру останнього і викрав три картини. Г. було пред'явлене звинувачення в підбурюванні до крадіжки.

Наскільки обґрунтованим є звинувачення?

Задача № 2

Л.В., посварившись з Г. та його друзями, розповів про конфлікт своєму брату Л.Ю. і разом з ним повернувся на місце пригоди. Л.Ю. взяв з собою ніж, про що Л.В. не знав. Підійшовши до хлопців, що сиділи на лавці, Л.Ю. вдарив одного з них – І. Розпочалася бійка. Л.Ю. двічі вдарив Г. ножем в груди, а потім поранив З. Л.В. у цей час завдавав кулаками ударів пораненому Г. Від отриманих ножових поранень Г. у лікарні помер.

Чи є в діях Л.В. та Л.Ю. співучасть? Якщо є, то яка форма?

Задача №3

До Л., який ремонтував власний автомобіль, підійшли троє підлітків і запитали, чи не купить він у них за ціною, вдвічі нижчою за роздрібну, колеса для автомобіля. Л. погодився. Підлітки на сусідній вулиці вночі зняли четверо коліс з автомобіля О., а наступного дня принесли їх Л., одержавши обумовлену суму грошей.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій Л. і підлітків?

ТЕМА.11 Множинність злочинів - 4 годин

  1. Поняття та ознаки злочинів з похідними наслідками.

  2. Поняття, ознаки та види повторності злочинів.

  3. Поняття, ознаки та види сукупності злочинів.

  4. Поняття, ознаки та види рецидиву злочинів.

  5. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС України від 04.06.2010 р. №7 «Про практику застосування судами кримінального законодавства про повторність, сукупність і рецидив злочинів та їх правові наслідки».

  6. Знайдіть та випишіть до конспекту 4 кримінально-правові норми, які охоплюють повторність.

  7. Знайдіть та випишіть до конспекту 4 кримінально-правові норми, які охоплюють повторність лише в частині її співпадіння з рецидивом.

  8. Знайдіть та випишіть до конспекту 4 кримінально-правові норми, які утворюють сукупність злочинів.

  9. Знайдіть в Особливій частині КК України та випишіть у конспект 4 приклади кримінально-правових норм триваючих злочинів.

Задача № 1

Під час відбування покарання за розбій А. і П. домовились, що коли останній вийде на волю, то дістане і передасть в колонію наркотичні засоби. Через 3 тижні після звільнення П. купив у невстановленої особи 2,5 кг анаші, привіз її до міста, де жила мати А., і залишив їй. Мати кілька місяців зберігала анашу вдома, а потім під час чергового побачення передала її синові. При спробі збути анашу іншому засудженому А. було затримано.

Чи мала місце множинність злочинів у цьому випадку?

Задача № 2

К., працюючи водієм таксі, зґвалтував у машині громадянку Л. Потерпіла наступного дня заявила про випадок, що стався, у міліцію, а через декілька днів зрозуміла, що К. заразив її венеричною хворобою, про що повідомила слідчого.

Чи утворюють дії К. множинність злочинів?

Задача № 3

Б., раніше судимий за розбій, після відбуття покарання організував групу для вчинення квартирних крадіжок, до якої увійшли раніше не судимі П. і С. Вони розробили єдиний план вчинення крадіжок, розподілили між собою функції, визначили дві перші квартири, з яких розпочнеться їхня діяльність.

Спочатку вони обікрали квартиру Р., спричинивши йому майнову шкоду на суму 210 641 гривня, потім проникли в квартиру Г., склали в дві сумки його майно на суму 310 869 гривень, але при винесені сумок з квартири були помічені сусідкою, яка зчинила галас. Незважаючи на це, Б., П. і С. збігли з сумками вниз, сіли в машину, що належала П., і втекли.

Які форми множинності злочинів мали місце? Яке їх кримінально-правове значення?

Варіант: Сусідка, зчинивши галас, загородила дорогу до сходів. Тоді Б., не кидаючи сумок, відштовхнув її до П. і С., а ті вдарили її головою об стіну, в результаті чого їй було завдано середньої тяжкості тілесне ушкодження.

ТЕМА.12 Обставини, що виключають злочинність діяння - 6 годин

  1. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння.

  2. Умови правомірності необхідної оборони.

  3. Умови правомірності крайньої необхідності.

  4. Кримінально-правова природа затримання особи, що вчинила злочин.

  5. Фізичний або психічний примус.

  6. Характеристика діяння, пов’язаного з ризиком.

  7. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 26.04.2002 р. №1 „Про судову практику у справах про необхідну оборону”..

  8. Розмежуйте ознаки джерела небезпеки при необхідній обороні та крайньої необхідності та умови правомірності завдання шкоди за цих обставин.

Задача № 1

Неповнолітні З. та А. вночі у дворі будинку намагалися здійснити крадіжку коліс автомобіля Н., який перебував у своїй квартирі на другому поверсі будинку, і, почувши у дворі підозрілий шурхіт, двічі вистрілив з мисливської рушниці в напрямку З., наказавши йому підняти руки. Виконавши цю вимогу, той почав просити Н. не стріляти, оскільки він нічого не зробив. Але Н. ще двічі вистрілив у З., який стояв з піднятими руками, заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження.

Чи можна вважати, що Н. діяв у стані необхідної оборони?

Задача № 2

Громадянин С. почув уночі, що хтось ходить на горищі його будинку. Він зарядив мисливську рушницю, вийшов на подвір’я і крикнув: «Хто там?». Невідомий зіскочив з горища і сховався за рогом будинку, а потім кинувся на С. Останній вистрілив у нього і вбив. Убитим виявився Ф., неодноразово раніше судимий за крадіжки.

Чи є в діях С. перевищення меж необхідної оборони?

ТЕМА. 13 Звільнення від кримінальної відповідальності - 8 годин

  1. Визначте правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

  2. Визначте правові наслідки звільнення від кримінальної відповідальності.

  3. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

  4. Інститут медіації у кримінальному праві України.

  5. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки. Перспективи розвитку.

  6. Складіть та запишіть до конспекту схему видів звільнення від кримінальної відповідальності, з їх поділом на умовні та безумовні.

  7. Випишіть в яких випадках строк давності зупиняється, а коли переривається.

  8. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 23.12.2005 р. № 12 „Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності ”.

Задача № 1

К., під час судового розгляду справи про зґвалтування її Г., офіційно оголосила суду, що вона згодна на звільнення Г. від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням, тому що він відшкодував завдану їй шкоду і вона не має до нього претензій.

Чи може Г. бути звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням з потерпілою?

Задача № 2

К. був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 311 КК України. З урахуванням того, що він раніше не судимий, позитивно характеризується за місцем роботи, сприяв розслідуванню, щиро покаявся та визнав свою вину, було прийнято рішення про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям.

Чи можливо К. звільнити від кримінальної відповідальності, якщо два роки тому К. вже був звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим?

Задача № 3

С. за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК, був звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу житлово-експлуатаційної контори (ЖЕК) № 3 Київського району м. Одеси, де він працював слюсарем-сантехніком. Протягом перших 6 місяців з дня передачі на поруки він поводив себе належним чином, але потім кілька разів з’являвся на роботу в стані сп’яніння, допустив прогул, а за 2 місяці до закінчення річного строку поручительства вчинив ще одну крадіжку. У зв’язку з цим колектив ЖЕКу прийняв рішення про відмову від поручительства за С. і направив це рішення до відповідного суду.

Яке рішення щодо С. має прийняти суд? Чи може вчинена ним друга крадіжка розглядатись як повторна?

ТЕМА.14 Поняття, мета та види покарання. Інші заходи кримінально-правового характеру - 8 годин

  1. Види покарань за кримінальним законодавством України:

а) кримінально-правова характеристика штрафу;

б)кримінально-правова характеристика позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу;

в) кримінально-правова характеристика громадських робіт;

г) кримінально-правова характеристика виправних робіт;

д)кримінально-правова характеристика службових обмежень для військовослужбовців;

е) кримінально-правова характеристика конфіскації майна;

є) кримінально-правова характеристика арешту;

ж) кримінально-правова характеристика обмеження волі;

з) кримінально-правова характеристика тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців;

і) кримінально-правова характеристика позбавлення волі на певний строк;

и) кримінально-правова характеристика довічного позбавлення волі.

  1. Характеристика інших заходів кримінально-правового характеру:

а) поняття та мета примусових заходів медичного характеру;

б) примусове лікування;

в) спеціальна конфіскація.

  1. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 28.12.1996 р. № 15 „Про практику призначення військовослужбовцям покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні”.

  2. Складіть схему відмінностей примусових заходів медичного характеру від примусового лікування.

  3. Складіть схему відмінностей спеціальної конфіскації від конфіскації майна як виду покарання.

  4. Визначте шляхи та методи досягнення мети загального попередження.

  5. Чому, на вашу думку, сучасне кримінальне законодавство виключило з переліку цілей покарання таку мету як «перевиховання»?

  6. Ознайомтесь та випишіть положення ПВСУ від 03.06.2005 року № 7 «Про застосування судом примусових заходів медичного характеру та примусового лікування».

ТЕМА.15 Призначення покарання - 6 годин

  1. Охарактеризуйте принципи призначення покарання.

  2. Обставини, які пом’якшують покарання.

  3. Обставини, які обтяжують покарання.

  4. Визначте підстави призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом.

  5. Ознайомтесь та законспектуйте окремі положення Постанови ПВС України від 24.10.2003 р. № 7 „Про практику призначення судами кримінального покарання”.

  6. Складіть кримінально-правову характеристику особи винного.

  7. Складіть та запишіть до конспекту схему призначення покарання за сукупністю злочинів.

  8. Складіть та запишіть до конспекту схему призначення покарання за сукупністю вироків.

Задача № 1

Вироком суду М. засуджено за ч. 2 ст. 121 КК на 8 років позбавлення волі за те, що він, будучи у стані алкогольного сп’яніння, за місцем свого проживання на ґрунті неприязних стосунків, що раптово виникли, умисно завдав своїй матері М.М. три удари руками по голові та численні удари ногами в груди, спричинивши їй тяжкі тілесні ушкодження, від яких настала смерть потерпілої.

При призначенні покарання засудженому суд врахував в якості обставини, що обтяжує покарання, настання тяжких наслідків у вигляді смерті потерпілої.

Чи обґрунтоване врахування судом цієї обтяжуючої обставини?

Задача № 2

Б. здійснив закінчений замах на крадіжку в особливо великих розмірах, вчинену з проникненням у житло за попередньою змовою групою осіб. За ч. 2 ст. 15 і ч. 5 ст. 185 КК його засуджено до позбавлення волі на строк 7 років з конфіскацією всього майна, що є його власністю. Призначаючи таке покарання, суд зазначив у вироку, що він враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, його стадію, щире каяття Б., а також його особу – Б. вчинив злочин вперше, позитивно характеризується за місцем проживання.

На вирок суду прокурор подав апеляційну скаргу з проханням скасувати вирок у зв’язку з невідповідністю призначеного покарання тяжкості злочину та особі засудженого. На думку прокурора, суд не врахував те, що Б. вчинив особливо тяжкий злочин, повністю здійснив злочинний намір щодо заволодіння майном, заподіяв майнову шкоду потерпілому у великих розмірах. Крім того, він вчинив злочин у складі групи за попередньою змовою, з проникненням у житло, був одним з двох його співвиконавців. За таких обставин йому не повинна була призначатись мінімальна міра покарання, передбачена санкцією ч. 5 ст. 185 КК.

Дайте оцінку вироку суду та доводам, викладеним у скарзі.

Задача № 3

В. замовив Г. умисне вбивство своєї дружини за 50 тис. гривень. Г. здійснив посягання на життя потерпілої, але злочин до кінця не довів – дружині було спричинено тяжке тілесне ушкодження. За ч. 3 ст. 15, п. п. 6 і 11 ч. 2 ст. 115 КК Г. засуджено до позбавлення волі на строк 12 років з конфіскацією всього майна, що є його власністю. За ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 15, п. п. 6 і 11 ч. 2 ст. 115 КК В. засуджено до позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

На вирок суду в частині призначення покарання В. прокурор подав апеляційну скаргу. В ній він зазначив, що суд не врахував ряд обставин вчинення злочину, зокрема: злочин є особливо тяжким, він вчинений з корисливих мотивів, В. був його ініціатором (замовником). Як замовник В. виконав усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, злочином завдані тяжкі наслідки, в діях В. мають місце дві обтяжуючі обставини, передбачені ч. 2 ст. 115 КК. За таких обставин, на думку прокурора, В. не могла бути призначена мінімальна міра покарання, передбачена ч. 2 ст. 115 КК.

Наскільки обґрунтованими є доводи прокурора?

Задача № 4

Протягом двох днів, перебуваючи в стані сп’яніння, П. вчинив злочини, передбачені ч. 3 ст. 296 КК та ч. 4 ст. 296 КК, щодо своєї дружини та її родичів (усього по справі п’ять потерпілих, серед них одна малолітня дитина). Призначаючи покарання за ці злочини, суд врахував такі обставини, як сумлінне ставлення П. до праці, наявність на утриманні тяжко хворої дитини, а також поведінку його дружини, яка, на думку суду, сприяла виникненню ненормальних відносин у сім’ї. Розцінивши вказані обставини як виняткові та врахувавши особу П., суд призначив йому більш м’яке покарання, ніж передбачено законом: за ч. 3 ст. 296 КК – 1 рік 6 місяців виправних робіт з відрахуванням із заробітку засудженого 20%; за ч. 4 ст. 296 КК – 2 роки виправних робіт з відрахуванням із заробітку засудженого 20%. Остаточне покарання за сукупністю злочинів: 2 роки виправних робіт з відрахуванням із заробітку засудженого 20%.

Дайте оцінку вироку суду.

Варіант:З урахуванням наведених у вироку обставин П. був засуджений за ч. 3 ст. 296 КК до 1 року 6 місяців позбавлення волі, за ч. 4 ст. 296 КК – до 2 років 6 місяців позбавлення волі, а за сукупністю злочинів – до 3 років позбавлення волі.

ТЕМА.16 Звільнення від покарання та його відбування. Судимість та її правові наслідки - 6 годин

  1. Звільнення від відбування покарання з випробуванням: підстави та умови, правові наслідки.

  2. Підстави умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

  3. Правові підстави та порядок звільнення від покарання за хворобою.

  4. Правова природа судимості, її правові наслідки.

  5. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 26.04.2002 р. № 2 „Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м’яким”.

  6. Ознайомтесь та законспектуйте Положення про порядок здійснення помилування, затверджене Указом Президента України № 223/2015 від 21.04.2015р.

  7. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 26.12.2003 р. № 16 „Про практику застосування судами України законодавства про погашення та зняття судимості»

Задача №1

Вироком суду Г. було засуджено за ч.1 ст.309 КК на 1 рік позбавлення волі, за ч.2 ст.307 КК – на 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна, що є його особистою власністю, і на підставі ст.70 КК за сукупністю злочинів остаточно визначено йому 5 років позбавлення волі з конфіскацією зазначеного майна. Відповідно до ст.75 КК засудженого звільнено від відбування основного покарання з випробуванням із іспитовим строком 3 роки та покладено на нього обов’язки, передбачені у ст.76 КК, а також залишено покарання у вигляді конфіскації майна.

Чи правильно суд застосував додаткове покарання при звільненні від відбування основного покарання?

Задача №2

Вироком суду Д. було засуджено за ч.2 ст.364 КК на 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади строком на 2 роки, за ч.2 ст.366 КК – на 2 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади строком на 1 рік. На підставі ст.70 КК за сукупністю злочинів засудженій призначено остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади строком на 2 роки. Відповідно до ст.75 КК її звільнено від відбування основного та додаткового покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки.

Чи правильно суд звільнив Д. від відбування додаткового покарання?

ТЕМА.17 Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх – 6 годин

  1. Система покарань, яка застосовується до неповнолітніх за кримінальним законодавством України.

  2. Особливості призначення покарання неповнолітнім.

  3. Випишіть до конспекту види покарань, які не можуть бути застосовані до неповнолітніх.

  4. Підстави застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру.

  5. Особливості погашення та зняття судимості щодо осіб, які вчинили злочин до досягнення вісімнадцятирічного віку.

  6. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 16.04.2004 р. № 5 „Про практику застосування судами законодавство у справах про злочини неповнолітніх”.

  7. Ознайомтесь та законспектуйте Постанову ПВС від 15.05.2006 р. № 2 „Про практику розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру”.

Задача №1

Неповнолітній Л., будучи раніше судимим, в період іспитового строку вчинив новий умисний злочин за наступних обставин. Незаконно придбав без мети збуту у невстановленої слідством особи за 100 грн особливо небезпечну психотропну речовину, котра представляє собою кустарно вироблений препарат із ефедрину, масою його сухого залишку 0,196 г.

Дії Л. суд кваліфікував за ч.2 ст.309 КК України та призначив йому покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.

За попереднім вироком у Л. залишилося невідбуте покарання у вигляді 1 місяця.

Яким має бути остаточне покарання для Л.?

Задача № 2

15-річний Є. отримав в подарунок від батька автомобіль. З цієї нагоди син організував вечірку, запросивши своїх однокласників. Випивши велику кількість спиртного, підлітки вирішили покататися по нічному місту. Батько Є., почувши це, забрав ключі від машини. У сварці, що виникла між батьком і сином, Є.-молодший схопив кухонний ніж і наніс батьку 8 проникаючих ножових поранень в область шиї і живота. Від отриманих пошкоджень батько через 40 хвилин помер.

Вирішіть питання про кримінальну відповідальність Є., якщо у момент вчинення злочину він був: а) осудний; б) страждав психічним розладом, що не виключає осудності; в) неосудний.

Чи можливе застосування до Є. покарання у вигляді довічного позбавлення волі?

Задача № 3

15-річний Т. звинувачувався у тому, що пізно ввечері, близько 23:00, під приводом здійснення дзвінка отримав від Б. його мобільний телефон «Соні еріксон W 700 I», вартістю 954 грн 55 коп. Після чого Т., не маючи наміру повертати вказаний мобільний телефон, заволодів ним шляхом обману.

Т., який раніше був несудимим, свою вину визнав повністю, щиро покаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю даного злочину і повністю відшкодував завдані ним збитки.

На якій підставі Т. має бути звільнений судом від кримінальної відповідальності: із застосуванням ст. 45 КК України чи із застосуванням ст. 97 КК України? Відповідь обгрунтуйте.