Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна гістологія лекції.doc
Скачиваний:
589
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
864.77 Кб
Скачать

Орган смаку.

Периферична частина смакового аналізатора виконує функцію хеморецептора. Вона представлена сукупністю смакових нирок, розташованих в багатошаровому епітелії сосочків мови.

Будова. Смакова нирка має еліпсоїдну форму. Клітини в ній лежать на зразок скибочок апельсина. Розрізняють сенсоепітеліальні клітини, що підтримують і базальні (камбіальні) епітеліоцити. Вершина нирки сполучається з поверхнею епітелію мови за допомогою отвору – смакової пори, яке веде в невелике поглиблення – смакову ямку. Сенсоепітеліальні клітини мають веретеноподібну форму і світлу або темну цитоплазму, в якій добре розвинена агранулярна ендоплазматична мережа і мітохондрії. На апікальному кінці клітини є до 30-50 тонких мікроворсинок – смакових штифтиків. За допомогою цих мікроворсинок смакові клітини сприймають роздратування речовин. Молекули цих речовин адсорбуються на мембранах мікроворсинок в активних центрах. Вони вибірково реагують на дію речовин, що володіють різним смаком. У базальній частині клітин формуються синапси з аферентними волокнами. Збудження смакових клітин передається на дендрити чутливих нейронів.

Підтримуючі епітеліоцити – різноманітної форми клітини, з крупним ядром і добре розвиненою органелою. Вони оточують і ізолюють смакові клітини і нервові волокна в базальному відділі смакової нирки. Клітини виконують секреторну функцію, виділяючи секрет в смакову ямку, і не мають синаптичних зв'язків з нервовими волокнами. На апікальній поверхні підтримуючих клітин є мікроворсинки.

Базальні епітеліоцити розташовані на базальній мембрані і у відмінності від сенсорних і підтримуючих клітин не досягають поверхні епітеліального шару. Вони невеликих розмірів, цитоплазма і органела розвинені слабо. Передбачається їх участь у фізіологічній регенерації сенсоепітелиальних і опорних клітин.

ЗМІСТ

Серцево-судинна система .................2

Органи кровотворення і імунологічного захисту ........10

Ендокринна система .......................17

Травна система ...................28

Дихальна система .....................58

Шкіра і її похідні .....................65

Сечовивідна система ....................71

Чоловіча статева система ....................78

Жіноча статева система ....................86

Центральна нервова система....................94

Орган зору..........................102

Орган слуху............................108

Орган нюху.........................114

Орган смаку..........................115

108