Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна гістологія лекції.doc
Скачиваний:
589
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
864.77 Кб
Скачать

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ГІСТОЛОГІЇ, ЦИТОЛОГІЇ І ЕМБРІОЛОГІЇ

Курс лекцій по спеціальній гістології

Одеса 2010

Серцево – судинна система

Серцево-судинна система включає серце, артерії, судини мікроциркуляторного русла, вени, лімфатичні судини. Серце і замкнута мережа судин забезпечує циркуляцію крові в організмі. Діяльність серцево-судинної системи направлена на підтримку метаболізму і постійності внутрішнього середовища організму – з крові до тканин і клітин поступають живильні речовини, кисень, біологічно активні речовини, регулюючі їх розвиток і функції; у кров і лімфу виводяться непотрібні клітинам шлаки і продукти їх спеціальної діяльності.

Артерії (arteriae) транспортують кров до органів і регулюють їх кровопостачання. Гемодинамічні умови в артеріях характеризуються великою швидкістю кровотоку і високим кров'яним тиском.

За особливостями будови артерії підрозділяються на три типи:

  1. м'язового типу (артерії тіла, кінцівок, внутрішніх органів);

  2. змішаного, м'язово-еластичного типу (сонна, підключична і ін.);

  3. еластичного типу (аорта і легенева артерія).

Артерії еластичного типу. До них відносяться судини крупного калібру, такі як аорта і легенева артерія, в яких кров протікає під високим тиском і з великою швидкістю.

Внутрішня оболонка включає ендотелій, підендотеліальний шар і сплетення еластичних волокон. Ендотелій складається з крупних клітин, полігональної форми, які лежать на базальній мембрані.

Підендотеліальний шар складається з пухкої тонкофібрилярної сполучної тканини, багатої клітинами зірчастої форми. Тут же зустрічаються окремі подовжньо направлені гладкі міоцити. На межі з середньою оболонкою розташоване густе сплетення еластичних волокон, відповідне внутрішній еластичній мембрані.

У середній оболонці переважають еластичні елементи, які утворюють 40-50 еластичних вікончастих мембран, зв'язаних між собою еластичними волокнами і утворюючих єдиний еластичний каркас разом з еластичними елементами інших оболонок. Між мембранами розташовані гладкі м'язові клітини. Всі ці структури занурені в аморфну речовину, багату глікозаміногліканами.

Зовнішня оболонка побудована з пухкої волокнистої сполучної тканини з великою кількістю еластичних і колагенових волокон, що мають головним чином повздовжній напрям. У середній і зовнішній оболонках проходять живлячі судини і нервові стовбури. Зовнішня оболонка оберігає судину від перерозтягання і розривів.

Артерії змішаного типу, стінка їх складається з трьох оболонок:

  • внутрішньої (tunica interna, seu intima);

  • середньої (tunica media);

  • зовнішньої (tunica externa, seu adventitia).

Внутрішня оболонка складається з трьох шарів:

  • ендотелію на базальній мембрані;

  • підендотеліального шару;

  • внутрішньої еластичної мембрани.

Підендотеліальний шар представлений пухкою неоформленою сполучною тканиною, в якій тонкі колагенові і еластичний волокна мають повздовжнє розташування. Між волокнами знаходяться малодиференційовані клітини сполучної тканини зірчастої форми. Аморфна речовина містить сульфатовані глікозаміноглікани.

Внутрішня еластична мембрана лежить на межі з середньою оболонкою і характеризується чіткою виваженістю і відмежованістю від інших елементів судинної стінки.

Середня оболонка містить гладкі міоцити, розташовані циркулярно у вигляді спіралі, еластичні волокна розташовані радіально, спірально і дугоподібно. Є і невелика кількість колагенових волокон і фіброцитів. Співвідношення гладких міоцитів і еластичних волокон в артерії змішаного типу 1:1.

На межі між середньою і зовнішньою оболонкою лежить зовнішня еластична мембрана по будові така ж, як і внутрішня еластична мембрана, але тонше.

Зовнішня оболонка (адвентиція) складається з двох шарів: зовнішній представлений пухкою волокнистою неоформленою сполучною тканиною, внутрішній шар цієї оболонки містить окремі пучки гладких м'язових клітин. Зовнішня і середня оболонки містять живлячі судини і нервові стовбури.

Артерії м'язового типу складаються з трьох оболонок:

  • внутрішньої (tunica interna);

  • середньої (tunica media);

  • зовнішньої (tunica adventitia).

Будова стінки артерії м'язового типу така ж, як і у артерій змішаного типу. Зміни стосуються середньої і зовнішньої оболонки. У ній зменшується кількість еластичних волокон, але збільшується кількість гладких міоцитів. Це дозволяє артеріям регулювати приток крові до органів і підтримувати тиск крові, що важливо для кровопостачання органів, розташованих на великому віддаленні від серця. Це досягається скороченням гладких міоцитів судин цього типу. Всі оболонки значно тонші, ніж в артеріях змішаного типу. Зовнішня еластична мембрана складається з товстих еластичних волокон розташованих поздовжньо, які іноді набувають вигляду суцільної еластичної пластини, густо переплітаються. Зовнішня оболонка представлена тільки пухкою волокнистою сполучною тканиною.

Судини мікроциркуляторного русла.

У міру зменшення калібру артерій всі оболонки їх стінок стають тоншими. Артерії поступово переходять в артеріоли, з яких починається мікроциркуляторне русло (МЦР). Через стінки його судин здійснюється обмін речовин між кров'ю і тканинами. Обмін води, іонів, мікро- і макромолекул між кров'ю, тканинним середовищем і лімфою є процесом мікроциркуляції, від стану якого залежить підтримка внутрішньотканинного і внутрішньо органного гомеостазу. У складі МЦР розрізняють артеріоли, гемокапіляри і венули.

Артеріоли – дрібні судини діаметром 50-100 мкм, поступово перехідні в капіляри. Основна функція артеріол – регулювання притоки крові в основну обмінну ланку МЦР – гемокапіляри. У їх стінці ще зберігаються всі три оболонки, властиві крупнішим судинам, хоча вони і стають дуже тонкими. Внутрішній просвіт артерій вистилає ендотелієм, під яким лежать одиничні клітини підендотеліального шару і тонка внутрішня еластична мембрана. У середній оболонці спіралевидний розташовуються гладкі міоцити, які утворюють всього 1-2 шаруючи. Гладкі міоцити мають безпосередній контакт з ендотеліоцитами завдяки наявності перфорацій у внутрішній еластичній мембрані і в базальній мембрані ендотелію. Ендотеліо-міоцитарні контакти забезпечують передачу сигналів від ендотеліоцитів, що сприймають зміну концентрацій біологічно активних з'єднань, регулюючих тонус артеріол, на гладкі міоцити. Характерною для артеріол є наявність міо-міоцитарних контактів, завдяки яким артеріоли виконують роль «кранів судинної системи». Зовнішня адвентиціальна оболонка артеріол дуже тонка і зливається з навколишньою сполучною тканиною.

Гемокапілляри виконують основну функцію кровоносної системи, а саме обмін речовин між кров'ю і тканинами, грають роль гістогематичного бар'єру, а також забезпечує мікроциркуляцію. Гемодинамічні умови в капілярах характеризуються низьким тиском і малою швидкістю кровотоку. Капіляри – це найбільш тонкі судини. Просвіт капіляра іноді може бути менше діаметру еритроцита. Зустрічаються капіляри з широким, але змінним впродовж судини діаметром. Такі капіляри називаються синусоїдальними.

У більшості капіляри формують мережу, проте вони можуть утворювати петлі (у сосочках шкіри), а також клубочки (у нирці).

У стінці капілярів розрізняють три шаруючи:

  • внутрішній, представлений ендотеліальними клітинами, розташованими на базальній мембрані;

  • середній, складається з перицитів, ув’язнених в базальну мембрану;

  • зовнішній з адвентиціальних клітин і тонких колагенових волокон, занурених в аморфну речовину.

Ендотеліальний шар капіляра є пласт, лежачих на базальній мембрані витягнутих, полігональної форми ендотеліальних клітин. Ці клітини мають звивисті межі, які добре виявляються при імпрегнації сріблом. Ядра сплощення, овальної форми. З'єднуються клітини за типом замку і зони злипання. Поверхня, звернена до потоку крові, покрита шаром глікопротеїдів. У цитоплазмі розташовується піноцитозні бульбашки (трансендотеліальний транспорт речовин). Органела нечисленна. У цитоплазмі є мікрофілламенти, утворюючі цитоскелет. На поверхні ендотеліоцитів, зверненій до просвіту судини, є одиничні мікроворсинки.

Базальна мембрана гемокапілярів має тонкофібрилярну будову, містить колаген, глікозаміноглікаии , ліпіди. Між ендотеліальними клітинами і перицитами базальна мембрана стоншується і уривається, а самі клітини тут зв'язані між собою за допомогою щільних контактів цитолемми. Можливо, ця область служить місцем передачі збудження від однієї клітини до іншої.

Періцити - це сполучнотканинні клітини з відростками, якими вони оточують капіляри. Періцити можуть лежати в розщеплюванні базальної мембрани. На перицитах виявлені нервові еферентні закінчення, ймовірно, це пов'язано з регуляцією зміни просвіту капілярів.

Адвентиціальні клітини. Це малодиференційовані клітини, розташовані зовні від перицитів. Вони оточені аморфною речовиною сполучної тканини, в якій знаходяться колагенові волокна.