Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
testy_tubik_1.doc
Скачиваний:
549
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

10. Тема: “Туберкульозний плеврит (в тому числі емпієма). Патогенез, патоморфологія, клініка, діагностика, диференційна діагностика. Сучасні схеми лікування. Курація хворих”

Тести:

1. Хворий 13-ти років з вогнища туберкульозної інфекції надійшов до клініки у важкому стані. Виражені симптоми iнтоксикацiї з високою температурою, сильний біль у лівому боці, задишка. При рентгенологічному обстеженні виявлено гомогенне затінення від 3 ребра донизу зліва. Органи середостіння зміщені праворуч. Вогнищевих змін в легенях не виявлено. В загальному аналізі крові: лейкоцити - 9,0х10 /л, нейтрофільне зрушення вліво, лімфопенія, моноцитоз, ШОЕ -35 мм/год. Проба Манту з 2 ТО – папула 14 мм. Який діагноз вірогідний у даного хворого?

А.Пневмонія

В. Туберкульозний плеврит

С. Інфільтративний туберкульоз

Д. Первинний туберкульозний комплекс

Е. Ателектаз

2. Хворому 7 років, діагностовано лівобічний ексудативний туберкульозний плеврит. Які зміни можна побачити на рентгенограмi при даній формі туберкульозу?

А. Зміни в легенях відсутні, потовщена міжчасткова плевра зліва

В. Поліморфні вогнища на верхівках легень, гомогенне затінення в нижніх відділах зліва

С. Збільшені внутрішньогрудні лімфовузли, гомогенне затінення в нижніх відділах зліва

Д. Зміни в легеневій тканині відсутні, гомогенне затінення в нижніх відділах зліва -?

Е. Усе вищеперераховане

3. Дитина 8 місяців страждає на первинний туберкульозний комплекс. Яке ускладнення первинного туберкульозного комплексу частіше зустрічається?

А. Ателектаз

В. Кровохаркання і кровотеча

С. Легенево-серцева недостатність

Д. Гематогенна генералізація туберкульозного процесу

Е. Плеврит

4. Хворий 12 років обстежується в туберкульозному диспансері з приводу підозри на туберкульозний бронхоаденіт. Через 5 днів стан різко погіршився, з’явився біль в грудній клітці справа, задишка, виражені симптоми інтоксикації. Перкуторно – притуплення справа від 3-го ребра донизу, там же дихання послаблене. Яке ускладнення туберкульозного бронхоаденіту виникло у хворого?

А. Бронхо-нодулярна нориця

В. Плеврит

С. Міліарний туберкульоз

Д. Ателектаз

Е. Інфаркт легені

5. Хворому з плевритом неясної етіології проведена плевральна пункція. Який характер випоту спостерігається частіше при туберкульозному плевриті?

А. Серозний

В. Гнійний

С. Геморагічний

Д. Хільозний

Е. Серозно-геморагічний

6. Дитина 5 років надійшла до стаціонару дитячої лікарні з попереднім діагнозом плеврит неясної етіології. 7 днів тому районним педіатром діагностовано грип. 2 дні тому стан дитини погіршився: підвищилась температура до 38 С, посилились симптоми інтоксикації, з’явилась задишка, біль у грудях. У відділенні проведена плевральна пункція з діагностичною і лікувальною метою. Визначте характер ексудату: каламутний, щільність 1022, білок 40 г/л, переважна кількість нейтрофілів з жировим переродженням та розпадом.

А. Серозний

В. Гнійний

С. Хільозний

Д. Геморагічний

Е. Серозно-геморагічний

7. У хворого діагностовано туберкульозний плеврит. Призначено комплексне лікування. Яка основна мета призначення глюкокортикостероїдів при туберкульозному плевриті?

А. Антимікобактеріальна

В. Протизапальна

С. Імуномодулююча

Д. Антигістамінна

Е. Дезінтоксикаційна

8. Хворий 10 років надійшов до дитячого відділення туберкульозного диспансеру з діагнозом „Первинний туберкульозний комплекс, фаза інфільтрації, МБТ (-). Правобічний ексудативний плеврит.” Якої локалізації може бути плеврит при первинному туберкульозі?

А. Наддіафрагмальний

В. Міжчастковий

С. Середостінний

Д. Реберно-діафрагмальний

Е. Усе вищеперераховане

9. Хворому 10 років діагностовано туберкульозний бронхоаденіт. Через 3 дні після надходження до стаціонару стан дитини погіршився: підвищилась температура, зросла задишка, перкуторно – скорочення звуку нижче 4 ребра зліва, аускультативно – у тому ж місці різке послаблення дихання. Яке ускладнення первинного туберкульозу виникло у цієї дитини?

А. Бронхо-нодулярна нориця

В. Плеврит

С. Міліарний туберкульоз

Д. Ателектаз

Е. Інфаркт легені

10. У дитини з вогнища туберкульозної інфекції діагностовано туберкульозний плеврит. Який метод дослідження є провідним у діагностиці етіології процесу ?

А. Торакоскопія з біопсією

В. Дослідження крові

С. Проба Манту з 2 ТО

Д. Дослідження харкотиння на мікобактерії туберкульозу.

Е. Лабораторне дослідження плеврального ексудату

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]