Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фармакологияprogram_med2013.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Тема 24. Протиаритмічні засоби.

Протиаритмічні лікарські засоби. Загальна фармакологічна характеристика протиаритмічних засобів. Причини виникнення аритмій та шляхи лікування. Класифікація проти аритмічних засобів. Причини виникнення аритмій та шляхи лікування. Класифікація проти аритмічних засобів за показаннями до застосування та механізмом дії. Фармакокінетика та фармакодинаміка протиаритмічних засобів з мембраностабілізуючою дією (хінідину сульфат, новокаїнамід, аймалін). Порівняльна характеристика препаратів. Фармакокінетика та фармакодинаміка підгрупи лідокаїну гідрохлориду (тримекаїн, дифенін). Показання до застосування. Фармакологія етацизину, пропафенолу (ритмілену). -адреноблокатори (анаприлін, атенолол, метопролол), блокатори калієвих (аміодарон) та кальцієвих (верапаміл, дилтіазем) каналів в лікуванні порушень ритму серцевої діяльності. Механізм протиаритмічної дії препаратів калію. Лікарські засоби для корекції брадикардії (М-холіноблокатори, адреноміметичні лікарські засоби).

Тема 25. Антиангінальні засоби. Комплексна терапія інфаркту міокарду.

Класифікація та загальна фармакологічна характеристика антиангінальних препаратів. Фармакокінетика та фармакодинаміка нітрогліцерину, побічні ефекти. Порівняльна фармакологічна характеристика лікарських засобів, що містять нітрогліцерин (сустак, ізосорбіду динітрат, ізосорбіду мононітрат). Механізм дії блокаторів кальцієвих каналів. Фармакологічна характеристика верапамілу, амилодипіну. Особливості застосування в лікуванні хворих на ішемічну хворобу серця β-блокаторів (пропанолол, атенолол, метопролол), судиннорозширювальних засобів міотропної дії (дипіридамол, папаверину гідрохлорид, дротаверин (но-шпа)), рефлекторного типу дії (валідол) та енергозабезпечувальних засобів (триметазидин, АТФ-лонг, антиоксиданти, антигіпоксанти). Показання та протипоказання до застосування, побічні ефекти. Поняття про синдром “обкрадання”. Принципи комплексної терапії інфаркту міокарда. Загальна характеристика фармакологічних груп.

Тема 26. Діуретичні засоби. Комплексна терапія хронічної серцевої недостатності. Протиподагричні засоби.

Загальна характеристика сечогінних препаратів. Класифікація за хімічною будовою, локалізацією, активністю та механізмом дії. Фармакокінетика та фармакодинаміка фуросеміду, гідрохлортіазиду, клопаміду, кіслоти етакринової. Показання до застосування, побічні ефекти. Порівняльна фармакологічна характеристика препаратів, що забезпечують калій, спіронолактон, тріамтерен. Поняття про форсований діурез. Осмотичні діуретики (маніт). Показання до застосування. Побічна дія. Лікарські рослини, що мають сечогінну дію: трава польового хвощу, листя ортосифону, леспенефрил. Принцип комбінованого застосування сечогінних препаратів. Комплексна терапія хронічної серцевої недостатності. Протиподагричні лікарські засоби. Фармакологічна корекція порушень обміну пуринів в організмі. Класифікація засобів, що пригнічують утворення сечової кислоти та засобів, що прискорюють виведення солей сечової кислоти (алопуринол). Загальна характеристика, побічні ефекти.