Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Їдальня.Буфет

..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Пункт студентського харчування, буфет. Холодильні установки.

1.Можливість розміщення на об'єктах ОДЕКУ (НЛК № 1, НЛК № 2) підприємств харчування (пункт студентського харчування, буфет), а також заходи щодо їх відділення від інших приміщень цих будівель протипожежними перепонами встановлюються, виходячи з вимог будівельних норм.

1.1.Торговельні підприємства для продажу ЛГР, ГР ( фарб, миючих засобів і інших пожежонебезпечних товарів побутової хімії) розміщувати на об'єктах ОДЕКУ (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше) не допускається.

2.У робочий час завантаження товарів та вивантаження тари має здійснюватися шляхами, не зв'язаними з евакуаційними виходами для співробітників пункта студентського харчування, буфету.

2.1.У студентській їдальні з чималою кількістю співробітників доставка товарів продуктів харчування повинна провадитися до відкриття їдальні.

3.Розташування технологічного обладнання у студентській їдальні, буфеті треба виконувати таким чином, щоб воно не перешкоджало вільній евакуації співробітників, студентів у разі пожежі.

3.1.Технологічне обладнання, нагрівальні прилади за нормальних умов работи повинні бути забезпечені в пожежному плані.

4.Місткість пункта студентського харчування, буфету повинна відповідати вимогам норм проектування, а в разі їх відсутності визначатися з розрахунку не менше 1,35 м2 на одного відвідувача та не менше 1,4 м2 на одне посадочне місце в їдальні, буфеті.

4.1.Завідувач пункт студентського харчування не повинна допускати переповнення залів співробітниками, студентами.

5.В обідніх залах повинні постійно утримуватися вільними основний прохід завширшки не менше 1,35 м, що веде до евакуаційних виходів, а також проходи до окремих посадочних місць.

6.Установлення в обідніх залах тимчасових естрад, помостів, освітлювальної та електромузичної апаратури, прокладання кабелів та проводів слід здійснювати таким чином, щоб не погіршились умови евакуації.

6.1.Проведення культурно-масових заходів допускається тільки за наявності в залах двох евакуаційних виходів.

7.У пункті студентського харчування, буфеті забороняється:

-зберігати горючі матеріали, відходи, упаковку та контейнери в , обідніх залах та на шляхах евакуації (вони повинні видалятися щодня з мірою накопичення);

-зберігати горючі товари або негорючі товари в горючій упаковці у приміщеннях, які не мають віконних отворів або спеціальних засобів димовидалення;

-торгувати пожежонебезпечними товарами побутової хімії, лаками, фарбами, розчинниками та іншими ЛЗР та ГР, а також пожежонебезпечними товарами;

-порушувати конструкції димонепроникних негорючих діафрагм, установлених у вітражах багатоповерхових будівель на рівні кожного поверху;

-проводити декорування стін обідніх залів горючими і токсичними при горінні матеріалами;

-розміщувати прилавки, лотки для продажу товарів продуктів харчування ближче 4 м від виходів, сходових кліток та інших евакуаційних шляхів;

-зберігати на вантажно-розвантажувальних рампах товари і тару;

-проводити вогневі роботи під час перебування людей у обідніх залах;

-організовувати торгівлю на площадках сходових кліток та інших шляхах евакуації;

-розміщувати товари у віконних вітринах;

-користуватися у складських приміщеннях та приміщеннях для підготовки товарів продуктів харчування побутовими електронагрівальними приладами.

8.Обслуговування холодильних установок здійснюється особами, які мають спеціальну підготовку і призначені наказом ректора ОДЕКУ.

9.Вентиляційні системи машинного і апаратного відділень не повинні блокуватися з вентиляцією інших приміщень.

10.Аварійне освітлення у приміщеннях машинного і апаратного відділень має бути завжди у справному стані.

10.1.Під час профілактичних оглядів обладнання машинних і апаратних відділень допускається використання для освітлення переносних ламп у вибухозахисному виконанні.

11.У приміщеннях машинного і апаратного відділень аміачних холодильних установок необхідно встановлювати не менше двох газоаналізаторів парів холодоагента, які повинні бути зблоковані із припливно-витяжною вентиляцією і пристроєм вимкнення компресорів.

12.Балони з холодоагентами (аміаком) слід зберігати в спеціальних складах, зберігання їх у машинному відділенні не дозволяється.

13. Не дозволяється розміщення холодильних агрегатів у тамбурах охолоджувальних камер. Розміщення холодильних установок з розсольним охолоджуванням камер допускається тільки в машинному відділенні, де є вихід назовні або через коридор, відокремлений від інших приміщень дверями.

14.У протипожежних поясах холодильних камер не дозволяється пробивати отвори, пропускати труби, встановлювати кріплення, наклеювати горючі матеріали.

15.У процесі експлуатації приміщень машинних і апаратних відділень не допускається замінювати елементи, які легко скидаються у разі пожежі (панелі, вікна, двері тощо).

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Пункт студентського харчування, буфет. Обладнання.

1. Не допускається установка до автоматів (пиріжкових і таке інше) біля стін, у місцях проходження димових каналів, поблизу приладів опалення, вікон та інших отворів, які стикаються з кухнею.

2. Установка автоматів повинна проводитися на відстані не ближче 0,5 м від товарів та інших предметів.

3. Живлення автоматів електроенергією проводиться від окремо прокладеної для цієї мети лінії.

4. Не допускається покладення електричної лінії до обладнання на поверхнях димоходів, за батареями центрального опалення, по спеціальному обладнанню.

5. Забороняється гасити водою та піною палаючи проводи, електродвигуни і електроприлади, що знаходяться під напругою. Для цих цілей можна використовувати вуглекислотні вогнегасники.

6. Після капілального ремонту перед пуском у експлуатацію обладнання необхідно провести замір опору заземлення та ізоляції проводів.

7. Забороняється застосовування некаліброваних плавких вставок для захисту електромережі.

8. Не можна допускати роботу трьохфазних електродвигунів в однофазному режімі.

9. Горючи мастила необхідно гасити піском, пожежу, яка виникла у невеликих емкостях можна гасити, накривши їх кошмою, повстю, азбестовим полотном.

10. Не допускається робота холодильного агрегату без нагріваючих елементів у магнітному пускачі або з елементами, які не відповідають напрузі.

11. При виявленні експлуатаційних несправностей, що можуть викликати коротке замикання струму, іскріння та інше повинні негайно прийматися заходи по їх усуненню.

12. Для виявлення місця витоку аміаку дозволяється користуватися тільки спеціальними хімічними індикаторами. Застосовувати відкритий вогонь для цієї цілі забороняється.

13. Проводити ремонт конденсаторів випарників та іншої апаратури, в якій знаходиться аміак, необхідно після попереднього відсмоктування аміаку з пошкодженої ділянки та відключення від іншої системи.

14. При огляді або ремонті аміачної холодильної установки як джерело освітлення дозволяється використовувати переносні лампи напругою не вище 12 вольт.

15. При заповненні системи аміаком забороняється нагрівати балон будь-яким засобом.

16. При заповненні системи холодильних установок аміаком з балонів останні повинні знаходитися за межами будівлі та підключатися тільки до колектору.

17. Теплоізоляція холодильників повинна розділятися протипожежними поясами шириною 0,5 м з вогнетривких матеріалів.

18. Аварійна вентиляція повинна мати пускові пристрої.

18. При спрацюванні пожежної сигналізації приточно – витяжна система вентиляції повинна мати аварійне відключення.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006