Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекція 8

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Перевірка вертушки

    1. загальна справність приладу

    2. наявність тарувального посвідчення

    3. наявність запчастин

    4. слушність і повільність ходу лопатевого гвинта а) повинний обертатися від найменшого пориву вітру б) повинний обертатися без потріскувань в) добре збалансований - тобто залишатися без відхилень в будь-якому положенні г) при включеному положенні лічильника верхнє зубцювате колесо його повинно знаходиться всередині осі лопатевого гвинта

    5. слушність випадання кульок із магазина встановлюється шляхом обертання лопатевого гвинта рукою; через кожні 33.3 обороту гвинта повинна падати одна кулька

6) магнітна стрілка повинна утримувати вантаж ~ 75 г

7) слушність дії спускового механізму перевіряється шляхом

натискування на чіп рукою

Зберігання вертушки

1) Після кожної станції - промити прісною водою. 2) Після закінчення робіт - розібрати, промити прісною водою з милом, просушити 3) Вертушку варто берегти в дерев'яному ящику в спеціальних гніздах

Підготування до роботи

  1. Виймають прилад і лопатевої гвинт, яким передбачається проводить виміри

  2. Відкидають штангу й обережно встановлюють гвинт у підшипниках. Після цього закріплюють штангу відкидним гвинтом із баранчиком

  3. Підготовляють руль ( при сильному хвилюванні використовують вузькі горизонтальні пластини )

  4. Приєднують огон троса до стрижня вертушки, закручують смушковий гвинт, виводять вертушку за борт

  5. Підготовляють компасну коробку. Для цього відчиняють її, ставлять магнітну стрілку, закривають кришку, надівають її на кронштейн, закріплюють гвинтом

  6. Зводять барабан спускового механізму і перевіряють його дію двома ударами по чопі. Знову зводять барабан.

  7. Заряджають магазин бралом

  8. Відраховують і записують у книжку для запису спостережень показання лічильника з точністю до 1 обороту

Виробництво спостережень

    1. Опускають вертушку у воду так, щоб вісь лопатевого гвинта збігалася з поверхнею води і роблять відлік по лічильнику лебідки

    2. Опускають прилад на задану глибину, звернувши увагу ка кут нахилу троса (при кутах >10° необхідно вводити поправки).

    3. Почекав 1-2 хвилини, щоб вертушка і магнітна стрілка установилися за течією і магнітним меридіаном відповідно, пускають перший посильний вантажок і включають секундомір, записавши час початку спостережень

    4. Проміжок часу між першим і другим посильним вантажком використовують дня метео- і інших спостережень

    5. Після закінчення встановленого часу опускають другий вантажок, записуючи тривалість спостережень у секундах (максимальна тривалість спостережень -15 хвилин)

    6. Піднімають вертушку, стопорять гвинт, знімають вантажки, оглядають прилад, переконуючись, що він спрацював

    7. Знімають відлік по лічильнику і записують його в книжку спостережень

    8. Знімають компасну коробку, виймають магнітну стрілку. Записують кількість кульок, що випали , і номера секторів, у які вони випали.

Букводрукущча вертушка Алексєєва (БДВ)

Букводрукуюча вертушка ( БДВ ) призначена для автономної роботи із судна або на буйковій станції. Ідея створення самописа була запропонована Алексєєвим у 1941 році. У 1945 році був виготовлений перший спробний зразок БДВ-1. Після деяких удосконалень у 1950 р. вертушка була запущена в серійне виробництво і донедавна використовувалася практично у всіх експедиціях.

В даний час застосовуються п'ять різновидів БДВ:

      1. БДВ-2. Максимальна глибина 1200 м. Діапазон швидкостей від 2.5 до 148 см/с. Маса 40 кг.

      2. БДВ-2р. Річковий варіант. Глибина до 250 м. Діапазон від 3.5 до 296 см/с. Маса 29 кг.

      3. БДВ-3. До глибини 3000 метрів.

      4. БДВ-6. До глибини 6000 метрів.

      5. Електрифікований самопис течій ( ЕСТ ). На основі БДВ-2р. Глибина до 250 м. Маса 35 кг. Діапазон швидкостей 2-148 см/с.

БДВ-2. Глибина до 1200 метрів. Маса 40 кг. Висота - 80 см. Довжина з рульовими пластинами - 56 см. Прилад опускається на сталевому тросі діаметром не менше 4-5 мм. Швидкість опускання не більш 1 м/с. Установка приладу за течією відбувається за допомогою двох рульових пластин. Точність визначення напрямку 1 градус, швидкості - 1 см/с.

Принцип роботи_самописів течій БДВ зводиться до такого. Лопатевої гвинт приладу безупинно обертається течією. Його обертання за допомогою магнітної муфти передається в частину приладу, що реєструє. Через задані проміжки часу автоматично включається зчеплення лопатевого гвинта з диском швидкості, що починає повертатися. Чим більше швидкість течії, тим на більший кут устигне повернутися диск за час, поки включене його зчеплення з лопатевим гвинтом. Вмикання і вимикання диска швидкості здійснюється годинним механізмом. Час, протягом якого диск швидкості пов'язаний із лопатевим гвинтом, називається часом експозиції, він дорівнює ~ 176 секунд.

Одночасно з початком експозиції, тобто з умиканням диска швидкості, годинний механізм звільняє стопорне пристосування (аретир) магнітної картушки, і вона встановлюється в площині магнітного меридіана. По закінченні експозиції автоматично спрацьовує механізм, що друкує. На диску швидкості і на магнітній картушці наклеєні гумові цифрові шкали. Механізм, що друкує, завдає фарбу на ці шкали і притискає до них стрічку, на якій друкуються цифри з диска швидкості і магнітної картушки. Після того, як відбиток зроблений, диск швидкості повертається у вихідне положення.

Устрій самописа.

Основні вузли: корпус, лопатевої гвинт, руль і механізм, що реєструє.

Корпус виготовлений у виді пустотілого латунного циліндра. Він укріплений на масивній підставі, що служить для огородження лопатевого гвинта. Поверх корпус герметично закривається кришкою.

До корпуса приладу кріпиться руль, що складається з двох пластин і обтічника.

Лопатевої гвинт складається з чотирьох лопат з органічного скла, що має питому вагу, близьку до питомої ваги морської води.

Механізм, що реєструє, складається з трьох вузлів: керуючого, стрічкопротяжного і друкуючого. Він приміщений на металевому циліндрі, що легко встромляється і виймається з корпуса. Усередині циліндра розташований годинний механізм, і поверх він закривається металевим чехлом. Годинний механізм надає руху керуючому пристрію. Основними деталями керуючого пристрою є керуючі і хвилинний диски. Хвилинний диск, скріплений із керуючим, розділений на 60 поділок, що відповідають хвилинам часу. Керуючий диск складається з двох скріплених між собою круглих платівок із прорізами. Відстань між прорізами, а отже і кількість прорізів відповідає дискретності вимірів приладу. У комплекті приладу є 6 дисків, що призначені для вимірів із дискретністю 5, 10, 15, 20, 30 і 60 хвилин.

Над диском швидкостей розташований вузол, що друкує. Він складається з каретки, що друкує, до якої прикріплений фетровий валик, просочений фарбою, що не сохне. Коли спрацьовує годинний механізм, валик опускається на диск швидкостей і магнітну картушху і змащує їх фарбою. При подальшому опусканні каретки, вона притискає до шрифтів стрічку, і на ній провадиться відтиск, що показує швидкість і напрямок течії.

До хиб БДВ ставляться-.

а) неповна порівнянність даних по швидкості і напрямку (відлік напрямку - миттєвий, а значення швидкості осереднено по інтервалу часу порядку 3 хвилин)

б) недостатня чутливість корпуса при орієнтації по напрямку в слабких потоках (до 10 см/с)

в) значний розкид даних по напрямку в прошарку, захопленому хвилюванням

г) істотний вплив вертикальних переміщень приладу на точність даних по швидкості

Перевірка роботи приладу

а) Перевірка герметичності корпуса. У корпус встромляється папір і опускається на глибину 1200 м

б) Перевірка вертлюга. Обертання вертлюга на осі повинно проходити без заїданій і хрускоту

в) Перевірка лопатевого гвинта. Перевіряють слушність форми лопатевого гвинта (чи немає слідів ушкоджень), балансування лопат (шляхом нахилу приладу на 10-15 градусів у різноманітних напрямках При правильному балансуванні лопати при нахилі не зрушуються) і легкість обертання гвинта (повертають вручну диск швидкостей, через магнітну муфту обертання повинно передатися на лопатевої гвинт)

г) Перевірка компасної картушки. 2 вида. І) Необхідно переконатися у вільному обертанні картушки на голці в період експозиції. Для цього роблять серію відбитків, гіри цьому механізм, що реєструє, не повинний змінювати свого положення. У нормального приладу розкид у показаннях не повинний перевищувати 1°. II) Необхідно визначити точність установки по магнітному меридіані. Для цього роблять декілька відбитків при різноманітних відомих напрямках. Напрямок визначають за допомогою компаса або бусолі. Помилки не повинні бути більше 4°.

д) Перевірка диска швидкостей. Чи повертається диск по закінченні експозиції у вихідне положення. Для цього диск вручну перекладають у крайнє положення. Під дією поворотної пружини диск повинний повернутися у вихідне положення.

е) Перевірка стрічкопротяжного і друкувального пристрою. Робиться 5-10 відбитків. При справній роботі стрічкопротяжного і друкуючого механізмів вони повинні бути чіткими і рівновіддаленими друг від друга

ж) Перевірка часу експозиції. Перевіряється по секундоміру для декількох дисків. Час експозиції не повинен відрізнятися від зазначеного в паспорті більш, ніж на 5%.

з) Перевірка добового ходу часів. Встановлюють керуючий диск з інтервалом у 1 час. Заводять годинний механізм. По радіосигналах точного часу роблять перший відбиток. Всі наступні відбитки повинні збігатися з кожним наступним сигналом точного часу. Перевірку роблять протягом декількох діб. Помилка ходу часів за добу не повинна перевищувати дві хвилини.

Збереження приладу

  1. охороняти від ударів

  2. містити в чистоті механізм, що реєструє

  3. стежити за чистотою шрифту

  4. не припускати запотівання механізму, що реєструє. Для цього не розкривати прилад доти, поки він не прийме температуру навколишнього середовища

  5. розбирання і регулювання приладу робити тільки в крайніх випадках

  6. якщо в прилад потрапила морська вода, те негайно після підйому він

промивається прісною водою з милом

7 по закінченні робіт корпус промивається прісною водою Підготування до роботи

  1. Встановлюється керуючий диск у залежності від діапазону швидкостей течій

  2. Вставляють стрічку в прилад. Запас стрічки розрахований на 1500 відбитків. Для робота застосовується телеграфна стрічка довжиною до 16 метрів, шириною 10 мм. На однієї зі сторін нанесена кольорова лінія.

  3. Змащують фарбою валик

  4. Заводять пружину годинного механізму

  5. Призводять контрольні відбитки

  6. Роблять на стрічці відмітку і записують поруч дату і час

Після цього цілком збирають прилад, тобто пригвинчують обтічник і прикріплюють руш. до корпуса. Механізм, що реєструє, встановлюють у корпусі приладу. Закривають його кришкою і підвішують до троса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]