Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц 1-3.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ’ЯЗКУ УКРАЇНИ

Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова

Гранатуров В.М.

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ (частина 1)

з курсу “Підприємницький ризик” для студентів Інституту економіки та менеджменту за напрямком вищої освіти 0501 – Економіка і підприємництво, спеціальність 7.050107 – Економіка підприємства та 0502 – Менеджмент, спеціальність 7.050.201 – Менеджмент організацій

(для системи дистанційного навчання)

Одеса - 2006

ПЕРЕДМОВА

Вивчення і врахування невизначеності, конфліктності, багатокритері-альності та породжуваного ними ризику стало однією з магістральних ліній розвитку економічної теорії в другій половині ХХ ст. Особливістю сучасного економічного ризику є його тотальність, всеосяжність. Тому він належить до фундаментальних понять сучасної економічної теорії та менеджменту.

Об’єкт управління ситуаціями, що постають перед органом управління, характеризується багатоваріантністю розвитку подій і можливістю виникнення непередбачених ситуацій. Тому головними якостями сучасного економіста, фінансиста, менеджера є уміння працювати в умовах невизначеності (неповноти інформації), здійснювати раціональний вибір з множини можливих, альтернативних варіантів, здатність йти на ризик у розумних (допустимих) межах.

В цих умовах учбова дисципліна “Підприємницький ризик”, метою викладення якої є озброєння майбутніх фахівців з економіки систематизованими знаннями щодо аналізу, моделювання та управління ризиком, має теоретичне, методологічне та конкретно-прикладне значення.

У результаті вивчення дисципліни “Підприємницький ризик” студент матиме можливість:

  • усвідомити, що на економічні процеси впливають некеровані чинники, що ці процеси розвиваються здебільшого в умовах невизначеності, конфліктності, багатокритеріальності, принципової неможливості здійснення точних економічних прогнозів, необхідних для прийняття раціональних рішень. Що усе це необхідно свідомо враховувати в господарській діяльності та в теоретико-економічних дослідженнях;

  • засвоїти основні принципи та методи здійснення аналізу ризику, врахування та управління ним;

  • оволодіти навичками самостійно здійснювати оцінювання міри ризику, розробляти заходи щодо попередження або зниження ступеня ризику, урахування ризику при підготовці та прийнятті управлінських рішень.

Обсяг загального навчального часу щодо вивчення курсу “Підприємницький ризик” складає 108 годин.

  1. Програма навчальної дисципліни “підприємницький ризик”

Тема 1.1 Ризик як економічна категорія, його суть.

Об’єктивність постановки проблеми економічного ризику, його суть. Проблема ризику на сучасному етапі розвитку суспільства. Поняття підприємницького ризику, його основні елементи та риси. Причини виникнення ризику. Об’єкт, суб’єкт і джерела ризику.

Тема 1.2 Управління ризиком.

Суть та характеристика управління ризиком, суб’єкт та об’єкт управління в системі управління ризиком. Основні засади та прийоми управління ризиком. Блок-схема процесу управління ризиком, основні етапи управління ризиком та їх характеристика.

Тема 1.3 Методи якісного аналізу ризику.

Сутність якісного аналізу ризику. Основні засади класифікації ризику. Побудова системи класифікації ризику. Характеристика ризиків у різних сферах підприємницької діяльності. Визначення складу ризиків, що загрожують підприємницькому проекту.

Тема 1.4 Методи кількісного аналізу ризиків.

Сутність кількісного аналізу ризиків. Статистичні методи кількісної оцінки ризику. Експертні процедури та методи суб’єктивних оцінок у вимірюванні ризику. Загальні підходи до кількісної оцінки ризику. Характеристика існуючих показників кількісної оцінки ризиків. Специфічні показники, які використовуються для кількісної оцінки ризику. Шкали ризику та характеристика їх градацій.

Тема 1.5 Урахування ризику при прийнятті управлінських рішень.

Порівняльна оцінка варіантів управлінських рішень з урахуванням ризику. Прийняття рішень в умовах ризику з використанням різноманітних показників кількісної оцінки ризику. Методи прийняття рішень в умовах невизначеності з використанням критеріїв Лапласа, Вальда, Севіджа, Гурвиця.

Тема 1.6 Методи попередження та зниження підприємницького ризику.

Характеристика основних методів попередження та зниження підприємницьких ризиків – страхування, резервування засобів, диверсифікація, лімітування. “Ціна” різноманітних методів зниження ризиків. Вибір та обґрунтування методів попередження та зниження ризиків.

Рекомендована література

Основна

  1. Гранатуров В.М., Шевчук О.Б. Ризики підприємницької діяльності: Проблеми аналізу. – К.: Зв’язок, 2000. – 152 с.

  2. Гранатуров В.М. Экономический риск и методы его определения / В кн. Экономика связи. Учебник для ВУЗов. Под ред. В.Н. Орлова, Н.Е. Потаповой-Синько. – Одесса: УГАС им. А.С. Попова, 1998. – С. 298-314.

  3. Гранатуров В.М. Экономический риск: сущность, методы измерения, пути снижения: Учебное пособие. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство «Дело и сервис», 2002. – 160 с.

  4. Гранатуров В.М., Литовченко И.В. Управление предпринимательскими рисками: вопросы теории и практики. – Одесса: Эвен, 2005. – 204 с.

  5. Гранатуров В.М., Орлов В.М., Захарченко Л.А., Литовченко І.В., Мастикаш О.І. Методи кількісної оцінки економічного ризику. Методичні вказівки по виконанню лабораторно-практичної роботи. – Одеса: ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2003. – 36 с.

  6. Гранатуров В.М., Литовченко І.В. Методи якісного аналізу підприємницьких ризиків. Методичні вказівки по виконанню лабораторно-практичної роботи. – Одеса: ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2005. – 32 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]