Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗС= для 1 к. СМФ = 7 тем / Литература для СМП / тема 3=Манильские поправки о подготовке по охране / = Система підготовки та дипломування моряків в Україні.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.4 Кб
Скачать

Содержание

  1. Создание и деятельность Инспекции по вопросам подготовки и дипломирования моряков

  2. Основные задачи, политика и цели ИПДМ

  3. Требования к морякам для присвоения званий и получения соответствующих документов

1.Создание и деятельность Инспекции по вопросам подготовки и дипломирования моряков

4 липня професійне свято працівників морського та річкового флоту - День флоту України

„Великий шлях завжди починається с першого кроку...”

У 2001 році постановою Кабінету Міністрів України було створено державну організацію – Інспекцію з питань підготовки та дипломування моряків, що стала правонаступником ДПАРПУ. З дня створення Інспекцію очолив контр-адмірал ЩИПЦОВ Олександр Анатолійович, а з березня 2002 року - капітан далекого плавання ТИХОНОВ Ілля Валентинович.

До основних функцій Інспекції входять: контроль за станом підготовки та дипломування моряків в країні, забезпечення роботи постійно діючих Державних кваліфікаційних комісій для підтвердження кваліфікації моряків, огляд навчально-тренажерних закладів щодо їх відповідності вимогам Конвенції ПДНВ, ведення Єдиного державного реєстру документів моряків.

Для зручності моряків було створено регіональні філії Інспекції у містах найбільшої їх концентрації: Одеса, Севастополь, Маріуполь, Ізмаїл та Миколаїв, головна задача яких – організувати та забезпечити постійну роботи Державних кваліфікаційних комісій.

Статус міжнародної організації

За дорученням Міністерства транспорту та зв’язку України Інспекція з першого дня свого існування здійснює представництво та захист інтересів України в ІМО у сфері підготовки, оцінки компетентності та дипломування моряків.

За минулі роки Інспекцією було проведено змістовну роботу по узгодженню текстів для підписання Меморандумів про взаєморозуміння між Міністерством транспорту і зв’язку України та Морськими адміністраціями країн-сторін Конвенції ПДНВ про визнання дипломів українських моряків. Головною метою підписання таких Меморандумів є визнання кваліфікаційних документів українських моряків і забезпечення можливості їх роботи на суднах під прапорами інших країн.

На сьогоднішній день Україною підписано Меморандуми про визнання дипломів українських моряків з 53 провідними країнами, під прапорами яких працюють українські моряки та з 19-ма країнами-членами ІМО щодо визнання їх дипломів (сертифікатів) Україною.

Одним з головних факторів безпечного плавання суден є необхідний рівень кваліфікації моряків, який має бути підтверджено легітимними документами.

Приймаючи на себе обов’язки щодо виконання вимог Конвенції ПДНВ, Україна зобов’язалась створити національну базу даних кваліфікаційних документів моряків та забезпечити можливість перевірки їх легітимності.

Для виконання функцій щодо ведення бази даних документів моряків, перевірки документів та надання відповідей на запити щодо їх легітимності у 2000 році в складі ДПАРПУ був створений Державний реєстр документів моряків України, який продовжує працювати і в складі Інспекції. У 2002 році Інспекцією було створено та з 2003 уведено в дію програмно-апаратний комплекс автоматизованої системи заповнення документів моряків, зберігання інформації про документи у базі даних, їх централізований облік та перевірка їх дійсності, що охоплює дипломно-паспортні відділи десяти морських портів, державних кваліфікаційних комісій та Реєстр. Робота Реєстру була переведена на новий найсучасніший на той час рівень.

Сьогодні в Державному реєстрі зберігається інформація щодо біля 1,7 мільйона документів моряків. Створення інформаційної бази реєстру на основі новітніх програмних технологій є значним кроком вперед. На цей час навіть в багатьох розвинутих країнах немає подібного стало діючого Реєстру.

Але Інспекція не зупиняється на досягнутому і планує подальший розвиток у майбутнє. Розроблено та впроваджено програмний комплекс обліку протоколів ДКК, що дозволяє швидко перевіряти дійсність усіх документів моряків, які звертаються за підтвердженням кваліфікації в ДКК. На виконання вимог, викладених у Манільських поправках до Конвенції ПДНВ, продовжується робота щодо забезпечення контрольованого доступу у електронному вигляді до інформації щодо кваліфікаційних і професійних документів моряків, а у перспективі – до безпаперового інформаційного комплексу від ДКК до оформлення та видачі кваліфікаційного документу.

Високий рівень підготовки морських фахівців дає можливість бути конкурентноспроможними на морському ринку праці десяткам тисяч українських моряків.

Починаючи з 2002 року Інспекція проводить огляди навчально-тренажерних закладів, незалежно від форм власності, які проводять підготовку моряків. В процесі розвитку цього напрямку діяльності Інспекцією спільно з провідними фахівцями вищих морських навчальних закладів та тренажерних центрів розроблено типові програми тренажерної підготовки, форми свідоцтв про проходження тренажерної підготовки, техніко-експлуатаційні вимоги до тренажерів, на яких проводиться підготовка моряків. Всі ці документи погоджені та затверджені у встановленому порядку.

Сьогодні понад 50 навчально-тренажерних закладів схвалені Морською адміністрацією України та мають Протокол про відповідність підготовки вимогам Конвенції ПДНВ і національним вимогам. Ці заклади розташовані в усіх морських регіонах країни, де моряки мають можливість пройти необхідну підготовку за певними напрямками.

За минулі роки міжнародні вимоги значно змінилися, поправки до Конвенції ПДНВ містили в собі нові підходи до підготовки моряків і конкретні вимоги до документів моряків. Документи, що видавалися раніше, були різними за форматом та змістом, що викликало непорозуміння і законні претензії з боку влад іноземних портів, в які заходили судна з нашими моряками.

У 2002 році Інспекцією були розроблені єдині зразки документів, що підтверджують кваліфікацію осіб командного складу і членів суднової команди морських суден, і одночасно почалася їх видача дипломно-паспортними відділами морських портів. Нові документи не тільки уніфіковані, але й досить серйозно захищені – мають багато ступенів захисту, включаючи голографічні елементи і спеціальну захисну плівку. Зразки цих документів і ступені їх захисту були затверджені Міністерством транспорту і зв’язку України та зареєстровані у Міністерстві юстиції України.

У січні 2003 року Інспекція вступила як повноправний член у Міжнародну асоціацію з питань безпеки та підготовки до виживання на морі. Участь в Асоціації дає змогу враховувати та впроваджувати новітні світові підходи для збільшення шансів моряків врятувати життя у складних умовах в морі.

Основний принцип роботи Інспекції – не зупинятись на досягнутому, забезпечувати високий рівень виконання функцій, покладених на організацію та постійно поліпшувати їх якість. В 2003 році першою з підприємств водного транспорту України Інспекція розробила, впровадила та отримала сертифікат на систему управління якістю організації відповідно до вимог стандарту ДСТУ ISO 9001-2009. Усі фахівці Інспекції, які задіяні в організації робіт з стандартів якості пройшли навчання в органах сертифікації персоналу, таких як Регістр судноплавства України, Російський морський регістр судноплавства, Українська асоціація якості, Bureau Veritas та інших.

З метою виконання вимог Конвенції ПДНВ за дорученням Мінтрансз’вязку Інспекція спільно з іншими організаціями займалась підготовкою звітів стосовно національної системи підготовки моряків в сфері підготовки, оцінки компетентності та дипломування моряків і функціонування її системи стандартів якості.

У результаті складної тривалої роботи звіти були затверджені Мінтрансз’вязку та направлені Генеральному секретарю ІМО.

Після змістовного розгляду, звіти були схвалені, і в травні 2005 року Україна була включена до переліку країн, які повністю виконують вимоги Конвенції ПДНВ. Завдяки високому професіоналізму українських моряків, фахівців галузі та своєчасних і енергійних дій Морської адміністрації Україна підтвердила своє право знаходження у „Білому списку” ІМО.

Україна одна з найпотужніших морських держав світу, що забезпечує найбільший відсоток висококваліфікованих спеціалістів різних рівнів управління морським транспортом. В зв’язку з цим спостерігається велика зацікавленість з боку європейської спільноти до системи підготовки та дипломування моряків в Україні.

З метою обміну досвідом та перевірки виконання Україною вимог Конвенції ПДНВ Україну з візитом відвідала делегація Європейської комісії.

"Діяльність цієї організації слід відмітити особливо”.

Після багаторічної роботи багатьох провідних фахівців галузі та безпосередньо фахівців Інспекції у січні 2005 року постановою Кабінету Міністрів України було затверджено Положення про порядок присвоєння звань особам командного складу морських суден, яке стало базовим нормативним документом, що регулює питання дипломування осіб командного складу морських суден. У березні 2007 року Кабінетом Міністрів України затверджено нову редакцію цього Положення, в якій були враховані останні зміни в міжнародних вимогах, уніфікована з іншими нормативними актами термінологія та вирішені додаткові предметні питання.

З метою вдосконалення порядку підтвердження стажу плавання, що має відношення до кваліфікації, Інспекцією розроблена та з 2005 року видається Послужна книжка моряка.

За проханням багатьох моряків у 2006 році зусиллями Інспекції відроджено славну морську традицію – видачу нагрудних знаків «Капітан далекого плавання» і «Судновий механік першого розряду». Від імені Морської адміністрації України Інспекцією видаються нагрудні знаки флотським спеціалістам, які досягли найвищих посад на морських суднах.

У квітні 2007 року Україну відвідав Генеральний секретар ІМО пан Ефтіміус Митрополос з метою ознайомлення з функціонуванням морської галузі нашої держави. За результатами візиту Генеральний секретар дав високу оцінку досягненням України у сфері підготовки та дипломування моряків.

«Невелика зупинка, яка зветься „сьогодні” на шляху з минулого в майбутнє»

За роки свого існування Інспекцією проведена значна робота по удосконаленню національної системи підготовки та дипломування моряків. Підтвердженням цього є постійне збільшення попиту на українських морських спеціалістів на міжнародному ринку праці.

Щирі слова подяки висловлюємо усім, хто приклав чимало зусиль, створюючи фундамент національної системи підготовки та дипломування моряків, і багато років працює над подальшим її розвитком і удосконаленням.

Багаторічна напружена та злагоджена робота всього колективу нашої організації, а також фахівців морської галузі дає можливість десяткам тисяч українських моряків впевнено працювати на суднах, що ходять під прапорами різних країн світу, тим самим підтримуючи високий авторитет України як морської держави.