Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ХНС

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.42 Mб
Скачать

17.4. Рентгеноспектральний метод аналізу і Ожеспектроскопія

При зіткненні електрона із твердою поверхнею може відбуватися збудження або іонізація атомів речовини, що піддається бомбардуванню. Відбувається вибивання електрона із внутрішніх К- або L-оболонок атомів (головні квантові числа відповідно n=1 і n=2). На місце, що звільнилося, переходить електрон з більш високого енергетичного рівня, що супроводжується характеристичним рентгенівським випромінюванням – Х-променями (рентгенівське випромінювання 10-4 – 100 нм, зазвичай 10–2

10 нм).

Окрім характеристичного в цьому процесі виникає рентгенівське випромінювання з безперервним спектром. Воно обумовлено перетворенням енергії гальмуючих електронів при зіткненні з мішенню в енергію випромінювання. Це випромінювання називають гальмовим. Таким чином, емісійний рентгенівський спектр – це безперервний фон, перекритий лініями характеристичного випромінювання. Характеристичне рентгенівське випромінювання спостерігається не тільки при бомбардуванні електронами, але також при опроміненні поверхні електромагнітним випромінюванням великої енергії. Випромінювання безперервного спектра при цьому не відбувається, а характеристичний спектр, отриманий таким способом, називається флуоресцентним.

Внутрішньоатомний перехід електрона з верхнього енергетичного рівня на К- або L-рівень не завжди супроводжується характеристичним рентгенівським випромінюванням. Можливий і безвипромінювальний перехід. При цьому відбувається перебудова електронної оболонки і один із зовнішніх електронів відривається від атома. Цей ефект відомий як ефект Оже, а електрони, що відриваються від атома, називають ожеелектронами. Імовірність появи ефекту Оже в багатьох випадках дуже велика, а в легких елементів вона навіть більше, ніж імовірність рентгенівського випромінювання, що викликає певні труднощі в рентгеноспектральному аналізі легких елементів.

Число ліній у рентгенівському спектрі порівняно невелике. Відповідно до закону Мозлі, квадратний корінь із хвильового числа (або частоти ν) першої К-лінії пов'язаний з порядковим номером елемента в періодичній системі Z лінійною залежністю:

ν = K (Z σ) ,

де σ – постійна екранування.

Інтенсивність ліній рентгенівського спектра залежить від: а) інтенсивності джерела збудження; б) від числа випромінюючих атомів; в) від імовірності випромінювального переходу. Тому, як і в емісійній спектроскопії, використовують не абсолютну, а відносну інтенсивність

281

двох спектральних ліній. Пряма пропорційність між інтенсивністю лінії і концентрацією елемента в пробі спостерігається досить часто.

Ослаблення рентгенівського випромінювання при проходженні через пробу підкоряється закону світлопоглинання:

I = I0 10µρl ,

де I0 і I – інтенсивність падаючого і такого, що пройшло через пробу, рентгенівського випромінювання відповідно; µ – масовий коефіцієнт поглинання; ρ – густина речовини; l – товщина шару.

Конструкції приладів, використовуваних у рентгеноспектральних методах аналізу, включають наступні основні вузли: джерело збудження (рентгенівська трубка); диспергуючий елемент (кристали-аналізатори); приймач випромінювання (іонізаційні, сцинтиляційні лічильники, фотоелектропомножувачі ФЕП).

Кристали-аналізатори є своєрідними дифракційними решітками. Дифракція рентгенівських променів у кристалі відбувається відповідно до

закону Вульфа – Брега:

n λ = 2 d Sinθ,

де n – ціле число, що показує порядок спектра (зазвичай обмежуються розглядом спектрів першого порядку); d – найкоротша відстань між сусідніми площинами кристала; θ – кут падіння паралельного пучка рентгенівського випромінювання на площину кристала (його називають кутом ковзання).

Від площини кристала під кутом θ буде відбиватися випромінювання з довжиною хвилі λ, що задовольняє умові Вульфа-Брега. Випромінювання, що не задовольняє цій умові, розсіюється і частково поглинається кристалом. Таким чином, залежно від кута ковзання даний кристал буде відбивати промені з різною довжиною хвилі, що задовольняє цій умові. Кут ковзання змінюють поворотом площини кристалааналізатора.

Ця ж формула є основою рентгеноструктурного і якісного рентгеноспектрального аналізу. Якщо відомо довжину хвилі падаючого випромінювання, то можна знайти постійну решітки d , що використовується в рентгеноструктурному аналізі. Якщо відомо d, то розраховують довжину хвилі λ і проводять якісний і кількісний рентгеноспектральний аналіз.

Кристали-аналізатори:

кварц, слюда, флюорит CaF2, кальцит CaCO3, кам'яна сіль NaCl.

Приймачі випромінювання

Параметри рентгеноспектральних приладів багато в чому визначаються рентгенівськими детекторами. У рентгеноспектральному

282

аналізі зазвичай застосовують детектори, середня амплітуда імпульсів на виході яких пропорційна енергії поглиненого фотона. До цих детекторів відносяться в першу чергу сцинтиляційні (сцинтилятори NaI, ZnS, антрацен), газові пропорційні та напівпровідникові лічильники. Детектори, не чутливі до енергії квантів (гейгеровські лічильники, струмові іонізаційні камери, фотоплівки й ін.), у сучасній апаратурі практично не використовуються, тому що відсутність енергетичного розрішення приводить до істотного погіршення параметрів спектрометра в цілому.

Рентгенівські спектри малочутливі до хімічного оточення елемента і практично не залежать від того, у вигляді якої сполуки перебуває аналізований елемент у пробі. Метод дозволяє проводити аналіз зразка без його руйнування. Для проведення кількісного рентгеноспектрального аналізу частіше використовується вторинне (флуоресцентне) випромінювання (відсутній фон безперервного рентгенівського спектра). Рентгенофлуоресцентним методом аналізують головним чином тверді зразки – порошкоподібні, склоподібні, металеві. Існує принципова можливість визначати 83 елементи від фтору (Z = 9) до урану (Z = 92). Однак визначення легких елементів викликає труднощі, оскільки для елементів з малими порядковими номерами вихід флуоресценції малий. Крім того, випромінювання легких елементів лежить у довгохвильовий області. Таке випромінювання характеризується малою проникною здатністю (лише біля 1 мкм), тому інтенсивність випромінювання, що реєструється, мала. Навіть натрій (Z = 11) можна визначати лише на окремих типах приладів.

У методах внутрішнього стандарту порівнюється інтенсивність ліній визначуваного елемента з лінією стандартного, спеціально введеного в

пробу елемента в точно відомій кількості. Зручним стандартним елементом є сусідній з визначуваним елемент періодичної системи. Відносна інтенсивність ліній значно менше залежить від складу проби, умов одержання і реєстрації спектрів. Відношення інтенсивності ліній визначуваного елемента і елемента-стандарту передбачається пропорційним їх концентрації:

I x

= k

Cx

,

Iст

 

 

Cст

де Ix і Iст інтенсивності ліній визначуваного й стандартного елементів; Сх і Сст – їх концентрації.

Через неможливість точного обліку всіх факторів коефіцієнт k визначається емпірично за інтенсивністю ліній стандартних зразків. Це рівняння є також основою градуювального графіка. В аналізі по методу зовнішнього стандарту інтенсивність лінії визначуваного елемента порівнюється з інтенсивністю цієї лінії в спектрах стандартних зразків з відомим вмістом.

283

Рентгеноспектральні методи аналізу застосовують у геології, гірничій промисловості, металургії для визначення складу мінералів, руд, гірських порід і продуктів їх переробки – шлаків, концентратів. Широко використовуються ці методи для аналізу кераміки, скла, пластмас, абразивів, каталізаторів. В екологічному моніторингу цим методом визначають вміст різних елементів в аерозолях, ґрунтах, воді, рослинних і тваринних тканинах. За допомогою спектрометричної апаратури РІФМА (рентгенівський ізотопний флуоресцентний метод аналізу), встановленої на «Місяцеході-1», був визначений вміст основних породоутворюючих елементів безпосередньо на поверхні Місяця. Метод використовують для визначення великих вмістів компонентів досліджуваного зразка (десятки відсотків) і домішок (10–2 – 10–3%). Середня квадратична похибка методу становить 2 – 5%, при сприятливих умовах вона знижується до ±0,5%.

Оже-спектроскопія – це метод вивчення хімічного складу поверхневих шарів твердих тіл, заснований на емісії оже-електронів. Як було відзначено вище, при опроміненні атомів досліджуваної речовини первинними електронами, іонами або рентгенівським випромінюванням з енергією Е0 відбувається збудження електрона однієї із внутрішніх оболонок Х (наприклад, К-оболонки атома). Енергія зв'язку цього електрона Ех < Е0. На вакансію, що утворилася, переходить електрон з енергією зв'язку ЕY з більш віддаленої від ядра оболонки Y (наприклад, L- оболонки). Надлишок енергії (Ех – EY) може привести до емісії ожеелектрона однієї із зовнішніх оболонок (з енергією зв'язку ЕW = Ех – EY). Імовірність емісії оже-електронів зменшується при збільшенні Е0 і атомного номера визначуваного елемента Z. Якщо 3 ≤ Z ≤ 14, для хімічного аналізу використовують переходи типу KLL, а при 14 ≤ Z ≤ 38 – типу LMM.

Кінетичну енергію оже-електронів Екін вимірюють за допомогою електронних спектрометрів. У приладі підтримується вакуум 10–7 – 10–8 Па. Для локального аналізу застосовують растровий оже-мікрозонд із розрішенням по поверхні 50 – 200 нм. Реєструють функцію розподілу ожеелектронів по енергіях N(Eкін) або її похідну.

Кінетична енергія оже-електронів для даного атома визначається рівнянням Екін ≈ Ех – EY – ЕW і становить 30 – 2000 еВ. Значення енергії зв'язку електронів табульовані, що дозволяє проводити якісний аналіз. Концентрацію елементів визначають за інтенсивністю відповідних піків оже-спектра.

Методи оже-спектроскопії застосовують для аналізу без руйнування поверхневих шарів твердого тіла товщиною 0,4 – 2,5 нм. Відносні і абсолютні межі виявлення становлять відповідно 10–1 – 10–3% і 10–12 – 10–16 г. Відносне стандартне відхилення при кількісних визначеннях ≥ 0,2. Ожеспектроскопію використовують для вивчення розподілу легких елементів по поверхні і глибині зразка (у сполученні з катодним розпиленням),

284

встановлення характеру хімічних зв'язків, дослідження зонної структури речовини, виміру товщини плівок.

17.5. Мас-спектрометрія

Мас-спектральний аналіз заснований на здатності газоподібних іонів розділятися в магнітному полі залежно від відношення m/e, де m – маса, e – заряд іона. Іонізація молекул у газі відбувається під дією потоку електронів. Найбільш імовірними є процеси утворення однозарядних

позитивних іонів:

M + e = M+ + 2e

Утворення двох- і більше високозаряджених іонів, а також захоплення електрона з утворенням негативних іонів є менш імовірними процесами. За величиною m/e визначають масове число іона, а за інтенсивністю відповідного сигналу судять про концентрацію іонів. Принципова схема мас-спектрометра наведена на рис. 17.15:

Рис. 17.15. Принципова схема мас-спектрометра:

1 – газоподібна проба; 2 – катод; 3 – анод; 4 – прискорювальні пластинки; 5 – магнітне поле; 6 – детектор

У камері аналізована речовина переводиться в газоподібний стан при тиску 10–2 – 10–3 Па. Режим роботи камери встановлюється залежно від того, важкоабо легколеткі сполуки входять до складу аналізованого зразка. При аналізі газоподібних проб стадія випаровування, природно, відпадає. Рідкі або тверді зразки нагрівають до температур приблизно 500°С в умовах вакууму (~ 10–4 Па). Пробу випаровують в спеціальній камері, звідки пари у вигляді молекулярного пучка надходять через отвір в іонізатор. Існує ще один спосіб вводу проби – аналізована речовина надходить до мас-спектрометру в ході хроматографічного розділення. Сполучення мас-спектрометрії з хроматографією вже давно використовують в газовій хроматографії, а в останній час – і в рідинній

(метод хромато-мас-спектрометрія). Далі молекулярний пучок

285

іонізується. Для іонізації використовують потоки швидких частинок – електронів, іонів, атомів, фотонів, а також теплову або електричну енергію. Нерідко для аналізу твердих проб застосовуються і джерела з поверхневою іонізацією, у яких процеси випаровування та іонізації не розділені. На виході з іонізатора проба знаходиться головним чином у вигляді позитивно заряджених іонів.

Утворені позитивно заряджені іони проходять через прискорювальні пластини, здобувають енергію і їхня швидкість зростає. Після прискорення в електричному полі іони під прямим кутом перетинають магнітне поле напруженістю Н. Прискорений іон у магнітному полі рухається по колу, яке має радіус r:

r = H1 2V me ,

де Н – напруженість магнітного поля; V – відцентрова швидкість; m/e – відносна маса іона.

Оскільки відносна маса іонів різна, то іони в потоці розділяються – кожний рухається за своїм радіусом. Іони, що описують дугу радіуса r, попадають у детектор. Це може бути фотопластинка, на якій пучок іонів викликає почорніння, пропорційне їх кількості. В електричних детекторах іонний струм вимірюється електрометром, електронним помножувачем (його диноди покриті шаром Cu/Be) або іншим аналогічним пристроєм. Крім того, використовують і фарадеївські детектори. Це високоомний (109

– 1011 Ом) опір. Потік іонів, який попадає на такий детектор, створює різницю потенціалів, яка є пропорційною силі іонного струму. Радіус r зазвичай не змінюється, він задається конструкцією приладу і залишається постійним для всіх іонів. Змінюючи Н при постійному V або змінюючи V при постійному Н, можна направляти на детектор іони з різною величиною m/e. Мас-спектр представляють залежністю у вигляді спектрограми або таблиці, що містить величини m/e і відповідні їм інтенсивності.

Більш надійні і компактні, ніж прилади з магнітними аналізаторами, є прилади з квадрупольними мас-аналізаторами (квадрупольні масспектрометри). Іони прискорюються під дією постійної напруги 5 – 15 В і спрямовуються у простір між чотирма паралельними електродами (металеві стрижні розміром приблизно 0,6 x 15 см). Одна пара розташованих по діагоналі електродів заряджена позитивно, друга – негативно. Окрім постійної напруги на електроди накладають також високочастотну перемінну напругу. Для однієї пари електродів перемінна напруга зміщена за фазою на 180° по відношенню до другої. Сумісна дія постійного і перемінного електричного поля викликає відхилення траєкторій іонів від початкового напрямку. При проходженні потоку іонів в каналі аналізатора напругу підбирають таким чином, щоб увесь шлях між електродами пройшли тільки іони з певним значенням масового числа.

286

Якісний аналіз проводять по положенню лінії на фотопластинці. Це положення можна зафіксувати, вимірюючи відстань між лініями з відомою відносною масою і аналізованою лінією. Мас-спектри багатьох речовин добре вивчені і складені спеціальні атласи.

Кількісний аналіз у мас-спектрометрії проводять за струмом, що фіксується детектором. Пік іонного струму пропорційний вмісту компонента C або його парціальному тиску P:

I = kС = χP,

де k, χ – коефіцієнти пропорційності.

Мас-спектрометричний метод застосовують для аналізу твердих, рідких і газоподібних проб. Це багатоелементний метод аналізу. Значне поширення він одержав в органічній хімії для аналізу багатьох класів сполук, у нафтохімії для аналізу складних багатокомпонентних сумішей вуглеводнів, у технології неорганічних речовин, в аналізі напівпровідників і т.д. Метод дає можливість визначати гази в металах (після вакуумного плавлення). Великі перспективи відкриває метод, що поєднує хроматографічне розділення і мас-спектрометричне визначення отриманих продуктів. Мас-спектрометрія застосовується також для встановлення будови молекул, визначення термодинамічних характеристик газоподібних речовин. Метод застосовний для визначення майже всіх елементів періодичної системи із середньою межею виявлення 10-3 – 10-4%, а при сприятливих умовах і до 10-7% при використанні малих наважок (1 мг і менше). Похибка методу 5 – 10%.

1.Пилипенко А.Т., Пятницкий И.В. Аналитическая химия. В 2-х книгах. – М.:

Химия, 1990. – Кн. 1.– С. 292-368; Кн. 2. – С. 756-769, 778-785.

2.Пономарев В.Д. Аналитическая химия. В 2-

хчастях. – М.: Высшая школа, 1982. – Ч. 2. –

С. 151-153, 172-183, 211-217.

3.Харитонов Ю.Я. Аналитическая химия. Аналитика. В 2-х книгах. – М.: Высшая школа, 2001. – Кн. 2. – С. 303-370.

4.Основы аналитической химии. В 2-х книгах/ Под ред. Ю.А.Золотова. –

М.: Высшая школа, 2004. – Кн. 2. – С. 273-328, 360-372.

5.Васильев В.П. Аналитическая химия. В 2-х книгах. – М.: Дрофа, 2002. –

Кн. 2. – С. 50-92, 98-127.

287

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

1.До якої групи методів відноситься спектрофотометричний метод?

Вчому полягає суть даної групи методів?

2.Типи сполук, які використовуються в спектрофотометричному методі аналізу.

3.Основний закон світлопоглинання (закон Бугера – Ламберта – Бера). Суть закону, його математичне описання і характеристика величин, що входять до нього.

4.В чому полягає зміст закону адитивності?

5.Назвіть обмеження та умови застосування закону Бугера – Ламберта – Бера.

6.Намалюйте блок-схему приладу для спектрофотометричного методу аналізу. Опишіть основні блоки приладу.

7.Похибки вимірювання світлопоглинання. В яких випадках спостерігається найбільша відносна похибка?

8.Як визначають концентрацію досліджуваних речовин в розчинах в спектрофотометричному методі аналізу?

9.В чому особливість диференціального методу вимірювання концентрації?

10.Можливості спектрофотометричного методу і його використання в аналізі різних об’єктів, моніторингу довкілля, біохімічних дослідженнях.

11.Який процес лежить в основі методу ІЧ-спектроскопії?

12.Особливості виникнення аналітичного сигналу в ІЧспектроскопії. Який параметр використовують для представлення ІЧспектрів?

13.Як проводять ідентифікацію невідомих сполук методом ІЧспектроскопії? На чому базується кількісний аналіз цим методом?

14.Блок-схема ІЧ-спектрометра. Назвіть основні блоки приладу і опишіть їх.

15.Які відмінності підготовки проб і техніки роботи в ІЧспектроскопії?

16.Для вирішення яких аналітичних завдань використовують метод ІЧ-спектроскопії?

17.На чому ґрунтується люмінесцентний метод аналізу? Які існують види люмінесценції?

18.Поясніть причину виникнення аналітичного сигналу в люмінесцентному методі.

19.Основні закономірності молекулярної люмінесценції: закон Вавілова, закон Стокса – Ломеля, правило дзеркальної симетрії В.Л. Левшина.

20.Поясніть термін «гасіння люмінесценції». Перелічіть причини гасіння аналітичного сигналу в люмінесцентному методі.

288

21.За допомогою яких приладів виконують люмінесцентний аналіз? Наведіть схему цього приладу.

22.Використання люмінесцентного методу.

23.Умови виникнення аналітичного сигналу в рентгеноспектральному методі аналізу.

24.Яка відмінність між емісійним рентгенівським та флуоресцентним спектрами?

25.Що таке ефект оже і оже-електрони?

26.Закон Мозлі.

27.Від чого залежить інтенсивність ліній рентгенівського спектра? Яким законом описується ослаблення рентгенівського випромінювання?

28.Основні вузли приладів, які використовуються в рентгеноспектральних методах аналізу.

29.Кристали-аналізатори, їх властивості. Закон Вульфа-Брега.

30.Основа рентгеноструктурного та якісного рентгеноспектрального

аналізу.

31.Опишіть методи внутрішнього та зовнішнього стандарту в кількісному рентгеноспектральному аналізі.

32.Області використання рентгеноспектрального методу аналізу.

33.На чому ґрунтується метод оже-спектроскопії?

34.Як вимірюється кінетична енергія оже-електронів?

35.Особливості використання методів оже-спектроскопії в аналізі.

36.Яку властивість повинні мати іони, щоб їх можна було визначити мас-спектральним методом?

37.Як відбувається процес іонізації молекул в газі?

38.Принципова схема мас-спектрометра. Опишіть принцип дії основних його вузлів.

39.Як проводять якісний аналіз методом мас-спектрометрії?

40.Кількісний аналіз в мас-спектрометрії.

Розділ 18 ФІЗИЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ

18.1. Аналіз за спектрами комбінаційного розсіяння

Розсіювання світла на макроскопічних частинках називають ефектом Тіндаля, а на окремих молекулах – ефектом Релея. При опромінюванні світлом молекули зразка розсіюється приблизно 1/1000 енергії випромінювання, що падає. Причому розсіяння відбувається головним чином без зміни довжини хвилі світла. Однак в 1/1000 випадків розсіяння відбувається із зміненням довжини хвилі. Явище зміни довжини хвилі при розсіянні називається комбінаційним, або раманівським, розсіянням.

289

Спектроскопія комбінаційного розсіяння вивчає розсіяння монохроматичного світла, що супроводжується зміною його частоти (довжини хвилі). Комбінаційне розсіяння відбувається в результаті непружного зіткнення фотона з молекулою. При цьому частина енергії фотона може витрачатися на збудження молекули, що переходить на більш високий коливальний або обертальний рівень. Тоді енергія розсіяного світла буде менше енергії падаючого світла на величину енергії переходу. У спектрі розсіяного світла, крім лінії джерела із хвильовим числом ν0,

з'являються лінії із хвильовими числами νi < ν0 (стоксові лінії). Енергія

переходу характеризується різницею ∆νi = ν0 νi. Якщо молекула перебувала в збудженому стані, то при зіткненні з фотоном вона може віддати йому свою енергію збудження і перейти в основний коливальний або обертальний стан. Тоді енергія розсіяного випромінювання зростає, і в спектрі з'являються лінії з νi > ν0 (антистоксові). Стоксові і антистоксові лінії розташовані симетрично щодо лінії джерела та представляють спектр комбінаційного розсіювання, що простирається до ∆ν ~ 4000 см–1 в обидва боки від ν0 (рис. 18.1):

Рис. 18.1. Схема спектра комбінаційного розсіяння світла

При кімнатній температурі більша частина молекул перебуває на основному незбудженому рівні, тому стоксові лінії завжди більш інтенсивні, ніж антистоксові. З підвищенням температури число збуджених молекул збільшується, і інтенсивність антистоксових ліній зростає. Інтенсивність ліній комбінаційного розсіяння також пропорційна інтенсивності падаючого світла.

Для спостереження явища комбінаційного розсіяння непридатні ІЧспектрометри, які дозволяють реєструвати поглинання ІЧ-випромінювання при опромінюванні зразка поліхроматичним світловим потоком. В спектроскопії комбінаційного розсіяння використовують монохроматичні світлові потоки з довжиною хвилі, що не поглинається зразком. Зазвичай для цього використовують лазери, які випромінюють у видимому діапазоні.

Для спостереження спектрів комбінаційного розсіювання кювету з досліджуваною рідиною або розчином освітлюють випромінюванням

290

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]