Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

itirg_lr1

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
446.95 Кб
Скачать

11

Рисунок 4 - Приклад лінійної интерполяції. На початок

Лінійна регресія

Лінійну регресію слід застосовувати в тих випадках, коли залежність між змінними лінійна або може бути приведена до лінійної.

Рисунок 5 - Приклад лінійної регресії.

Нехай y і x - дві фізичні змінні, пов'язані залежністю виду y = ax + b. Нехай, також, Xi, Yi - табличні значення цих змінних. Задача лінійнійної регресії полягає у визначенні значень параметрів а і b, при яких сума квадратов відхилень Yi від (a • Xi + b) була б мінімальною. В MathCad це завдання вирішується за допомогою двох функцій: slope і intercept. Функція slope повертає нахил лінії регресу (коефіцієнт a), intercept повертає зсув по осі ординат (коефіцієнт

12

b). В деяких випадках лінійна регресія може бути використана і при нелінійній (наприклад, експоненціальній) залежності між змінними. Застосування лінійної регресії на прикладі залежності теплоємності бензолу від темперетури показано на рис. 5.

На початок

Порядок проведення роботи

1.За вказаним викладачем варіантом з додатків А вибирають початкові дані: продуктивність, вид продукту, концентрація сухих речовин у продукті, вид теплоносія, діапазон змін температур продукту і телоносія.

2.За вибраними початковими даними з додатків В вибирають значення теплофізичних властивостей продукту для заданого діапазону температур. Вибрані дані заносять до таблиці 2.

Таблиця 2 - Теплофізичні властивості продукту.

температура

густина

теплоємність

в’язкість

теплопровідність

1

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

3.Визначають, які змінні та константи будуть використовуватися в розрахунках та заповнюють таблицю ідентифікації параметрів (див. табл. 1).

4.В системі MathCad вводять початові дані температури та густини у вигляді одномірних матриць (див. лабораторну роботу №1 та рис. 4)

5.Визначають функцію залежності густини від температури за допомогою лінійної інтерполяції та будують графік відповідної залежності (рис. 4).

6.Визначають коефіцієнти рівняння регресії та будують графік відповідної залежності (рис.5).

7.Визначають коефіцієнт кореляції між параметрами, як corr(x,y), абсолютну та відносну похибку розрахунків за рівнянням регресії, як ∆=Yp(x)-y, δ=|∆|/y, де х – табличне значення температури, у – табличне значення густини, Yp(х)-регрессійна залежність густини від температури.

8.Повторюють пункти з 4 по 7 для визначення залежностей теплоємності, в’язкості та теплопровідності від температури. Для прискорення роботи потрібно зробити копію проведених розрахунків на новому листі і в отриманій копії замінити значення вхідних параметрів та назви вихідних змінних.

9.Зробити висновки відносно проведеної роботи про доцільність використання отриманих залежностей у подальших розрахунках. Для цього слід проаналізувати отриматі графіки, похибки та коефіціенти кореляції. Слід зауважити, що чим ближче абсолютне значення коефіціента кореляції до одиниці, тим ближче до лінійного зв’язок між параметрами.

Контрольні запитання:

1.Які існують методи апроксимації даних?

2.Які переваги і недоліки кожного з методів апроксимації даних.

3.Коли доцільне використання лінійної інтерполяції?

4.Коли доцільне використання лінійної регресії?

5.Якою функцією MathCad виконується лінійна інтерполяція?

6.Які функції MathCad використовуються для знаходження коефіціентів лінійної регресії?

На початок

13

Лабораторна робота № 3 Складання моделей теплофізичних властивостей харчових продуктів

та теплоносіїв за експериментальними даними. Нелінійна регрессія

Мета роботи: провести нелінійну інтерполяцію теплофізичних властивостей продукту та теплоносія. Отримати регресійні рівняння залежностей теплофізичних властивостей від температури та знайти похибку отриманих залежностей.

Основні теоретичні положення

Сплайн-інтерполяція

Кубічна сплайн-інтерполяція дозволяє провести криву через набір точок таким чином, що перші і другі похідні кривої безперервні в кожній точці. Ця крива утворюється шляхом створення кубічних поліномів, що проходять через набори з трьох суміжних точок. Кубічні поліноми потім стикуються один з одним, щоб утворити одну криву. В MathCad реалізовано 3 сплайн функції: cspline, pspline, lspline, що відрізняються тільки граничними умовами. Функція cspline генерує криву, яка наближається до прямої в граничних точках, pspline призводить до кривої, яка в граничних точках наближається до параболи, lspline генерує криву, яка в граничних точках може бути кубічним поліномом. Використання сплайн-інтерполяції доцільне при апроксимації суттево нелінійних даних.

Інтерполяція сплайнами здійснюється в два етапи:

1.Визначення допоміжного вектора vs: = cspline (vx, vy). Вектори vx, vy містять координати точок, через які потрібно провести кубічний сплайн, причому елементи vx повинні бути розташовані в порядку зростання.

2.Побудова функції, що обчислює значення в проміжних точках:

f (x): = interp (vs, vx, vy, x)

Приклад сплайн-інтерполяції наведено на рис. 6.

Рисунок 6 - Приклад сплайн-інтерполяції

Зауважимо, що замість функції cspline може бути використана будь-яка з наведених вище функцій.

На початок

14

Нелінійна регресія

Цей вид регресії застосовують у випадках нелінійної залежності між параметрами, причому ця залежність не може бути приведена до лінійної за допомогою будь-якого перетворення, наприклад, логарифмування. Для апроксимації нелінійних функцій в MathCad передбачені кілька можливостей: апроксимація поліномами і апроксимація функціями передбачення. Для поліноміальної регресії в MathCad реалізовані дві функції: regress і loess. Перша з них, regress, апроксимує табличні дані єдиним поліномом. Цю функцію доцільно використовувати в тих випадках, коли заздалегідь відомо, що залежність між табличними даними може бути наближена поліномом певного ступеня у всьому діапазоні зміни аргументу. Ступінь полінома може бути довільним, проте на практиці не слід застосовувати ступінь вище четвертого. Функція loess виконує локальне наближення квадратичним поліномом. Цю функцію слід використовувати, коли залежність між змінними має складний характер. Для побудови регресії поліномом к-й ступеня необхідна наявність принаймні (k+1) точок даних. Для побудови поліноміальної регресії після функції regress або loess можливо використовувати функцію interp.

regress (х, у, к) — вектор коефіцієнтів для побудови поліноміальної регресії даних;

loess (х, у, span) — вектор коефіцієнтів для побудови регресії даних відрізками поліномів;

interp(s,x,y, t) — результат поліноміальної регресії:

s=regress(х,у,k); або s=loess(х,у,span);

x — вектор дійсних даних аргументу, елементи якого розташовані в порядку зростання;

у — вектор дійсних даних значень того ж розміру;

к — ступінь полінома регресії (ціле позитивне число);

t — значення аргументу полінома регресії;

span — параметр, що визначає розмір відрізань поліномів (позитивне число, хороші результати дає значення порядку span=0.75).

Приклад поліноміальної регресії квадратичною параболою приведений на рис. 7

Рис. 7 - Поліноміальна регресія

Апроксимація функціями передбачення використовується в тих випадку, коли заздалегідь відомий вид функціональної залежності. Їх реалізація дещо відрізняється від наведених вище варіантів регресії тим, що для них, окрім масиву даних, потрібно задати деякі початкові значення коефіцієнтів а, b, с. Наприклад, функція expfit(х,у,g) повертає коефіцієнти

залежності f(x) = beax+ c Ця функція може бути використана, наприклад, для апроксимації залежності в'язкості рідини від температури, яка має такий вигляд:

a

μ (t) = μ 0 * e t + 273 + c

Розглянемо застосування функції expfit на прикладі залежності в'язкості бензолу від температури (рис 8).

15

Рис.8 - Регресія експонентою.

Окрім регресії експонентою, в Mathcad вбудовано ще декілька видів трипараметричної регресії. Коли тип регресії погано відображає послідовність даних, то її результат часто буває незадовільним і таким, що навіть сильно розрізняється залежно від вибору початкових значень. Кожна з функцій видає вектор уточнених параметрів а, b, с.

igsfit (x,y,g) — регресія логістичною функцією f (x)=a/(1+bе-сх).

sinfit (x,y,g) — регресія синусоїдою f (x) =a*sin(х+b) +с.

pwfit(x,y,g) — регресія статечною функцією f (х)=ахb+с.

logfit (х, у, g) — регресія логарифмічною функцією f (x)=a*ln(x+b) +c.

lnfit (x,y) — регресія двопараметричною логарифмічною функцією f(x)=a*ln(x)+b.

х — вектор дійсних даних аргументу.

у — вектор дійсних значень того ж розміру.

g — вектор з трьох елементів, задаючий початкові значення а, b, с.

Правильність вибору початкових значень можна оцінити за результатом регресії — якщо функція, видана Mathcad, добре наближає залежність у (х), значить, вони були підібрані вдало.

На початок

Порядок проведення роботи

1.За результатами роботи №2 визначити, які з залежностей мають нелінійний характер.

2.Вибрані дані занести до таблиці 3.

Таблиця 3 - Теплофізичні властивості продукту.

Параметр 1

Параметр 2

1

 

 

5

 

 

3.Визначити які змінні та константи будуть використовуватися в розрахунках та заповнити таблицю ідентифікації параметрів (див. табл. 1).

4.В системі MathCad ввести початкові дані температури та параметра 1 у вигляді одновимірних матриць (див. лабораторну роботу №1 та рис. 6)

5.Визначити функцію залежності густини від температури за допомогою сплайн інтерполяції та побудувати графік відповідної залежності (рис. 6).

16

6.По графіку визначити форму рівняння регресії та, якщо потрібно, початкові наближення.

7.Визначити коефіцієнти обраного рівняння регресії та побудувати графік відповідної залежності (рис.7, рис.8).

8.Визначити абсолютну та відносну похибку розрахунків за рівнянням регресії.

9.Якщо потрібно, повторити пункти 4-8 для наступного параметра.

10.Зробити висновки щодо проведеної роботи.

Контрольні запитання

1.Які існують методи апроксимації даних?

2.Які переваги і недоліки кожного з методів апроксимації даних.

3.Коли доцільне використання сплайн інтерполяції?

4.Коли доцільне використання нелінійної регресії?

5.Яким може бути максимальний ступінь полінома для апроксимації n експериметальних точок?

6.Якими функціями в MathCad виконується кубічна сплайн інтерполяція?

7.Чим відрізняються сплайн функції?

8.Які функції MathCad використовуються для знаходження коефіціентів нелінійної регресії?

9.Які види трипараметричної регресії вбудовано в MathCad?

На початок

17

Лабораторна робота № 4 Інженерний розрахунок рекуперативного теплообмінника типу «труба

в трубі».

Мета роботи: розробити алгоритм та реалізувати на ЕОМ программу проектного розрахунку рекуперативного теплообмінного апарата та провести розрахунки згідно з отриманим варіантом.

Основні теоретичні положення

Інженерні розрахунки теплообмінних апаратів поділяють на проектні та перевірочні. Метою проектного розрахунку є:

1.Визначення теплового потоку (теплового навантаження апарата), тобто кількість тепла Q, яку треба передати за визначений час від одного теплоносія до іншого. Тепловий потік розраховується шляхом складання і вирішення теплового балансу.

2.Визначення поверхні теплообміну F апарата, що забезпечує передачу потрібної кількості тепла — теплопровідністю, конвекцією, випромінюванням та їх поєднанням один з одним. Поверхню теплообміну знаходять з основного рівняння теплопередачі.

Метою перевірного розрахунку є визначення, чи задовольняє він вимогам регламенту(чи має він потрібну потужність по видачі продукту, або чи забеспечить потрібний температурний режим). Перевірний розрахунок також базується на рівнянні теплового балансу та основному рівнянні теплопередачі.

Кількість тепла Q, яке повинно бути передане в теплообмінному апараті, визначається з теплового балансу. Тепло Q1, що вноситься теплоносієм, який має вищу температуру, сприймається в кількості Q2 холоднішим теплоносієм. Частина тепла, що вноситься, витрачається на компенсацію теплових втрат Qпот:

Q1 = Q2 + Qпот

(4.1)

Якщо теплоносії не міняють свого агрегатного стану, тобто не відбувається їх конденсації, випаровування, плавлення або твердіння, то величини Q1 і Q2 виражаються співвідношеннями:

Ql = G1 C1 (t1н - t1к)

(4.2)

Q2 = G2 C2 (t2к - t2н)

(4.3)

де G1, G2 — маси (або витрати) речовин, що беруть участь в теплообміні; С1, С2 — середні теплоємності речовин в даному інтервалі; t1н, t1к — початкова і кінцева температури гарячого теплоносія; t2к, t2н — кінцева і початкова температури холодного теплоносія.

Загальна кількість теплоти, яке передається через стінку, дорівнює кількості теплоти,що сприймається холоднішим теплоносієм, звідки можна розрахувати поверхню:

F =

Q2

(4.4)

Kt ×D

 

 

де К- коефіцієнт теплопередачі,

∆t- середня різниця температур між теплоносіями.

Для того, щоб визначити поверхню теплообміну F, потрібно попередньо з’ясувати середню різницю температур та коефіцієнт теплопередачі.

Величина середньої різниці температур залежить від взаємного напряму руху теплоносіїв. Розрізняють три основні випадки: прямотечія, протитечія, перехресний струм.

Встановлено, що середня різниця температур для всієї поверхні змінюється за логарифмічним законом і складає величину

18

tср

=

tб

t

м

 

2.31g

tб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tм

(4.5)

 

Значення ∆tб і ∆tм знаходять за початковими і кінцевими температурами теплоносія і рідини, що нагрівається, як більшу і меншу з двох різниць: tlн – t2k і t1к – t2 н для протитечії, або як ∆tб= t1н –t2 н та tм = t1кt2к для прямотечії.

Рис.9 - Зміна температур теплоносіїв при прямотку (зліва) та протитечії (справа)

Коефіцієнт теплопередачі визначають за наступною формулою:

Kд

=

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

(4.6)

 

 

 

 

δст

 

 

 

 

 

1

+

+

1

 

 

 

 

 

 

 

λ

 

 

 

 

 

 

α

1

α

2

 

 

 

 

 

 

 

ст

 

 

 

 

 

де α1, α2 - коефіцієнти тепловіддачі, δст – товщина стінки, λст – теплопровідність матеріалу стінки.

Коефіцієнти тепловіддачи визначають з числа Нусельта:

 

 

 

 

 

 

Nu =

αk l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

λ

 

 

(4.7)

де l

геометричний розмір стінки (наприклад, діаметр труби d); λ –

коефіцієнт

теплопровідності середовища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu=A*Rem*Prn

(4.8)

де Re –

число Рейнольдса,

Re =

w×dвн ×ρ

 

ρ –

густина рідини, w – швидкість рідини;

 

 

Pr =

Cμ

 

 

μ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr – число Прандтля,

λ , C – теплоємність рідини; µ - в'язкість рідини;

 

A, m, n –

емпіричні коефіціенти, що залежать від числа Рейнольдса.

 

Швидкість рідини в трубчастому теплообміннику визначається за формулою

 

 

 

 

 

 

 

W =

 

 

 

4G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де dвн

внутрішній діаметр труби.

 

π × d вн

2 × ρ × n

(4.9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Після визначення площі поверхні теплообміну можливо визначити його конструктивні розміри. Так, наприклад, для теплообмінника типу «труба в трубі» визначають довжину теплообмінної труби, як довжину циліндра із заданою площею поверхні та діаметром.

L =

F

 

π * d

(4.10)

Кількість секцій теплообмінника визначають як

n = L

(4.11)

l1

де l1 – довжина однієї секції.

Розглянемо порядок проектного розрахунку теплообмінника типа «труба в трубі».

1.З’ясовуємо початкові дані, задаємося діаметрами теплообмінних труб.

2.Визначаємо середні температури продукту та теплоносія.

3.Визначаємо теплофізичні властивості продукту та теплоносія.

4.Визначаємо кількість тепла Q, яке повинно бути передане в теплообмінному апараті.

5.Визначаємо витрати теплоносія.

6.Визначаємо середню різницю температур.

7.Визначаємо швидкість руху теплоносіїв.

8.Визначаємо числа Рейнольдса та Прандтля.

9.В залежності від чисел Рейнольдса визначаємо числа Нусельта.

10.Визначаємо коефіцієнти тепловіддачі з числа Нусельта

11.Визначаємо коефіцієнт теплопередачі.

12.Знаходимо поверхню теплообміну.

13.Визначаємо загальну довжину теплообмінних труб та кількість секцій теплообмінника.

На початок

Порядок проведення роботи:

Проектний розрахунок

1.Сформулювати задачу розрахунку.

2.Розробити параметричну схему (див. рис. 2).

3.Скласти алгоритм розрахунку (схема та алгоритм можуть бути розроблені самостійно або використані типові з додатків)

4.Заповнити таблицю ідентифікації параметрів. (див. табл. 1).

5.Відповідно до розробленого алгоритму ввести в програму усі необхідні залежності, починаючи з введення початкових даних і закінчуючи виведенням результатів.

6.Перевірити адекватність отриманих кінцевих та проміжних результатів, знайти та виправити помилки.

Перевірочний розрахунок може бути виконаний як додаткове завдання.

Контрольні запитання:

1.Які критерії подібності є визначальними для моделювання процесів теплообміну?

2.В чому полягає різниця у критеріальних рівняннях для визначення коефіцієнту тепловіддачі за турбулентного, ламінарного режимів течії та режиму вільної конвекції?

На початок

20

Лабораторна робота № 5 Розрахунок гідравлічного опору теплообмінника

Мета роботи: розробити алгоритм та реалізувати на ЕОМ программу розрахунку гідравлічного опору теплообмінного апарату та провести розрахунки згідно з попередньо отриманим варіантом.

Основні теоретичні положення

Гідравлічні опори та втрати на них бувають двох видів:

поздовжні втрати – втрати на тертя по довжині трубопроводу;

 

місцеві втрати hi пов’язані зі зміною конфігурації потоку

на малій ділянці

трубопроводу.

В загальному випадку можна записати:

(5.1)

Для визначення поздовжніх втрат напору використовується формула Дарсі-Вейсбаха:

(5.2)

де – гідравлічний коефіцієнт тертя (коефіцієнт Дарсі);

– довжина труб;

– діаметр труб;

– середня швидкість рідини.

При ламінарному режимі коефіцієнт Дарсі обчислюється теоретично:

(5.3)

де – число Рейнольдса

Для визначення коефіцієнта Дарсі при турбулентному режимі на основі численних експериментів запропоновані різні емпіричні й напівемпіричні формули. У них враховані

діаметр труб, число Рейнольдса й еквівалентна шорсткість , (уявна висота виступів на внутрішній поверхні труб, яка при обчисленнях дає такі ж втрати напору, як і при наявності дійсних виступів). Але формула Альтшуля (5.4) є універсальною для всіх зон турбулентного режиму

.

Втрати напору на місцевих опорах визначають за допомогою формули Вейсбаха

.

де – коефіцієнт місцевого опору;

(5.4)

(5.5)

Розглянемо алгоритм розрахунку гідравлічних опорів апарата на прикладі теплообмінника «труба в трубі».

1.В попередній роботі було визначено геометричні розміри теплообмінника, зокрема, довжина секцій та їх кількість. За цими даними розробляємо схему теплообмінника.

2.В попередній роботі були визначені числа Рейнольдса. В залежності від режиму руху теплоносія розраховуємо коефіцієнт Дарсі за формулою 5.3 або 5.4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]