Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Iидивiдуальна робота по ОГГ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Тема: «Міжнародна система бронювання номерів в готелях різної категорії»

План:

1. Першовідкривачі систем бронювання.

2. Як працює система бронювання.

3. Як замовити номер в готелі?

4. Міжнародні сайти бронювання.

Список лiтератури

1. Першовідкривачі систем бронювання

   У Північній Америці і Європі панівне становище займають декілька найбільш великих систем комп'ютерного бронювання. АСУ в області бронювання місць на авіарейси стали впроваджуватися в 60-х роках авіакомпаніями США, які бачили в цих системах засіб прискорення процесу реалізації та підвищення обсягу продажів. З прийняттям закону про дерегулювання в галузі авіації в 1978 р. в США почався бурхливий розвиток систем комп'ютерного бронювання, так як згідно з новими умовами туристські агентства отримали право підключатися до АСУ авіакомпаній. Процес завоювання туристських агентств системами комп'ютерного бронювання авіакомпаній проходив швидкими темпами і до 1982 р. майже 82% турагентств США були підключені до основних комп'ютерних систем бронювання. Провiдними системами з самого початку були Sabre, що належить "Американ ейрлайнз" і Apollo, що належить "Юнайтед ейрлайнз", на долю яких на початку 80-х років припадало 41% і 39% ринку відповідно.

   Висока економічна ефективність використання систем комп'ютерного бронювання спонукала їх власників боротися за вплив на ринку туристських послуг.

2. Як працює система бронювання

   Основна частина бронювань номерів у готелях відбувається через сайти бронювання, яких в мережі знайдеться не один десяток. Принцип роботи сайтів бронювання достатньо простий.

   Готель укладає договір з сайтом бронювання.

   Клієнт знаходить готель через сайт бронювання і робить бронь.

   Клієнт приїжджає в готель і оплачує проживання в ньому.

   Готель виплачує комісію сайту бронювання за приведеного клієнта.

    Комісія сайта посередника зазвичай становить 15-18% від виписаного чека. Тому, перше, що клієнт повинен знати про бронювання готелю по Iнтернету - це те, що саме готель оплачує цю комісію. Деякі готелі принципово не співпрацюють з посередниками, бажаючи таким чином пропонувати більш низькі ціни. Але кількість таких готелів стрімко скорочується, так як все менше залишається туристів, які спочатку прилітають на місце відпочинку і тільки там починають шукати місце для проживання. Набагато зручніше замовити номер в готелі і бути впевненим в тому, що ваше місце ніхто не займе.

   Так як комісії у кожної системи бронювання різні, то вартість номера в готелі може відрізнятися досить істотно. Якщо номер в готелі коштує 100 євро / ніч, а комісія відрізняється на 5%, то за тиждень перебування клієнт може переплатити 35 євро.

   Тому якщо треба заощадити, дуже важливо перевіряти вартість номера в усіх системах бронювання. Раніше для цього потрібно було заходити в кожну систему і вводити необхідні дані. Зараз завдання помітно спростилася завдяки сервісу HotelLook.ru. Тепер досить просто ввести назву готелю і дати, а система вже сама знайде вартість номера в кожній з систем бронювання. Клієнту залишиться тільки вибрати кращу ціну і оформити замовлення.

Централізоване бронювання - типова форма у світовій готельній практиці, широко використовується провідними корпораціями. Відомі готельні ланцюги вносять інформацію у довідкову систему централізованого резервування, яка стає доступною потенційним клієнтам та операторам, які зайняті реалізацією послуг готелів цього ланцюга, розташованих у різних регіонах світу. Корпоративні стосунки у готельних ланцюгах сприяють прискоренню процесу бронювання і зниженню загальних витрат. Витрати у системі централізованого бронювання незначні, доступні навіть невеликим готелям. Водночас, централізовані системи використовуються готелями, що не входять у її структуру. Ці готелі можуть отримати замовлення на бронювання тільки після заповнення всіх номерів у готелях із контрактними угодами.

Різновидом централізованого бронювання виступає система бронювання, що об'єднує на основі угоди незалежні готелі.

Ця система часто функціонує на зразок першої, проте сформована із окремих компаній зайнятих обслуговуванням готелів невеликого регіону.

Центральний офіс для бронювання безпосередньо працює з потенційними клієнтами, використовуючи безплатний телефонний номер. В асоціаціях із значною кількістю готельних підприємств система централізованого бронювання підтримується двома чи більшою кількістю центрів, які найчастіше функціонують цілодобово.

З метою ефективнішого функціонування, центральні офіси обмінюються інформацією про наявність вільних номерів та проводять резервування у готелях, що входять у мережу через певні проміжки часу згідно з графіком. Використання у готельній сфері автоматизованих комп'ютерних систем сприяє механічному скеруванню телефонних дзвінків у певний готель згідно змісту замовлень. Центральні системи з бронювання забезпечують функціонування філій мережі необхідним технічним обладнанням для зв'язку та отримують певний відсоток з операцій з бронювання. Водночас, кожен готель повинен регулярно надавати у центральний офіс з резервування чітку інформацію про заповнення номерного фонду.

Міжготельні агентства - це централізовані системи бронювання, що укладають угоду із співпраці з більш ніж однією виробничою лінією. У роботі міжготельні агентства найчастіше переадресовують замовлення на бронювання номерів у централізовану систему або з'єднуються безпосередньо з готелями. Окрім резервування місць у готелях ці агентства часто надають послуги з бронювання для авіакомпаній.

Бронювання безпосередньо у готелі. Найчастіше бронювання номерів у готелях здійснюється саме відділом бронювання у готелях, та характерне насамперед для малих незалежних підприємств.

Бронювання туроператорами та іншими організаціями. В окремих випадках туроператори виконують функцію з бронювання місць у курортних готелях. Аналогічні функції виконують організатори конференцій і нарад у спеціалізованих конференц-готелях. У зазначених випадках туроператори стають основним джерелом резервування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]