Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 10-11.docx
Скачиваний:
238
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
74.82 Кб
Скачать

5 Киселі. Технологія приготування. Правила подачі, асортимент

Для виробництва киселів використовують свіжі та сушені плоди і ягоди, плодово-ягідні консерви, молоко, рідше ревінь.

Ягідні киселі готують, як правило, на картопляному крохмалі, який утворює прозорий, майже безбарвний клейстер, молочні- на кукурудзяному крохмалі, клейстер якого непрозорий, молочно -білий, пластичний.

Залежно від кількості використовуваного крохмалю готують киселі напіврідкі (рідкі), середньої густоти і густі .

Для приготування 1кг напіврідких (рідких), середньої густоти і густих киселів з ​​різної сировини вимагається відповідно 30…40, 45…50 і 75…80 г крохмалю. У багато киселів для поліпшення смаку додають лимонну кислоту в кількості 0,05…0,1 %.

Технологічна схема приготування киселів зі свіжих ягід включає наступні операції: відділення соку, приготування відвару з мезги, приготування сиропу на відварі, заварювання крохмалю, введення соку, охолодження киселю.

Для витягання соку використовують механічні соковижималки. Щоб краще зберегти природне забарвлення і вітаміни, віджатий сік охолоджують і зберігають в закритому посуді з кислотостійкго матеріалу.

Мезгу відварюють протягом 10…15 хв у п'яти- , шестикратній кількості води при слабкому кипінні, готовий відвар проціджують. Частина відвару охолоджують і використовують для розведення крохмалю, а на іншому готують сироп.

Для цього до відвару додають цукор, доводять до кипіння і кип'ятять 2…3 хв. Потім в сироп вводять розведений крохмаль, знову доводять до кипіння і з'єднують з віджатий соком. Готовий кисіль охолоджують.

Сік, що не піддався тепловій обробці, надає готовому киселю аромат, смак, колір, властивий даному виду ягід, і підвищує його вітамінну активність.

Для киселю з фруктово-ягідного соку або сиропу беруть соку або сиропу ½ норми, розводять водою і готують кисіль так само як на фруктово-ягідному відварі, а іншу частину соку або сиропу вводять перед закінченням приготування киселю.

Для приготування молочного киселю додають в кипляче молоко цукор, розведений крохмаль і проварюють 8…10 хв. Перед закінченням варіння в кисіль додають ванілін.

На фруктово-ягідної основі готують киселі різної консистенції, на молоці - головним чином густі. Напіврідкі (рідкі) киселі в основному подають як підливок (соусів) до круп'яних і солодких страв (круп'яні биточки, запіканки та ін.)

Густі та середньої густоти киселі відпускають в якості самостійних страв.

Густі киселі відразу ж після приготування розливають в змочені водою і посипані цукром форми або на дека і охолоджують. При відпустці кисіль викладають з форми на вазочку або в креманку і поливають сиропом плодово-ягідним, або кладуть варення, джем, конфітюр, або подають холодне кип'ячене молоко, або вершки (50…100 г на порцію), або збиті вершки з розрахунку 25 г на порцію.

Кисіль середньої густини охолоджують, при відпуску розливають по 200 г у склянки або вазочки по 150 г, можна посипати цукром в кількості 5…8 % від норми, передбаченої рецептурою, з метою запобігання утворення на поверхні плівки.

Киселі подають охолодженими до температури 12…14 °С .

Кисіль з плодів або ягід свіжих

Журавлину, або брусницю, або чорницю, або смородину, або вишню перебирають, видаляють плодоніжки і миють, у вишні видаляють кісточки. Плоди та ягоди протирають. Сік віджимають і проціджують. Мезгу заливають гарячою водою (на 1 частину мезги 5…6 частин води), проварюють при слабкому кипінні 10…15 хв і проціджують. В отриманий відвар (частина його охолоджують і використовують для розведення крохмалю) додають цукор, доводять до кипіння і при помішуванні відразу вливають підготовлений крохмаль, знову доводять до кипіння і додають віджатий сік.

Крохмаль готують наступним чином: його розводять охолодженим відваром (на 1 частину крохмалю 5 частин відвару) і проціджують.

Аличу, або сливу, або мірабель (з віддаленими кісточками), або агрус варять з невеликою кількістю води протягом 7…10 хв, відвар зливають, ягоди або плоди протирають. У відвар додають цукор, пюре, доводять до кипіння, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння. Готовий кисіль розливають у вазочки або склянки по 150…200 г (на порцію).

Кисіль з суниці, малини, ожини

Підготовлені суницю, або малину або ожину протирають. Отриманий сік з м'якоттю зливають і ставлять на холод. Мезгу від ягід заливають гарячою водою, додають кислоту лимонну, доводять до кипіння і проціджують. У подальшим варять і відпускають.

Кисіль з яблук з журавлиною або з яблук

З підготовленої журавлини вижимають сік, з мезги готують відвар і проціджують; яблука миють, видаляють насіннєві гнізда, нарізають, заливають гарячою водою, варять до готовності. Протирають. Отримане пюре з'єднують з відваром з мезги, цукром і кислотою лимонною, доводять до кипіння, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння. Після цього вводять в кисіль віджатий сік журавлини.

У разі приготування киселю без журавлини яблука з шкіркою (без насіннєвого гнізда) нарізають, заливають гарячою водою і варять у закритому посуді до готовності. Яблука протирають, з'єднують з відваром, в якому вони варилися, додають цукор, кислоту лимонну, доводять до кипіння, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння.

Кисіль з ревеню

Ревінь миють, очищають, нарізають шматочками (1…2 см), відварюють у воді до розм'якшення і відвар зливають. Ревінь протирають. У відвар додають цукор, цедру лимонну або апельсинову, зняту у вигляді стрічки, доводять до кипіння і проціджують. Пюре з'єднують з відваром, доводять до кипіння, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння.

Кисіль можна готувати без цедри.

Кисіль з кураги

Курагу промивають, заливають гарячою водою і залишають на 2…3 год для набухання. Потім варять у тій самій воді до готовності, протирають, з'єднують з відваром, цукром, додають кислоту лимонну, доводять до кипіння, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння.

Кисіль з апельсинів або мандаринів

Апельсини або мандарини миють, очищають від шкірки, видаляють насіння, протирають, вижимають сік. З цедри і м'якоті плодів готують відвар. Подальше приготування киселю таке ж, як з плодів і ягід.

Кисіль з плодів шипшини

Плоди шипшини промивають, заливають половиною норми гарячої води і варять 10…15 хв. Відвар зливають, плоди подрібнюють, знову заливають гарячою водою і вдруге варять, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння.

Кисіль з соку плодового або ягідного натурального

Сік (50 % від норми) розбавляють водою, додають цукор і доводять до кипіння. В отриманий сироп вводять підготовлений крохмаль, додають решту соку і знову доводять до кипіння.

Кисіль з повидла , варення, джему

Повидло, або джем, або варення розводять гарячою водою і нагрівають до кипіння, потім проціджують з одночасним протирання плодів або ягід ( при використанні варення), додають цукор, кислоту лимонну, доводять до кипіння, вводять підготовлений крохмаль і знову доводять до кипіння.

Кисіль з яблук ( густий)

Готують так само, як кисіль зі свіжих яблук, тільки після введення крохмалю кисіль проварюють при слабкому кипінні 6…8 хв , розливають у підготовлені форми або на дека і охолоджують.

Кисіль молочний

У киплячому молоці розчиняють цукор, вливають попередньо розведений холодним молоком або водою крохмаль і, безперервно помішуючи, варять при слабкому кипінні протягом 8…10 хв. До кінця варіння додають ванілін.

Кисіль молочний ( густий)

Кисіль готують так само, як кисіль молочний. Кисіль можна відпускати з сиропом плодовим або ягідним натуральним або з повидлом, джемом, варенням (20 г на порцію), або соусом плодово-ягідним (50 г на порцію).