Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 10-11.docx
Скачиваний:
238
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
74.82 Кб
Скачать

3 Плоди та ягоди свіжі та швидкозаморожені. Технологія підготовки і правила подачі

Свіжі плоди і ягоди не піддають тепловій обробці. Тому вони не втрачають свого аромату, смаку, вітаміни, що містяться в них збережені.

Плоди і ягоди свіжі перед відпуском перебирають, видаляють плодоніжки, сміттєві домішки, ретельно промивають проточною питною холодною водою.

Подають плоди і ягоди натуральними або з цукром, рафінадний пудрою, сиропом, молоком, вершками, сметаною.

Плоди та ягоди швидкозаморожені надходять на підприємства громадського харчування замороженими сухим способом (без цукру), замороженими в цукровому сиропі, а ягоди - також замороженими з цукром.

Плоди і ягоди свіжі

Підготовлені плоди або ягоди подають на десертній тарілці або в вазочці.

Плоди або ягоди свіжі з цукром

Плоди та ягоди перебирають, у вишні, черешні, чорниці, суниці, малини видаляють плодоніжки, промивають. Плоди або ягоди кладуть на десертну тарілку, в вазочку або креманку і перед самим відпуском посипають цукром або рафінадною пудрою. Можна подати плоди і ягоди і без цукру.

Кавун, диня, ананас свіжі

Кавун чи диню миють, розрізають уздовж на кілька частин; у дині видаляють насіння і нарізають скибочками.

У ананаса зрізають верхню і нижню частини плода, надрізають шкірку по вертикалі і обережно, щоб не пошкодити м'якоть, зрізають її. Після цього видаляють серцевину і нарізають кружечками або скибочками завтовшки 4…5 мм. Плоди кладуть на десертну тарілку.

Апельсини, мандарини, ананаси з цукром

Апельсини або мандарини миють, очищають від шкірки, нарізають кружечками або ділять на часточки. Подають плоди у вазочках, посипають цукром або рафінадний пудрою.

Лимони з цукром

Лимони ошпарюють, нарізають тонкими кружечками або напівкружочкамі. Цукор або рафінадну пудру подають на розетці. Лимони з цукром прийнято подавати до коньяку.

Плоди або ягоди швидкозаморожені з сиропом

Плоди або ягоди заморожені без цукру повністю не розморожують, через 10…15 хв їх промивають, розкладають у креманки або вазочки, заливають теплим сиропом цукровим і 25…30 хв дають настоятися.

Ягоди швидкозаморожені з сиропом

Банки з ягодами замороженими з цукром ставлять на 10…15 хв у теплу воду, потім їх витирають і розкривають. Сироп від ягід змішують з кип'яченою охолодженою водою і підготовленим вином. Цією сумішшю заливають ягоди, укладені в креманки.

Малина або суниця з молоком, сметаною чи вершками

Підготовлену малину або суницю (садову) кладуть у вазочки або креманки. Вершки збиті, або цукор, або рафінадну пудру подають на розетці, а кип'ячене холодне молоко, або сметану, або вершки - в молочарі.

Яблука або груші зі збитими сметаною або вершками з горіхами

Яблука або груші миють, видаляють насіннєві гнізда, розрізають на половинки і варять до готовності у воді, підкисленій кислотою лимонною. Ядра мигдалю очищають від шкірки, смажать і подрібнюють. Сметану або вершки збивають, додають при помішуванні рафінадну пудру і смажені горіхи (половина норми). Яблука або груші кладуть у вазочки, оформляють збитими сметаною або вершками, зверху посипають горіхами, що залишилися. Крім мигдалю, можна використовувати й інші горіхи (фундук, волоські, арахіс).

Банани з вершками або молоком

Очищені банани нарізають кружальцями завтовшки 5…6 мм, кладуть у вазочки і посипають цукром або рафінадний пудрою. Окремо подають холодне кип'ячене молоко або вершки.

Чорнослив з вершками або сметаною збитими

Перебраний і промитий чорнослив заливають гарячою водою і залишають в ній до повного набухання і охолодження. Потім з чорносливу видаляють кісточки і кладуть його в креманки або вазочки, а зверху перед відпуском випускають з кондитерського мішка збиті вершки або сметану.

Яблука або груші з сиропом

Яблука або груші очищають від шкірочки, видаляють насіннєві гнізда, варять 6…8 хв у цукровому сиропі, подкисленному кислотою лимонною. Плоди виймають, сироп проціджують, додають у нього підготовлене вино виноградне, знову заливають ним плоди і охолоджують. У креманку кладуть яблуко або грушу і заливають сиропом. Швидкорозварювані сорти яблук і дуже стиглі груші не варять, а кладуть у киплячий сироп, припиняють нагрівання і залишають у ньому до охолодження.