Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema4-ст.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
137.73 Кб
Скачать

За оптовими посередниками, які не набувають права власності

Рівень обслуговування покупців

Оптова торгівля оптово-посередницькими підприємствами

Оптова торгівля оптовими посередниками організатор-рами товарного руху

Централізована доставка товарів покупцям та комплекс послуг

Покупець обслуговується на складі оптовика, обмежені послуги

Кеш енд кері – покупець на складі оптовика самостійно виконує значну частину торговельних функцій

Стелажі оптовика у торговельних залах великих підприємств роздрібної торгівлі

Біржова торгівля

Універсальна

Ярмарково-виставкова

Аукціонна оптова торгівля

Консигнаційна оптова торгівля

Спеціалізована

Змішана

Поділ на види за ознаками:

Надбання права власності на товар

За шириною товарного асортименту

Рис. 4.7. Взаємозв`язок форм та видів оптової торгівлі

4.5. Макроекономічні показники оптової торгівлі

Оптова торгівля, як найвагоміша складова внутрішньої торгівлі являється важливим сектором економіки країни. Тому, при оцінці стану та перспектив розвитку економіки держави обов`язково аналізуються макроекономічні показники оптової торгівлі.

Інтегральним показником обсягу оптової торгівлі являється загальний оборот – це загальна вартість відвантаженого товару (виконаних робіт, послуг) незалежно від надходження платежів на рахунок підприємства та зобов`язань зі сплати податків за всіма видами діяльності підприємства в цінах фактичної реалізації.

Він включає:

  • оптовий товарооборот;

  • роздрібний товарооборот;

  • оборот від посередницької діяльності;

  • оборот від інших видів діяльності.

Оптовий товарооборот представляє собою суму перепродаж товарів без будь-яких змін (крім звичайних для торгівлі операцій) іншим підприємствам та організаціям (крім населення) для їх використання або наступного продажу.

Звичайними для торгівлі операціями є розфасовка, сортування, пакування, розділення, розподіл, перемішування та ін.

Роздрібний товарооборот – це виручка від продажу безпосередньо населенню товарів для особистого споживання як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки через спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу, тощо).

Оборот від посередницької діяльності представляє собою суму комісійних, отриманих від надання посередницьких послуг.

Оборот від інших видів діяльності включає дані про суму виручених коштів від господарської діяльності, не зв`язаної з актами купівлі-продажу: виробництва, будівництва, транспорту, надання різноманітних видів послуг. Наприклад, при наявності на підприємстві оптової торгівлі папером цеху по розрізанню рулонного паперу на споживчі формати створюються відходи паперу. З них виготовляють та реалізують конверти, записники, тощо. Виручка від реалізації цієї продукції відноситься до обороту від інших видів діяльності.

В залежності від схеми товароруху та організації розрахунків за відвантажені товари розрізняють:

- складський товарооборот;

- транзитний товарооборот;

- транзитний товарооборот з участю в розрахунках.

Під складським товарооборотом розуміють вартість товарів, відвантажених (відпущених) покупцям з баз та складів оптових торговельно-посередницьких підприємств.

Транзитний товарооборот – це вартість товарів, реалізованих товаровиробником у формі прямого збуту, безпосередньо кінцевим або професійним споживачам, за замовленням оптових посередників.

Транзитний товарооборот за участю в розрахунках представляє собою вартість товарів, відвантажених (відпущених) товаровиробником безпосередньо кінцевим або професійним споживачам, але розрахунки за товари здійснюють через оптових посередників.

Важливою якісною характеристикою загального товарообороту є його структура. Під нею розуміють питому вагу окремих видів товарообороту в загальному обсязі.

Окрім характеристики загального товарообороту, виконується аналіз товарної структури окремих його складових.

Кожний вид товарообороту характеризується абсолютними показниками:

- загальний обсяг продажу (товарооборот);

- абсолютний обсяг продажу товарної групи;

- абсолютний обсяг продажу окремого товару.

Успішне виконання оптовою торгівлею її функцій значною мірою залежить від стану товарних запасів. Формування товарних запасів в каналах розподілення – процес об`єктивний, його необхідність обумовлена закономірностями руху товарів від виробників до споживачів. Об`єктивною причиною утворення товарних запасів є розбіжність в часі та просторі моментів виготовлення та споживання товарів. Виготовлений товар, для того щоб задовольнити потреби споживача та відшкодувати витрати виробника повинен бути проданим. До тієї пори, поки товар чекає моменту продажу і знаходиться в каналах сфери товарного обігу, він являється товарним запасом.

Варто зауважити, що товарний запас не приносить своєму власнику нічого, крім витрат та збитків; прибуток дає тільки товарооборот. Але товарний запас виконує вкрай важливу функцію – він гарантує безперервність та стабільність процесу обігу. Він дає можливість задовольняти потреби споживачів в перервах між наступними надходженнями товарів, при не передбачуваних затримках в завезенні товарів, а також на час транспортування, виконання складських операцій та відпуск (відвантаження) товарів споживачам.

Всі ці обставини змушують постійно контролювати величину товарного запасу, забезпечувати ефективне управління його рухом.

Для цього використовується система показників, основними з них на макрорівні являються:

1. Обсяг товарних запасів оптової торгівлі (у натуральному та вартісному обчисленні), а також величина товарних запасів в днях реалізації.

Обсяг товарних запасів оптової торгівлі визначається як сума фактичних залишків товарів у сфері оптової торгівлі на певну дату.

Величина товарного запасу в днях реалізації розраховується як відношення обсягу фактичного товарного запасу на початок періоду до одноденного товарообороту (загального, товарної групи, окремого товару) за вказаний період.

Макроекономічні показники оптової торгівлі дозволяють проаналізувати та оцінити відповідність обсягу товарообороту грошовій масі на внутрішньому ринку, раціональність структури товарообороту, визначити вплив на ринкову кон`юнтуру стану товарних запасів, співставити рівень витрат обігу в оптовій торгівлі з відповідними показниками інших галузей.

Загальною особливістю макроекономічних показників є їх інтегральний узагальнюючий характер, вони формуються на підставі даних окремих оптових торговельно-посередницьких підприємств. Тому діяльність останніх відіграє вирішальну роль в їх підвищенні та поліпшенні.

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте роль та місце оптової торгівлі в ринковій економіці.

  2. Поясніть, чим викликана необхідність трансформації традиційного розуміння товарного обігу при переході до ринкових відносин?

  3. Назвіть визначальні функції оптової торгівлі.

  4. В чому виявляються особливості оптової торгівлі товарами виробничо-технічного призначення?

  5. Охарактеризуйте основні чинники впливу на вибір форми оптової торгівлі?

  6. В чому виявляються особливості застосування оптової торгівлі у формі прямого збуту?

  7. Поясніть сутність загального обороту як інтегрального макроекономічного показника оптової торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]