Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia 1 z RSO.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Матриця визначення інформаційних потреб для управління

(процес виробництва - функція використання основних засобів)

Функції управління

Відділи та служби управління

Техно­логіч­ний

Конст­руктор­ський

Відділ праці

Вироб­ничий

Бухгал­терія

Інші

1. Загальне керівництво

+

-

-

+

-

+

2. Управління конструкторсько ю підготовкою

+

+

+

+

-

+

3. Управління технологічною підготовкою

+

-

+

+

-

+

4. Ремонтне обслуговування та наладка

+

-

+

+

-

+

5. Енергетичне обслуговування

+

-

+

+

-

+

6.Матеріально-технічне постачання

+

+

-

+

+

+

7. Оперативне управління

+

-

+

+

-

+

Знаком + позначені ті відділи та служби управління, які в деякій мірі несуть відповідальність за ефективність використання основних засобів.

У таблиці наводиться фрагмент даних, які необхідні для кожної управлінської ланки з використання основних засобів. Наприклад, функція загального керівництва в технологічному відділі полягає у відповідальності його працівників за відповідність застосовуваного обладнання характеру технології, а тому для керівника цього відділу необхідна інформація про ефективність устаткування, про нові техно­логічні розробки та техніку у даній галузі, інформація про вік устатку­вання, ступінь його зношеності, морального старіння, термін служби та інші дані.

Для виробничого відділу важливою є інформація про вибуття з експлуатації та введення в дію нових виробничих потужностей, можливість збільшення продуктивності устаткування, завантаження у часі, планові й фактичні дані про ремонти, фондовіддачу, рівень викорис­тання засобів тощо. Аналогічні матриці складаються з використання предметів праці, трудових та фінансових ресурсів, процесів постачан­ня, виробництва, збуту.

Виконавши увесь обсяг робіт із складання матриць, приступають до узагальнення матеріалу, для чого в розрізі кожного відділу чи служби управління складається спеціальна таблиця. В ній в підметі вказується перелік конкретних функцій, що характерні для даного відділу, а в присудку - завдання та необхідна інформація по кожній функції управління з розбивкою за процесами і ресурсами.

Теоретичне значення методології дослідження необхідної інфор­мації на основі матриць полягає в системному підході до проблеми управління та виділення основних об'єктів, за якими здійснюється систематичне спостереження.

Практичне значення полягає в розробці методики до­слідження необхідного обсягу інформації для управління. На основі матриць можна удосконалювати існуючу організаційну структуру управлінського апарату, виявити дублюючі ланки в системі управ­ління, більш чітко визначити права та обов'язки управлінських пра­цівників, доповнити документи необхідними реквізитами чи ство­рити нові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]