Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з макроекономіки.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
401.84 Кб
Скачать

Попит на гроші

Дві основні причини визначають обсяг попиту на гроші: 1)попит на гроші для операцій (купівлі-продажу) в поточному періоді; 2) попит на гроші для накопичення купівельної спроможності на майбутнє (попит на гроші з боку активів).

Обсяг попиту на гроші для операцій визначається головним чином номінальним ВВП і кількістю операцій, які обслуговуються однією грошовою одиницею за певний відрізок часу. Наприклад: номінальний ВВП дорівнює 30 млрд. гривень, швидкість оберту однієї грошової одиниці три рази за рік. Тоді кількість грошей для реалізації ВВП = 30/3 = 10 млрд. гривень.

За допомогою графіка цю закономірність можна відобразити таким

чином:

Люди витрачають не всі гроші в ту мить коли отримують грошові доходи, частина грошей залишається для придбання товарів та послуг в наступні і період. Ці гроші можуть зберігатися в формі готівки, безстрокових вкладів. В такій формі вони зберігають найвищу ступінь ліквідності. Але додаткового доходу або не дають (готівка), або дають невеликий процент (безстрокові депозити). Якщо на ці гроші купити цінні папери, то за період їх зберіганні; вони принесуть додатковий доход в залежності від відсоткової ставки і а цінним паперам. Чим вище відсоткова ставка, тим більше заощаджень буде не в грошовій формі, а в цінних паперах. Але ступінь ліквідності зменшиться. Таким чином можна зробити висновок: чим вища відсоткова ставка цінних паперів, тим менший попит на гроші з боку активів і навпаки. Ця залежність графічно виглядає так:

Загальний попит на гроші складається з попиту на гроші для операцій і попиту на гроші з боку активів. Для його графічного відображення треба спочатку на горизонтальній осі відкласти обсяг попиту на гроші для операцій і обсяг попиту на гроші з боку активів при нульовій відсотковій,ставці (коли всі збереження знаходяться в грошовій фррмі). Тоді знайти на кривій попиту на гроші для операцій ту відсоткову, ставку, яка спонукатиме всі заощадження зберігати в цінних паперах. Цю точку з'єднати з точкою на .горизонтальній осі, що визначає загальний попит на гроші при нульовій відсотковій ставці. Цей графік дає можливість визначити при відповідній ставці цінних паперів.

Треба мати на увазі, якщо попит на гроші для операцій, збільшиться (зросте номінальний ВВП), чи зменшиться (скоротиться номінальний ВВП), то крива загального попиту на гроші зміститься в тому ж напрямку.

Грошовий ринок

В загальному вигляді грошовий ринок - такий же, як ринок будь-якого товару. Взаємодія попиту, пропозиції та ціни призводить .до встановлення рівноваги.

Але цей ринок має суттєві відмінності. Пропозиція грошей встановлюється і підтримується на певному рівні державою, яка не переслідує мету одержання від цього більшого прибутку. Пропозиція грошей визначається метою забезпечення високого рівня зайнятості, стабільності цін, економічного зростання. Тому на графіку пропозиція грошей має вигляд вертикальної лінії (це вказує на те, що пропозиція грошей не залежить від їх ціни).

Попит на гроші залежить від обсягу номінального ВВП і альтернативної можливості накопичення купівельної спроможності на майбутній період шляхом вибору між найвищою ліквідністю без додаткового доходу (накопичення в грошах) чи додатковою дохідністю, але меншою ліквідністю (накопичення в цінних паперах). Ці рішення приймаються з врахуванням міри ризику.

В якості ціни виступає відсоткова ставка цінних паперів (додатковий доход віл заощаджень): Злам рівноваги на грошовому ринку відбувається, якщо змінюються пропозиції грошей чи ВВП. Він викликає зміну в цінах на облігації і через них - зміну в відсоткових ставках. Ця зміна відсоткових ставок впливає на готовність людей зберігати гроші. Зміна готовності людей зберігати гроші відновлює рівновагу на грошовому ринку. Рівноважна відсоткова ставка вирівнює обсяг пропозиції і попиту грошей.

Більш висока відсоткова ставка зменшує інвестиції і споживчі витрати, а більш низька відсоткова ставка збільшує інвестиції і споживчі витрати. Як перша, так і друга ситуації в кінцевому рахунку впливають на рівень виробництва, зайнятості, ціни.