Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

3.2 Порядок прийому ув’язнених до слідчого ізолятора та їх розміщення.

Порядок прийому ув’язнених до місць попереднього ув’язнення – це регламентована нормативно-правовими актами ДДУПВП процедура оформлення та закріплення фактичного перебування в місцях попереднього ув’язнення осіб, які доставлені в дані установи конвоями правоохоронних органів або Внутрішніх військ МВС України.

Для прийому ув’язнених під варту в місцях попереднього ув’язнення створені відповідні комісії, у склад яких входять чергові помічники начальника місця попереднього ув’язнення, начальник відділу (відділення) по контролю за виконанням судових рішень, медичний персонал, працівники служб охорони та інші представники адміністрації. Очолює комісію перший заступник начальника місця попереднього ув’язнення.

Безпосередній прийом ув’язнених в здійснює черговий помічник начальника слідчого ізолятора (ЧПНСІ), який діє на підставі Інструкції про організацію охорони і нагляду за особами, які тримаються в СІЗО, затвердженої наказом ДДУПВП, Правил тримання осіб, узятих під варту, і засуджених у СІЗО ДДУПВП, та інших нормативних актів та несе персональну відповідальність за правильність і законність прийому вказаних осіб у СІЗО.

Документи, які є підставою для приймання в СІЗО, повинні бути завірені підписами посадових осіб і скріплені гербовою печаткою відповідної установи. У тих випадках, коли надходять витяги з вироків (ухвал, постанов) суду про взяття під варту, у них повинні бути зазначені повні установчі дані на осіб, щодо яких застосований цей запобіжний захід. Витяги завіряються підписом посадової особи, скріплюються гербовою печаткою і підлягають заміні не пізніше триденного строку копією вироку (ухвали, постанови).

Засуджені, які переведені з установ виконання покарань або тимчасово залишені в СІЗО після набрання вироком законної сили у випадках, передбачених ст. ст. 89-90 КВК України, тримаються в ньому на підставах, зазначених у цьому Кодексі та в Законі України „Про попереднє ув’язнення”.

Транзитно-пересильні особи приймаються в СІЗО і направляються до місця призначення на підставі довідок за особовими справами і попутними списками, форми яких визначаються нормативно-правовими актами ДДУПВП.

Жінки, які мають дітей віком до трьох років, можуть бути прийняті в СІЗО з дітьми. Підставою для приймання жінки з дитиною є свідоцтво про народження або інші документи, які підтверджують належність дитини даній особі, а при відсутності таких документів – розпорядження органу досудового слідства або суду, в провадженні яких перебуває кримінальна справа.

Приймання від конвою осіб, взятих під варту, і засуджених здійснюється черговою зміною СІЗО на чолі з ЧПНСІ. Ув’язнені, які приймаються, повинні бути одягнені відповідно до сезону.

При цьому ЧПНСІ зобов’язаний перевірити наявність документів, що є підставою для тримання кожної особи, в СІЗО, здійснити її опитування та звірити відповіді з даними, що зазначені в особовій справі.

Прийняті від конвою особи на період оформлення на них облікових документів розміщуються з додержанням вимог ізоляції на строк не більше двох годин у кабінах збірного відділення, де є місце для сидіння, а також освітлення та вентиляція. При цьому хворі в кабіну не поміщуються, а розміщуються в камерах збірного відділення з додержанням вимог ізоляції. При потребі їм надається відповідна медична допомога.

Доставлені в СІЗО особи підлягають обшуку, дактилоскопуються і фотографуються, а їхні речі – оглядаються.

Їм забороняється мати при собі гроші і цінні речі, а також предмети, не дозволені для зберігання в камері. Вилучені у них при доставлені в СІЗО гроші зараховуються на їхні особові рахунки, а цінні речі і предмети здаються на зберігання з одночасним оформленням і видачею на них квитанції. Гроші, коштовності і цінні папери в установленому порядку здаються до фінансового відділу, а документи – до відділу по контролю за виконанням судових рішень.

У прийнятих у СІЗО осіб залишаються тільки ті предмети, речі та продукти харчування, які їм дозволяється мати при собі і зберігати в камерах, у кількості та асортименті, встановленому Правилами поведінки в СІЗО осіб, взятих під варту, і засуджених, затверджених відповідним наказом ДДУПВП.

Виявлені в осіб, взятих під варту, при доставлені в СІЗО речі та предмети, заборонені для користування, вилучаються для зберігання або знищуються за згодою ув’язненого. Знищення предметів та зіпсованих продуктів харчування оформлення відповідним актом.

Гроші, коштовності, цінні папери та інші речі й предмети, вилучені в особи, взяті під варту та оформлені відповідним чином, можуть бути передані нею родичам або іншим особам тільки з дозволу особи або органа, в проваджені якого перебуває кримінальна справа.

Гроші та цінні речі, одержані шляхом обману під час перебування в СІЗО або джерело одержання яких службовою перевіркою не встановлено, передаються в доход держави за мотивованою постановою начальника СІЗО, санкціонованою прокурором (копія додається до особової справи ув’язненого), крім випадків, коли на них у встановленому кримінально-процесуальним законодавством України порядку накладено арешт або вони визнані речовими доказами у кримінальній справі.

Не дозволяється приймати в СІЗО осіб, хворих на алкогольний психоз, та осіб, які страждають на тяжкі соматичні або інфекційні захворювання.

Іноземні громадяни приймаються в СІЗО на загальних, вказаних вище підставах, при дотриманні особливостей, встановлених чинним законодавством і відомчими актами, зокрема, ДДУПВП

Стосовно осіб, взятих під варту або звільнених із СІЗО, згідно Інструкції, затвердженої наказом ДДУПВП від 27.05.2002 р. №135, погодженої із Міністерством закордонних справ України та Генеральною прокуратурою України, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України від 1.07.2002 р. за №548/6836 «Про порядок інформування органами й установами виконання покарань стосовно взятих під варту і засуджених іноземців», - після взяття від варту іноземця, керівництво СІЗО протягом доби надсилає до ДДУПВП електронною поштою повідомлення за встановленою формою. Після отримання такої інформації відділ по контролю за виконанням судових рішень ДДУПВП не пізніше триденного строку надсилає до Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України (ДКС МЗС України) повідомлення за формою (передбаченою додатком 1 до цієї Інструкції). Аналогічні дії вчиняються у разі звільнення іноземця із СІЗО.

У разі смерті іноземця вказані повідомлення надсилаються негайно (додаток 2 Інструкції).

Прийняті в СІЗО особи в день їх прибуття проходять медичний огляд і санітарну обробку. Результати медичного огляду заносяться до медичної картки. Після санітарної обробки дорослі особи розміщуються черговим у камерах за узгодженням з оперативною службою, неповнолітні – з останньою та соціально-психологічним підрозділом, хворі, крім цього, – за вказівкою медичної частини.

Особи, які не пройшли санітарної обробки й медичного огляду, тимчасово розміщуються в камерах збірного відділення з дотриманням вимог ізоляції, встановлених ст. ст. 7 і 8 Закону України „Про попереднє ув’язнення”. Для цього начальником СІЗО затверджується план покамерного розміщення.

У СІЗО названі категорії осіб тримаються в зачинених на замки маломісних і загальних камерах. У виняткових випадках, передбачених ст. 8 Закону України „Про попереднє ув’язнення”, їх можуть тримати наодинці.

Крім цього, відомчі нормативно-правові акти ДДУПВП встановлюють особливості тримання певних категорій осіб, взятих під варту, і засуджених, а саме:

1) особи, підозрювані або обвинувачені в одній і тій самій справі за наявності письмового розпорядження особи або органа, в проваджені яких перебуває справа, тримаються роздільно. Ізольовано від інших тримаються раніше судимі особи; особи, яким довічне позбавлення волі замінено на позбавлення волі на певний строк; інші категорії осіб;

2) засуджені, які перебувають у СІЗО в зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності за іншими справами, тримаються разом з іншими підозрюваними й обвинуваченими з дотриманням вимог ізоляції, передбачених Правилами тримання осіб у СІЗО;

При цьому засуджені, які прибули в СІЗО як свідки, тримаються разом з іншими засудженими відповідно до визначених рівнів безпеки;

3) у стаціонарах медичних частин СІЗО особи, взяті під варту, і засуджені, які страждають на інфекційні та психічні захворювання, розміщуються окремо від інших хворих;

4) засуджені, які залишені для роботи з господарського обслуговування, розміщуються в окремих приміщеннях на території режимної зони або в камерах ізольованих секцій режимних корпусів;

5) неповнолітні особи розміщуються окремо від дорослих в окремих корпусах, секціях або на поверхах з додержанням встановлених чинним законодавством норм житлової площі в камері на одну особу та вимог ізоляції, викладених у Правилах тримання осіб у СІЗО, та з врахуванням їх віку, фізичного розвитку і педагогічної занедбалості. При цьому перебування неповнолітніх в одиночних камерах, за винятком поміщення до карцеру, не допускається.

Перелічені вище правила ізоляції осіб у СІЗО повинні забезпечуватися при всіх переміщеннях осіб, взятих під варту, і засуджених (пересування коридорами і територією місця попереднього ув’язнення, при проведенні прогулянок, санітарної обробки, соціально-психологічної роботи, на об’єктах їх працевикористання, т. ін.).

Таким чином, прийом ув’язнених під варту та засуджених у СІЗО і їх розміщення здійснюється у відповідності з чітким порядком, що затверджений законом та нормативно-правовими актами ДДУПВП, та який забезпечує надійну ізоляцію різних категорій осіб у місцях попереднього ув’язнення. Вказані процедури, крім цього, дають можливість реалізовувати в умовах місць попереднього ув’язнення відповідні процесуальні завдання та створюють належні умови для життєдіяльності ув’язнених під варту та засуджених, включаючи їх особисту безпеку і охорону здоров’я.

Соседние файлы в папке діяльність СІЗО