Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МЕТОДИЧКА 3 курс

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ Задача 1

За договором найму Лєсков передав Суркову на три роки гараж. За погодженням із Лєсковим Сурков обклав гараж цеглою, провів світло, воду. Через рік Лєсков продав гараж Балаганову, який зажадав, щоб Сурков терміново звільнив гараж. Наймач звільнити гараж відмовився і, в свою чергу, зажадав від Балаганова відшкодування витрат, повʼязаних із переобладнанням. Цю вимогу Балаганов відхилив, посилаючись на те, що згоди на переобладнання він не давав.

Як вирішити справу?

Задача 2

Федоров передав у користування Корчагіну рояль строком на десять років на таких умовах: рояль буде залишатись дома у Федорова, а Корчагін має право щочетверга о 16 годині приходити до Федорова грати на роялі протягом двох годин. При цьому як плату за користування було визначено торт, який Корчагін повинен був кожного разу приносити із собою. Відповідна домовленість була закріплена в письмовій формі.

Через два роки Федоров та Корчагін посварились і перший відмовився допускати другого до себе додому для користування роялем. Тоді Корчагін предʼявив до Федорова позов про витребування рояля заради отримання можливості знову користуватися ним.

Яке рішення повинен прийняти суд? Чи зміниться рішення суду, якщо Корчагіна не допускає до рояля Дроздов, який придбав квартиру Федорова разом з роялем та іншими речами домашнього вжитку?

Література

1-3, 5, 11, 15-24

Тема 3. Договори про надання послуг

Семінари – 2 години Практичне заняття – 2 години

1.Загальна характеристика договорів про надання послуг.

2.Договори перевезення: особливості правового регулювання.

3.Договір зберігання: поняття, юридична характеристика, зміст. Види зберігання.

4.Страхування: поняття, види та форми. Страхова термінологія.

5.Договір страхування: поняття, юридична характеристика, зміст.

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ Задача 1

Сизов, придбавши меблевий гарнітур, усно домовився зі своєю знайомою Руденко про те, що до отримання ним ордера на нову квартиру він залишить гарнітур в її квартирі на зберігання і виплатить їй за таку послугу винагороду.

11

Коли, отримавши ордер, Сизов приїхав за гарнітуром, зʼясувалось, що відсутні два крісла та журнальний столик, що входили до складу гарнітуру. Руденко заявила, що цих предметів Сизов їй на зберігання не передавав. Сизов стверджував, що він привіз гарнітур одразу з магазину, на підтвердження чого представив трьох свідків, що допомагали йому перевозити та розвантажувати гарнітур на квартирі Руденко. Не дійшовши згоди, сторони звернулися до суду.

Вирішить справу. Чи зміниться рішення, якщо Руденко надасть Сизову крісла та столик, але відмінні за кольором та якістю від інших речей гарнітуру?

Задача 2

Під час слідування потягу Одеса – Київ невідомими особами було розбито кілька шибок вагону, в результаті чого кілька пасажирів отримали легкі травми, а пасажиру Макарову осколком скла було вибито око. Один із пасажирів, Матросов, бажаючи затримати хуліганів, повернув стоп-кран. Через екстрене гальмування потягу були травмовані пасажир Курочкін, який отримав струс мозку, та малолітній Дмитро Іванов, який зламав руку. Безквитковий Сєрьогін загинув. Усі потерпілі, а також спадкоємці загиблого Сєрьогіна звернулися до страхової компанії "Оранта" з вимогою виплатити страхове відшкодування. Страхова компанія відмовила у виплаті, посилаючись на те, що перевізник вже більше року не перераховує їй страхові внески.

Чи всі вимоги підлягають задоволенню, і якщо так, то в якому розмірі? Що є "страховим випадком" при страхуванні від нещасних випадків на транспорті?

Задача 3

Громадянин Вікторов придбав собаку породи ротвейлер у знайомого Іванова. Зареєструвавши собаку у відповідній інстанції, він уклав із страховою компанією "Лідер" договір обовʼязкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути завдана третім особам.

Одного разу, ввечері, прийшовши з роботи, Вікторов вивів собаку на вулицю. Раптом, собака зірвався з ципка, побіг до дитячого майданчика і накинувся на 4- річну Олену Макаренко. Внаслідок отриманих укусів дитина дорогою до лікарні померла. Її батьки звернулися до Вікторова з вимогою відшкодувати їм збитки, завдані у звʼязку із смертю дитини. Вікторов їм у цьому відмовив, пояснивши, що відшкодувати збитки у цьому випадку повинна страхова компанія "Лідер". Тоді батьки Олени звернулися до страхової компанії.

Вирішіть справу. Хто буде здійснювати відшкодування збитків батькам Олени Макаренко: страхова компанія чи Вікторов? Якщо страхова компанія, то в якому розмірі і протягом якого строку батькам буде виплачено страхове відшкодування?

Література

1-3, 5, 11, 15-24

Тема 4. Недоговірні зобовʼязання

Практичне заняття – 2 години

1.Недоговірні зобовʼязання, що виникають з односторонніх правомірних дій.

12

2.Поняття та елементи деліктних зобовʼязань.

3.Умови деліктної відповідальності.

4.Система деліктних зобовʼязань.

5.Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду.

6.Відшкодування шкоди, завданої малолітньою, неповнолітньою, недієздатною особами та особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними.

7.Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки.

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ Задача 1

Вирок стосовно Фокіна було скасовано і справу припинено за відсутністю в його діях складу злочину. Фокін перебував в місцях позбавлення волі 7 місяців.

На які види відшкодування він має право? В якому порядку буде поновлено його трудові, житлові та інші права?

Задача 2

Учень 7 класу Фєдулов перебував на екскурсії в зоопарку. Він почав пустувати біля вольєру з тиграми. На зауваження чергового не реагував. Внаслідок пустощів Фєдулов впав на майданчик до тигрів і був розшматований. Батьки звернулися з позовом до адміністрації зоопарку про відшкодування витрат, повʼязаних з похованням, спорудженням надгробного памʼятника та поминальним обідом. Адміністрація зоопарку проти позову заперечувала, посилаючись на відсутність своєї вини.

Вирішіть справу.

Задача 3

Душевнохворий Дуров проник у квартиру Михайлової та пошкодив належне їй майно на суму 1050 грн. Потерпіла предʼявила позов до суду про стягнення зазначеної суми грошей до матері Дурова, яка не здійснювала належного контролю за своїм хворим сином. У процесі судового розгляду справи було встановлено, що Дурова не було визнано недієздатним у судовому порядку, а його мати під час завдання сином шкоди була тяжко хвора і перебувала на стаціонарному лікуванні в лікарні.

Чи підлягає позов задоволенню? Якщо так, то хто є належним відповідачем?

Література

1-3, 5, 10, 11, 15-24

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

Тема 1. Особливості договору купівлі-продажу в сучасних умовах

13

План

1.Поняття договору купівлі-продажу та його правове регулювання.

2.Істотні умови договору.

3.Права та обовʼязки сторін.

4.Окремі види договору купівлі-продажу.

Література

1.Закон України "Про захист прав споживачів". – К.: Парлам. вид., 2008.

2.Постанови Пленуму Верховного Суду України (1995-1998). Правові позиції щодо розгляду судами окремих категорій цивільних справ. – К.: Юрінком Інтер, 1998.

3.Витрянский В.В. Договор купли-продажи и его отдельные виды. – М.: СТАТУТ, 2000.

4.Договірне право України. Особлива частина : навч. посіб. / За ред.О.В.Дзери, Н.С.Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

5.Зобовʼязальне право. Теорія і практика / За ред.О.В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

6.Луць В.В. Контракти у підприємницькій діяльності. – К.: Юрінком Інтер,

2009.

7.Сидорова В.Н. Договор купли-продажи. –СПб.: Питер, 2004. – 80 с.

8.Цивільне право України. Договірні та не договірні зобовʼязання: Підручник / С.С. Бичкова, І.А. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.; За заг.ред. С.С. Бичкової. – К.: КНТ, 2006. – 498 с.

9.Луць А.В. Свобода договору в цивільному праві України. – К., 2005

10.Захарьина А.В. Договор мены: Практ.пособие. – М. : ДИС, 2004. – 128 с.

11.Яворська О.С. Договірні зобовʼязання про передання майна у власність : моногр. – Тернопіль : Підручники, 2009.

Тема 2. Поняття та види юридичних осіб План

1.Поняття, суть та значення інституту юридичної особи.

2.Ознаки юридичної особи.

3.Порядок утворення та припинення юридичної особи.

4.Види юридичних осіб.

Література

1.Закон України "Про акціонерні товариства" від 17 вересня 2008 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2008. – № 50-51. – Ст. 384.

2.Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб, підприємців" // Уряд. курʼєр. – 2003. – № 38.

3.Вінник О.М. Науково-практичний коментар Закону України "Про акціонерні товариства". – К. : Юрінком Інтер, 2009.

4.Цивільне право України. Академічний курс. – Т. 1: Загальна частина /За ред. Я.М.Шевченко. – К., 2006.

14

5.Кучеренко І.М. Організаційно-правові форми юридичних осіб приватного права : монограф. – К. : Аста, 2004.

6.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер.авт.кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – Т.1.

Тема 3. Договір майнового найму План

1.Поняття і юридична природа договору майнового найму.

2.Права і обовʼязки сторін.

3.Підстави припинення договору.

4.Загальна характеристика договору лізингу.

Література

1.Закон України "Про оренду державного та комунального майна" // Офіційний вісник України. – 1998. – № 3.

2.Закон України "Про лізинг" // Офіц. вісник України. – 1998. – № 3.

3.Договірне право України. Особлива частина : навч. посіб. / За ред.О.В.Дзери, Н.С.Кузнєцової. – К., Юрінком Інтер, 2009.

4.Спасибо И. Научно-практический комментарий Закона Украины "Об аренде". – X., 1997.

5.Луць В. В. Контракти у підприємницькій діяльності. – К.: Юрінком Інтер,

2009.

6.Лизинг:Экономические, правовые и организационные основы / Под ред. А.М.Тавасиева, Н.М.Коршунова. – 3-е изд., перераб и доп. – М.: ЮНИТИ.ДАНА, 2004. – 320 с.

7.Цивільне право України. Договірні та не договірні зобовʼязання: підручник

/ С.С. Бичкова, І.А. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.; За заг. ред. С.С. Бичкової. – К.: КНТ, 2006. – 498 с.

8.Цивільне право України: Підручник: У 2 т. / За заг.ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

Тема 4. Договір найму житлового приміщення План

1.Поняття і характерні ознаки договору найму житлового приміщення.

2.Права наймача за договором найму житлового приміщення.

3.Обовʼязки сторін за договором.

4.Підстави припинення договору.

5.Договір найму соціального житла.

Література

1.Житловий кодекс Української РСР. – К.: КНТ, 2009.

15

2. Закон України

"Про житловий фонд соціального призначення" від

12 січня 2006 р.

// Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 19. – Ст.

159.– Ст. 720.

3.Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду" від

19червня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992 – № 36. – Ст. 524.

4.Жилищный кодекс Украинской ССР: научно-практич. коммент. – К.: Политиздат, 1990.

5.Галянтич М.К. Житлове право України : навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер,

2007.

6.Житлове право України : навч. посіб. / За ред. Є.О. Харитонова. – К.: Істина, 2008.

7.Житлове право України : навч. посіб. /За ред. В.С. Гопанчука, Ю.І. Заїки. – К.: Істина, 2003.

8.Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобовʼязання: підручник

/ С.С. Бичкова, І.А. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.; За заг.ред. С.С. Бичкової. – К.: Атіка, 2010.

9.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер.авт.кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.,

2005.

Тема 5. Договір підряду План

1.Поняття та значення договору підряду.

2.Права та обовʼязки сторін.

3.Відповідальність сторін за неналежне виконання договору.

4.Договір побутового замовлення.

Література

1.Закон України "Про майнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) про виконання робіт на будівництві обʼєктів" від 6 квітня 2000 р. // Офіційний вісник України. – 2000. – № 27. – Ст. 212.

2.Постанова Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про захист прав споживачів" від 12 квітня 1996 р. № 5. // Постанови Пленуму Верховного Суду України (19951998). Правові питання щодо розгляду судами окремих категорій цивільних справ. – К.: Юрінком Інтер, 1998.

3.Договірне право України. Особлива частина : навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

4.Зобовʼязальне право: теорія і практика /За ред О.В.Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

5.Брагинский М.И. Подряд и подрядоподобные ему договора. – М.: Статут,

2000.

16

6.Кузнецова Н.С. Подрядные договора в инвестиционной деятельности. – К.,

1993.

7.Луць В.В. Контракти у підприємницькій діяльності. – К.: Юрінком Інтер,

2009.

8.Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобовʼязання: Підручник / С.С. Бичкова, І.А. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.; За заг. ред. С.С. Бичкової. – К.: Атіка, 2010.

9.Цивільне право України: Підручник: У 2 т. / За заг.ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004

Тема 6. Договір перевезення вантажів План

1.Поняття та правова природа договору перевезення вантажів.

2.Правове регулювання перевезення вантажів.

3.Обовʼязки сторін за договором перевезення вантажів.

4.Межі відповідальності перевізника.

5.Підстави звільнення перевізника від відповідальності.

Література

1.Закон України "Про транспорт" // Відомості Верховної Ради України. –

1994. – № 51. – С. 446.

2.Статут Залізниць України // Зібрання законодавства України. – 1998. – № 8.

3.Договірне право України. Особлива частина : навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

4.Зобовʼязальне право: Теорія і практика /За ред. О.В. Дзери. – К.: Юрінком,

2000.

5.Луць В.В. Контракти у підприємницькій діяльності. – К.: Юрінком Інтер,

2009.

6.Безлюдько І.О. Договір перевезення вантажу повітряних транспортом за цивільним правом України: Автореф .дис…канд. юрид.наук: 12.00.03 /КНУ ім. Т. Шевченка. – К., 2005. – 18 с.

7.Свистун Л.Я. Договори перевезення вантажів автомобільним транспортом: Автореф.дис… канд. юрид.наук: 12.00.03 / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. – К., 2005. – 18 с.

8.Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобовʼязання: Підручник

/ С.С. Бичкова, І.А. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.; За заг.ред. С.С. Бичкової. – К.: Атіка, 2010.

9.Цивільне право України : навч. посіб. / За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Наук. думка, 2008.

Тема 7. Договір страхування в цивільному праві України План

17

1.Поняття страхування. Види та форми страхування.

2.Правова природа та загальна характеристика договору страхування.

3.Права та обовʼязки сторін за договором страхування.

4.Підстави звільнення страховика від обовʼязку за страховими виплатами.

Література

1.Закон України "Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про страхування" від 4 жовтня 2001 р. // Офіц. вісник України. – 2001. – № 44.

2.Положення про обовʼязкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті // ЗПУ. – 1996. – № 16. – С. 451.

3.Договірне право України. Особлива частина : навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

4.Серебровский В.И. Избранные труды по наследственному и страховому праву. – М.: Статут, 1997.

5.Заіка Ю.О. Договір страхування в діяльності органів внутрішніх справ. – К.: НАВСУ, 2000.

6.Луць В. В. Контракти у підприємницькій діяльності : навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

7.Страхове право: Навч. посіб. / За ред. Ю.О. Заіки. – К.: Істина, 2004. – 192 с.

8.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер.авт.кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – Т. 2.

Тема 8. Спадкування за законом План

1.Поняття спадщини.

2.Підстави спадкування за законом.

3.Коло спадкоємців за законом та проблеми їх визначення.

4.Особливість спадкування окремих видів майна.

5.Прийняття та відмова від спадщини.

Література

1.Серебровский В.И. Избранные труды по наследственному праву. – М. : Статут, 1997.

2.Заіка Ю.О. Спадкове право України : навч. посіб. – К.: Істина, 2006.

3.Заіка Ю.О. Спадкове право України : Становлення та розвиток : монограф.

– К. : КНТ, 2007.

4.Ромовська З.В. Українське цивільне право. Спадкове право : підруч. – К.: Правова єдність, 2009.

5.Рябоконь Є.О. Спадкове правовідношення : монограф. – К.: Віпол, 2002.

6.Спадкування за зауконодавством України. Коментар. Судова практика / Рябоконь Є.О., Фурса С.А., Заіка Ю.О. та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

18

7.Спадкове право. Нотаріат. Адвокатура. Суд. : наук.-практ посіб. / За ред.

С.Я. Фурси. – К. : КНТ, 2007.

8.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – Т.2.

9.Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар. Т.12. Спадкове право / Ю.О. Заіка, А.М. Єрух, Ю.М. Козьяков та ін. / За ред. І.Ф. СпасибоФатєєвої. – Х. : СТРАЙД, 2009.

Тема 9. Договір зберігання в системі цивільно-правових договорів План

1.Поняття та правова природа договору зберігання.

2.Права та обовʼязки сторін за договором.

3.Відповідальність сторін за договором.

4.Види договору зберігання.

Література

1.Брагинский М.И. Договор хранения. – М.: СТАТУТ, 2001.

2.Грамацький Е.М. Договір зберігання у цивільному праві: Автореф.дис. … канд. юр. наук: 12.00.03 / Київ. нац. ун-т ім.Т.Шевченка. – К., 2004. – 20 с.

3.Договірне право України. Особлива частина : навч. посіб. / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

4.Луць В. В. Контракти у підприємницькій діяльності : навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

5.Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобовʼязання: підручник

/ С.С. Бичкова, І.А. Бірюков, В.І. Бобрик та ін.; За заг. ред. С.С. Бичкової. – К.: Атіка, 2010.

6.Цивільне право України: Підручник: У 2 т. / За заг. ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

7.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В.Дзери (кер.авт.кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В.Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – Т.2.

19

Тема 10. Особливості відповідальності за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки

План

1.Поняття та ознаки джерела підвищеної небезпеки.

2.Види джерел підвищеної небезпеки.

3.Поняття володільця джерела підвищеної відповідальності.

4.Особливості відповідальності за шкоду, заподіяну ДПН.

5.Підстави звільнення від відповідальності за шкоду, заподіяну ДПН.

Література

1.Закон України "Про обʼєкти підвищеної небезпеки" // Уряд. курʼєр. – 2001.

– 7 березня.

2.Постанова Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди" № 6 від 27 березня 1992 р. (із змінами) // Збірник постанов пленуму Верховного Суду України. – К. : Юрінком Інтер, 2008.

3.Постанови Пленуму Верховного Суду України (1995-1998). Правові позиції щодо розгляду судами окремих категорій цивільних справ. – К.: Юрінком Інтер, 1998.

4.Жуковская О. Ответственность за вред, причиненный источником повышенной опасности. – К., 1995.

5.Ківалова Т.С. Зобовʼязання відшкодування шкоди у цивільному законодавстві України : монограф. – Одеса : Юрид.літ., 2008.

6.Манукян В.И. Моральный вред : учеб пособ. – К.: Истина, 2008.

7.Отраднова О.О. Недоговірні зобовʼязання в цивільному праві України : навч. посіб. – К. : Юрінком Інтер, 2009.

8.Терещенко Н.В. Особливості визначення субʼєкта відповідальності за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки // Вісник НАВСУ. –

2000. – № 3.

9.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України: У 2 т. / За відповід. ред. О.В. Дзери (кер.авт.кол.), Н.С. Кузнєцової, В.В. Луця. – К.,

2005.

10.Цивільне право України: Навч.посіб. / За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Наук.думка, Прецедент, 2008.

Тема 11. Цивільно-правовий договір План

1.Поняття та значення договору в цивільному праві.

2.Класифікація цивільно-правових договорів.

3.Зміст договору.

4.Порядок укладення, зміни та розірвання договору.

20