Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції особлива частина Кузьменко НОВІ.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
660.3 Кб
Скачать

5. Адміністративна відповідальність у сфері молоді та спорту.

Свера молоді та спорту є досить важливою для суспільства, тому адміністративне законодавство охороняє ці правовідносини, хоча КУпАП і не виділяє окремого об’єкта адміністративно-правової охорони. Законодавець охороняє не відносини у сфері розвитку молоді, фізичного виховання та спорту, а правовідносини у сфері встановленого порядку управління (ст. 196), а також громадського порядку (ст. 180, ст.184).

Зокрема, у Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення правил навчання карате (ст. 196).

Порушення встановлених правил відкриття секцій спортивного карате або набору до них громадян чи навчання в секціях прийомів, заборонених спортивними правилами, а також самовільне, без дозволу відповідних органів, навчання прийомів карате - тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єктом цього правопорушення є порядок організації навчання спортивним єдиноборствам.

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого статтею 196 КУпАП, полягає у порушенні встановлених правил відкриття секцій спортивного карате або набору до них громадян чи навчання в секціях прийомів, заборонених спортивними правилами, а також самовільному, без дозволу відповідних органів, навчанні прийомів карате.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини як у формі прямого або непрямого умислу.

Суб'єктом правопорушення може бути особа, якій виповнилося 16 років.

Відповідно до статті 218 КУпАП адміністративне правопорушення передбачене ст. 196 розглядається адміністративною комісією. На етапі підготовки справи до розгляду орган зобов'язаний вирішити: 1) чи належить до його компетенції розгляд цієї справи; 2) чи правильно складені протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення; 3) чи оповіщені особи, які беруть участь у розгляді справи, про час і місце розгляду; 4) чи затребувані необхідні додаткові матеріали; 5) чи підлягають задоволенню клопотання особи, яка притягується до відповідальності, потерпілого, їх законних представників і адвоката. Отже, протокол є підставою для розгляду справи про адміністративне правопорушення. Протокол про адміністративне правопорушення передбачене статтею 196 КУпАп згідно зі статтею 255 КУпАП складають уповноважені на те особи органів внутрішніх справ.

Також у КУпАП передбачена відповідальність за доведення неповнолітнього до стану сп’яніння (ст. 180).

Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами – тягне засобою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері охорони здоров'я громадян та громадського порядку.

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого цією статтею, полягає у доведенні неповнолітнього до стану сп'яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами. Ознаками знаходження особи у стані алкогольного сп'яніння є: запах алкоголю з рота, нестійкість пози, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкіряного покриву обличчя, поведінка, що не відповідає обстановці. Заява громадян про вживання особою спиртних напоїв, так само визнання в цьому самої особи.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» від 05.02.1993 p. № 2998-ХІІ неповнолітніми вважаються громадяни віком до 18 років.

Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння - це активні дії (безпосереднє розливання) чи бездіяльність (нереагування на активні дії інших осіб) сторонніх осіб, наслідком яких стало його сп'яніння.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі прямого або непрямого умислу.

Суб'єктами правопорушення можуть бути батьки неповнолітнього, особи, які їх замінюють, або інші особи, яким виповнилося 18 років.

Також важливе значення при охороні прав молоді має ст. 184 КУпАП Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено Кодексом, -тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері охорони прав та інтересів неповнолітніх.

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає в: 1) ухиленні батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (ч. 1); 2) вчиненні неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено КУпАп (ч. 2); 3) вчиненні неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність (ч. 3).

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав, обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров'я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов'язків відповідно до закону.

Відповідно до ст. 12 КУпАП адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку. За правопорушення неповнолітніх, які не досягли шістнадцятирічного віку несуть відповідальність батьки або особи, які їх замінюють.

Відповідно до ст. 22 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. Особи, що вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності лише за найбільш тяжкі злочини. За вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, несуть адміністративну відповідальність батьки або особи, які їх замінюють.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини як у формі умислу, так і у формі необережності.

Суб'єктом правопорушень є батьки неповнолітнього або особи, що їх замінюють.

На закінчення слід додати, що законодавець установив додаткові гарантії захисту неповнолітніх правопорушників, тобто у випадку вчинення правопорушення неповнолітнім, таке правопорушення розглядається лише судом.

Література:

  1. Бородін Є. І. Історія формування державної молодіжної політики в Україні (1991 – 2004 рр.): Монографія. – Д.: Герда, 2006. – 472 с.

  2. Головатий М.Ф. Молодіжна політика в Україні: проблеми оновлення. - К.: Наук. думка, 1993

  3. Можливості для молоді / Упор. А. Коновалов, М. Шишкова, Д. Таран. – Х.: ХМЦДМ, 2007. – 76 с.

  4. Молодіжна політика Європейського Союзу. Перспективи та шляхи запровадження в Україні: Тренінговий посібник. - Донецьк, 2006. - 104 с.

  5. Молодіжний рух в Україні: довідник. Ч.І. - К.: АТ “Видавництво “Столиця”, 1998

  6. Особенности формирования и реализации молодежной политики на региональном уровне: Сборник методических материалов и рекомендаций Министерство Украины по делам молодежи и спорта. УкрНИИ проблем молодежи. - К., 1991

  7. Перепелиця М.П. Державна молодіжна політика в Україні (регіональний аспект). - Київ, Український інститут соціальних досліджень, Український центр політичного менеджменту, 2001. - 242 с.

  8. Результати моніторингового опитування населення України стосовно соціального становища молоді. - К.: Український інститут соціальних досліджень, 2000. - 34 с.

  9. Закон України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» від 5 лютого 1993 року № 2998-XII // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

  10. Закон України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» від 1 грудня 1998 року № 281-XIV // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

  11. Закон України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю» від 21 червня 2001 року № 2558-III // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

  12. Закон України від 24 грудня 1993 року „Про фізичну культуру і спорт” // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

  13. Закон України від 14 вересня 2000 року „Про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні” // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

1Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 18, 19-20, 21-22. – Ст. 144.

1Закон України «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» // Відомості Верховної Ради України. – 2010. – № 40. – Ст. 527.

1Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» // Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 29. – Ст. 389.

1Про затвердження Положення про Державну службу експортного контролю України : Указ Президента України вiд 08.04.2011 № 448/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

2 Про затвердження Положення про Державну службу статистики України : Указ Президента України від 06.04.2011 № 396/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

1Про затвердження Положення про Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України: Указ Президента України вiд 13.04.2011 № 462/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

2Про затвердження Положення про Державне агентство резерву України: Указ Президента України вiд 13.04.2011 № 463/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

3Про затвердження Положення про Державну інспекцію України з питань захисту прав споживачів: Указ Президента України вiд 13.04.2011 № 465/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

1Закон України «Про управління об'єктами державної власності» вiд 21.09.2006 № 185-V // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

1Закон України «Про місцеві державні адміністрації» вiд 09.04.1999 № 586-XIV // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/, Закон України «Про столицю України - місто-герой Київ» вiд 15.01.1999 № 401-XIV // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

1Невмержицький Є.В. Правові проблеми боротьби з економічною злочинністю і корупцією: Навч. посіб. – К.: АПСВ, 2005. – 415 с.

1Рішення Конституційного суду України у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України) (Справа № 1-45/2010) від 30 вересня 2010 року.

1Про внесення змін до Конституції України: Закон України № 2222-ІV від 8 грудня 2004 року // Відомості Верховної Ради України. - 2005. - № 2. - Ст.44.

2Конституція України: Закон України від 28.06.1996 № 254к/96 ВР // Відомості Верховної ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

1Про Раду національної безпеки і оборони України: Закон України від 5 березня 1998 року № 183/98-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1998. - № 35. - Ст. 237.

2Митний кодекс України від 11.07.2002 р. № 92 - VI // Відомості Верховної ради України. - 2002. - №38 - 39 (27.09.2002). - Ст. 288.

3Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України № 959-ХІІ від 16 квітня 1991 року // Відомості Верховної Ради. - 1991. - № 29. - Ст. 377.

4Указ Президента України від 12.05.2011 № 582 "Про Положення про Державну митну службу України". Офіційний вісник України. – 2011. – № 37. – Ст. 1514.

5Про Кабінет Міністрів України. Закон України від 07.10.2010 р. № 2591 // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - № 9. - Ст. 58.

1Указ Президента України від 09.12.2010 р. № 1085 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади. Офіційний вісник України. – 2010. – № 94. – Ст. 3334.

2Указ Президента України від 08.04.2011 р. № 446 "Про Положення про Міністерство фінансів України". Офіційний вісник України. – 2011. – № 29. – Ст. 1254.

1Офіційний вісник України. – 1998. – № 39. – Ст. 1434.

2 Офіційний вісник України. – 2011. – № 37. – Ст. 1514.

1Наказ Державної митної служби України від 16.03.2011 № 212 "Про затвердження Положення про колегію Державної митної служби України".

2Наказ Державної митної служби України від 24.03.2011 № 243 "Про затвердження складу Громадської ради при Державній митній службі України".

3Офіційний вісник України. – 2011. – № 69. – Ст. 2623.

4Накази Державної митної служби України від 20.04.2011 р. № 324 "Про затвердження структури та штатного розпису центрального апарату Державної митної служби України на 2011 рік"; від 25.06.2011 р. № 547 "Про затвердження Положення про Департамент митних платежів Державної митної служби України"; від 07.07.2011 р. № 580 "Про затвердження Положення про Організаційно-розпорядчий департамент Державної митної служби України"; від 28.04.11 р. № 356 "Про затвердження Положення про Департамент класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД Державної митної служби України"; від 22.07.2011 р. № 665 "Про затвердження Положення про Управління фінансів, бухгалтерського обліку та звітності Державної митної служби України"; від 14.07.2011 р. № 606 "Про затвердження Положення про Управління забезпечення діяльності Голови Служби Державної митної служби України".

1Митне право України : навч. посібник / Ю.В. Іщенко, В. П. Чабан, В.М. Дорогих та ін.; М-во освіти і науки України, Київський нац. ун-т внутрішніх справ. – К. : Юрінком Інтер, 2010. – С. 62.

2Наказ Державної митної служби України від 22.04.2011 № 330 "Про припинення Енергетичної регіональної митниці".

3Наказ Державної митної служби України від 22.06.2011 № 536 “Про затвердження Примірного положення про регіональну митницю, митницю“.

1Наказ Державної митної служби України від 29.04.2010 № 424 „Про затвердження Примірної структури регіональної митниці, митниці та вимог до штатної структури регіональної митниці, митниці”. Наказ Київської регіональної митниці від 31.05.2011 р. № 806 "Про затвердження Положень про митні пости Київської регіональної митниці, Положень про відділи митного оформлення митних постів Київської регіональної митниці та розподіл території та компетенції, в межах яких здійснюють функції відділи митного оформлення митних постів Київської регіональної митниці".

2Наказ Державної митної служби України від 10.01.2011 р. № 10 "Про визначення зон діяльності митних органів".

1Класифікатор митних органів та їх структурних підрозділів, спеціалізованих митних установ та організацій. Затверджено Наказом Державної митної служби України від 26.04.2006 р. № 335.

2Наказ Державної митної служби України від 06.05.2003 р. № 289 „Про затвердження Типового положення про митний пост”. Офіційний Вісник України. – 2003. – Ст. 966.

3Постанова Кабінету Міністрів України від 29.06.1996 р. № 698 “Про створення митної варти“. Офіційний вісник України. – 2008. – № 46. – Ст. 1522.

1Наказ ДМСУ від 29.03.2004 р. № 220 “Про затвердження Положення про Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи“.

2Класифікатор митних органів та їх структурних підрозділів, спеціалізованих митних установ та організацій. Затверджено Наказом Державної митної служби України від 26.04.2006 р. № 335.

1Постанова Кабінету Міністрів України від 27.05.2009 р. № 532 "Про затвердження Положення про Реєстр адміністративних послуг". Офіційний вісник України. – 2009. – № 40. – Ст. 1356.

1 Про оборону - Закон України від 6 грудня 1991, №1932-XII; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1932-12

1 Про військово-адміністративний поділ території України - Указ Президента України від 2 червня 2006 року N 469/2006; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=469%2F2006

1Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави – Закон України від 19 червня 2003, N 975-IV; Режим доступу до тексту нормат. докум.:http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=975-15

2 Про Збройні Сили України - Закон України від 6 грудня 1991, № 1934-XII; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1934-12

1 Про Положення про Міністерство оборони України та Положення про Генеральний штаб Збройних Сил України - Указ Президента України від 6 квітня 2011 року № 406/2011; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=406%2F2011

1 Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України - Закон України від 7 березня 2002 року N 3099-III; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3099-14

2 Про війська Цивільної оборони України Закон України від 24 березня 1999 N 556-XIV; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=556-14

1Про Державну спеціальну службу транспорту - Закон України від 5 лютого 2004 року N 1449-IV; Режим доступу до тексту нормат. докум.:http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1449-15

1Про основи національної безпеки України - Закон України від 19 червня 2003 року N 964-IV; Режим доступу до тексту нормат. докум.:http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=964-15

1 Про Раду національної безпеки і оборони України - Закон України від 5 березня 1998 року N 183/98-ВР; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=183%2F98-%E2%F0

1Про Службу безпеки України - Закон України від 25 березня 1992 року N 2229-XII; Режим доступу до тексту нормат. докум.:http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2229-12

1 Про Державну прикордонну службу України - Закон України від 3 квітня 2003 року N 661-IV; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=661-15

1 Про Службу зовнішньої розвідки України - Закон України від 1 грудня 2005 року N 3160-IV; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3160-15

1 Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України - Закон України від 23 лютого 2006 року N 3475-IV; Режим доступу до тексту нормат. докум.: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3475-15

1Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2т.: Т.2 Особлива частина / Ред. Колегія: В.Б.Авер` янов (голова) та ін.. – К.: Юрид думка, 2005. – 624 с.

1Указ Президента України від 06.04.2011 р., № 395 «Про затвердження Положення про міністерство юстиції України» . - №395/2011.

1Конституція України: прийнята на п`ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. : Українська Правнича Фундація. : К.: 1996 р.

1 Наказ Міністерства юстиції України, від 23.06.2011 № 1707/5, – «Про затвердження Положення про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі».

2Закон України “Про державну реєстрацію актів цивільного стану”, від 01.07.2010 р., № 2398-VI.

1Наказ Міністерства юстиції України від 01.12.2006 N 87/5 “Про кваліфікаційну комісію нотаріату”.

2 Кабінет Міністрів України. - постанова N 592 “Про систему органів юстиції” від 30.04.1998 року.

1 Наказ Міністерства юстиції України, від 23.06.2011 № 1707/5, – “Про затвердження Положення про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі”.

1Наказ Міністерства юстиції України від 14.02.2007 N 47/5 “Про затвердження Положення про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні управління юстиції”.

1Указ Президента України «Про затвердження Положення про Державну реєстраційну службу України»від 06 квітня 2011 року, № 401/2011р.

2Закон України “Про нотаріат”.- Відомості Верховної Ради (ВВР), 1993, N 39, ст.383 ).

1Постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 639 “Про затвердження переліків платних адміністративних послуг, які надаються Міністерством юстиції, Державною реєстраційною службою та структурними підрозділами територіальних органів Міністерства юстиції, що забезпечують реалізацію повноважень Державної реєстраційної служби”.

1Постанова Кабінету Міністрів України від 22 лютого 1994 р. № 102 (ЗП України, 1994 р., №6, ст.151; Офіційний вісник України, 2009р., №17, ст.515)

2Постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2001 р.№ 840 (Офіційний вісник України, 2001 р., №29, ст. 1319)

1Постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р., № 302 (ЗП України, 1993р., №10, ст. 198)

2Постанова Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. №738 (Офіційний вісник України, 1998р., №21, ст. 762)

3Постанова Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. №1287 (Офіційний вісник України, 1997р., число 47, с.46)

1Постанова Кабінету Міністрів України від 23 березня 1998 р. №356 (Офіційний вісник України, 1998р., №21, ст. 762)

1Декрет Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 р. №7-93 “Про державне мито” (ЗП України, 1993р., №3, ст. 46)

2Закон України “Про об`єднання громадян”, - від 16.06.1992р., №2460-ХІІ.

3Кодекс України про адміністративні правопорушення , - від 07.12.1984 р., ВВР 1984 дод.до №51.

1. Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року: затв. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 жовт. 2009 р. № 1260-р //[Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

1. Державна національна програма “Освіта” (Україна ХХІ століття) : затв. Постановою Кабінету Міністрів від 3 листоп. 1993 р. − К. : Райдуга, 1994. − 61 с.

1. Об утверждении Положения о Министерстве образования и науки, молодежи и спорта Автономной Республики Крым: Постановление СМ АРК от 01 марта 2011 года №66 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Про ліцензування діяльності з надання освітніх послуг: затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2007 р. № 1019 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Про ліцензування, атестацію та акредитацію навчальних закладів: затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 12 лютого 1996 року №200 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Про затвердження Порядку проставлення в Міністерстві освіти і науки України апостиля на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки: затв. Наказом МОН №220 від 10 березня 2009 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

2. Про розмір та порядок оплати послуг з проставлення апостиля: затв. Наказом МОН №21 від 16.01.2004 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Можливі тільки для країн, міжнародні угоди з якими визначають окрему процедуру визнання (уточнюється спеціалістом Центру)/

2. Офіційна інформація станом на 01 вересня 2011 року ДП «Інформаційно-іміджевого центру» при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України // http://www.apostille.in.ua/max/nostrification/cost.html

1. Положення про Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України: затв. Указом Президента України від 8 квітня 2011 року N 410/2011// [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Положення про Державну службу інтелектуальної власності України: затв. Указом Президента Украъни выд 08 квытня 2011 року №436/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Про проведення державної акредитації фізичних та юридичних осіб на право проведення наукової та науково-технічної експертизи: затв. Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 12 січня 2004 року №12// [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

2. Про затвердження форми заявки та переліку документів, необхідних для проведення державної акредитації фізичних та юридичних осіб на право провадження посередницької діяльності у сфері трансферу технологій: затв. Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 654 від 25 липня 2007 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:// www.zakon.rada.gov.ua.

1. Про затвердження Порядку проведення державної акредитації фізичних та юридичних осіб на провадження на постійній та/або професійній основі посередницької діяльності у сфері трансферу технологій: затв. Постановою Кабінету Міністрів України №861 від 26 червня 2007 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1Про затвердження Положення про акредитацію вищих навчальних закладів і спеціальностей у вищих навчальних закладах та вищих професійних училищах: затв. Постановою Кабінету Міністрів України №978 від 9 серпня 2001 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1. Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів про трансфер технологій та ведення Державного реєстру договорів про трансфер технологій: затв. Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України №409 від 14 травня 2008 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.

1 Кребер А., Клахон. К. Культура: образ концепций и определений. ‑ М., 1964. ‑ 224 с.

2 «Про культуру» Закон України від 14 грудня 2010 року N 2778-VI// Відомості Верховної Ради України. – 2011.‑ N 24. ‑ Ст.168

1 «Про Національний архівний фонд та архівні установи» Закон України від 24 грудня 1993 р. N 3814-XII //Відомості Верховної Ради України. – 1994.‑ N 15. ‑ Ст.86

2 «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» Закон України від // Відомості Верховної Ради України. – 1993.‑ N 1. ‑ Ст.1

3 «Про музеї та музейну справу» Закон України від 29 червня 1995 р № 249/95// Відомості Верховної Ради України. – 1995. ‑ N 25. ‑ Ст. 191

4 «Про телебачення і радіомовлення» Закон України від 21 грудня 1993 р № 3759-ХП // Відомості Верховної Ради України. – 1994.‑ N 10. ‑ Ст. 43

1 «Про видавничу справу» Закон України від 5 червня 1997 p. № 318/97// Відомості Верховної Ради України. – 1997. ‑ N 32. ‑ Ст.206

2 «Про кінематографію»; Закон України від 13 січня 1998 р. № 9/98 // Відомості Верховної Ради України. – 1998. ‑ N 22. ‑Ст.114

3 «Про бібліотеки і бібліотечну справу» Закон України від 27 січня 1995 р № 32/95// Відомості Верховної Ради України. – 1995. ‑ N 7. ‑Ст.45

4 Юцевич Ю. Е. Словарь музыкальных терминов / Ю. Е. Юцевич. – 3 изд., перераб., доп. – К.: Муз. Україна, 1988. – С. 83

1 «Про театри і театральну справу» Закон України від 31 травня 2005 p. № 2605-IV// Відомості Верховної Ради України. – 2005. ‑ N 26. ‑Ст.350

2 «Про гастрольні заходи в Україні» Закон України від Відомості Верховної Ради України. – 2004. ‑ N 7. ‑ Ст. 56

1 Концепції Державної цільової програми інноваційного розвитку української культури на 2009-2013 роки // [Електронний ресурс]. –Режим доступу :http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/129791

1 «Про громадську гуманітарну раду». Затверджену Указом Президента України від 2 квітня 2010 року № 469/2010// Відомості Верховної Ради України. – 2010. – N160. ‑ Ст.315

1 «Про Кабінет Міністрів України». Закону України вiд 07.10.2010 № 2591-VI // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – N 9. ‑ Ст.58

2 «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим». Закон України вiд 16.06.2011 № 3530-VI// Відомості Верховної Ради України. – 2011. – N 11. ‑ Ст. 32

1 Об утверждении Положения о Министерстве культуры Автономной Республики Крым. Постановление Совета Министров Автономной Республики Крым от 1 марта 2011 года// [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ark.gov.ua/blog/tag/polozhenie/

2 «Про ліквідацію урядових органів». Постанова Кабінету Міністрів України вiд 28.03.2011 № 346// [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. zakon.rada.gov.ua

1 Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Постанова Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. zakon.rada.gov.ua

1 «Про затвердження складу ініціативної групи з підготовки установчих зборів по формуванню Громадської ради при Міністерстві культури і туризму України». Наказ Міністерства культури і туризму України від 30 листопада 2010 р. № 1147/0/16-10// [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: 195.78.68.75/mincult/uk/publish/article/229876

1 «Про затвердження типових положень про управління культури і туризму обласної, Севастопольської міської, Головне управління культури, Головне управління охорони культурної спадщини, управління туризму і курортів Київської міської, відділ культури і туризму районної, районної у м. Севастополі, відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини районної у м. Києві державної адміністрації» Постанова Кабінету Міністрів України вiд 25.11.2009 № 1415 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. zakon.rada.gov.ua

1 Державне управління та державна служба: Словник-довідник Уклад . Ю. Оболенський, - К.: Вид-во КНЕУ, 2005 - с.28

1 «Про Положення про Міністерство культури України» затверджене указом Президента України від 06.04.2011 № 388/2011 //[Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.president.gov.ua/documents/13378.html

1 «Про Положення про Державне агентство України з питань кіно» затверджене указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 404/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov.ua/documents/13378.html

2 «Про Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України» затверджене указом Президента України від 7 травня 2011 року № 559// [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.president.gov.ua/documents/13378.html

1 «Про Державний реєстр видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції». Постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1998 р. N 1540 // Офіційний вісник України. – 1998. ‑ N 39. ‑ Ст. 1443

1 «Про затвердження Положення про Реєстр державних та адміністративних послуг». Наказ Головного управління державної служби України від 17.07.2009 N 737 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. zakon.rada.gov.ua

2 Скакун О. Ф. Теорія держави і права : [Підручник] ; [пер. з рос.] / О. Ф. Скакун. — Харків : Консум, 2001. — С. 431–432

1 Кодекс України про адміністративні правопорушення вiд 07.12.1984 № 8073-X : за станом на 10 лют. 2010 р. // Відомості Верховної Ради України. ‑ 1984. — Додаток до № 51. — Ст. 1122.

1Кримінальний кодекс України вiд 05.04.2001 № 2341-III : за станом на 10 лют. 2010 р.: [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

1«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини». Закон України від 09 вересня 2010 № 2518-VI // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – N 13-14, N 15-16, N 17. ‑ Ст.112

1Основи законодавства України про охорону здоров’я : Закон України від 19 листоп. 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 4. – Ст. 19.

2 Лехан В.М. Стратегія розвитку системи охорони здоров’я: український вимір [Електронний ресурс] / В.М. Лехан, Г.О. Слабкий, М.В. Шевченко. − К, 2009. – 34 с.

1 Методичні рекомендації стосовно розробки місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування планів заходів щодо спеціалізації закладів охорони здоров'я, оптимізації їх мережі та створення об'єднань таких закладів, зокрема міжрайонних / за ред. Г.О. Слабкого. – К., 2010. – 23 с.

1 Солоненко Н. Д. Механізми державного управління системою охорони здоров’я та її перебудовою в умовах обмежених ресурсів в Україні / Н. Д. Солоненко // Управління сучасним містом. – 2004. – № 7–9 (15). – С. 112–117.

2Основи законодавства України про охорону здоров’я : Закон України від 19 листоп. 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 4. – Ст. 19.

1Іськів Б. Проблеми реформи системи охорони здоров’я в Україні на перехідний період / Б. Іськів // Лікарський вісник. Журнал українського лікарського товариства Північної Америки. – 1995. – № 3 (137). – С. 186–189.

1Радиш Ярослав. Державне управління охороною здоров’я в Україні: конституційно-правові засади / Ярослав Радиш, Валерія Лехан, Сергій Крюков // Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. – 2004. – № 1. – С. 165 – 168.

1Адміністративне право України : Підручник / за заг. Ред.. Т.О. Коломоєць. – К. : Істина, 2010. – с. 440.

2Про Концепцію розвитку охорони здоров’я населення України : Указ Президента України від 07 груд. 2000 р. № 1313/2000 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 49. – Ст. 2116.

1Концепція управління якістю медичної допомоги населенню в Україні на період до 2010 року : Наказ Міністерства охорони здоров’я від 31 берез. 2008 р. № 166 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

2Положення про Національну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу від 11 липня 2007 р. N 926 (зі змінами внесеними Постановою КМУ № 717 від 06.07.2011 р.) // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

3Положення про Національну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу від 11 липня 2007 р. № 926 (зі змінами внесеними Постановою КМУ № 717 від 06.07.2011 р.) // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

1 Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим : Закон України вiд 16 червня 2011р. № 3530-VI // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – № 11. ‑ Ст. 32.

1 Положення про Міністерство охорони здоров’я України : Указ Президента України від 13 квітня 2011 року № 467/2011 // Офіційний вісник України. - 2011 р. - № 29. – Ст. 353.

2Положення про колегію Міністерства охорони здоров'я України : Наказ МОЗ України від 5 грудня 2003 року № 567 ( зі змінами внесеними Наказом МОЗ України від 30.08.2011)// [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

1Положение о Министерстве здравоохранения Автономной Республики Крым от 13 июня2005 г. N 251 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ark.gov.ua/blog/tag/polozhenie/

2Положення про Державну службу України з лікарських засобів : Указ Президента України від 08 квітня 2011 року №440/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

3Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу : Указ Президента України від 06 квітня 2011 року № 400/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

4Положення про Державну службу України з контролю за наркотиками : Указ Президента України від 13 квітня 2011 року N 457/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

5Положення про Державну службу України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань від 8 квітня 2011 року N 441/2011 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

1Про надання Академії медичних наук України статусу національної : Указ Президента України від 24 лютого 2010 року № 255/2010 // Офіційний вісник України. - 2010 р. - № 14. – Ст. 33.

2 Статут Національної академії медичних наук України: Постанова Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 1999 р. № 1913 (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 732 від 13.07.2011 // Офіційний вісник України вiд 05.11.1999 - 1999 р., № 42, стор. 128, код акту 12051/1999

3Про Академію медичних наук України : Указ Президента України від 24 лютого 1993 року № 59/93 // Збірник указів Президента вiд 31.03.1993 - 1993 р., № 1

1Про затвердження Положення про Державну службу України з лікарських засобів : Указ Президента України від 8 квітня 2011 року N 440/2011 // Офіційний вісник України. - № 29. – Ст. 1248.

1Державний класифікатор продукції та послуг // Послуги у сфері охорони здоров'я та з надання соціальної допомоги / http://www.catalogue.biz.ua/ukr/guides/goods_classifier/goods_85/)

1 Відповідальність медичних працівників : Лист Міністерства юстиції України вiд 20 червня 2011 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=n0040323-11

1Кодекс України про адміністративні правопорушення вiд 07.12.1984 № 8073-X : за станом на 15 березня 2011 р. // Відомості Верховної Ради України. ‑ 1984. — Додаток до № 51. — Ст. 1122.

2Про засади запобігання і протидії корупції : Закон України від 07 квітня 2011 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/

1 "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1993. ‑ N 16. ‑ Ст.167

1Молодёжь : большая советская энциклопедия в 30 т. / [гл. ред. А.М. Прохоров]. – [3-е изд.]. – М. : Советская Энциклопедия, 1974. – Т. 16. – 616 с.

2 Ядов В. А.Современная теоретическая социология как концептуальная база исследования российских трансформаций : [курс лекций] / В. А. Ядов – СПб. : Интерсоцис, 2006. – 112 с.

1Юрій Н. М. Політична соціалізація молоді в умовах трансформації суспільства: порівняльний аналіз міжнародного і українського досвіду: Автореф. дис. … канд. політ. наук. – Одеса, 2002. – 16 с.

2Управлінські аспекти соціальної роботи: Курс лекцій / М. Ф. Головатий (кер. авт. кол.), М. П. Лукашевич, Г. А. Дмитренко та ін. – К.: МАУП, 2004. – 368 с.; Головатий М. Ф. Молодіжна політика в Україні: проблеми оновлення. – К.: Наук. думка, 1993. – 325 с.;

3Головатий М. Ф. Формування державної молодіжної політики в сучасній Україні (політологічний аналіз): Автореф. дис. … докт. політ. наук. – 1999. – 15 с.

1Управлінські аспекти соціальної роботи: Курс лекцій / М. Ф. Головатий (кер. авт. кол.), М. П. Лукашевич, Г. А. Дмитренко та ін. – К.: МАУП, 2004. – 368 с.

2Бородін Є. І. Історія формування державної молодіжної політики в Україні (1991–2004 рр.): Моногр. – Д.: Герда, 2006. – 387 с.

3Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні: Декларація від 15 грудня 1992 р. № 2859 / Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 16. – С. 9.

1Закон України від 5 лютого 1993 р. «Про сприяння соціальному становленню і розвитку молоді України» // Відомості Верхов. Ради України. 1993. № 16. Ст. 167.

2Див.: Уряд. кур'єр. 1998. №179. С. 4.

321