Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
130.35 Кб
Скачать

Тема 7. Загальна характеристика прикладної соціальної психології

Зміст теми

Прикладна соціальна психологія як соціальна діяльність. Відмінність понять „прикладна соціальна психологія”, „соціальна робота”, „соціальна допомога”, „соціально-психологічна допомога”. Предмет, структура та завдання прикладної соціальної психології.

Напрями розвитку прикладної соціальної психології. Особливості прикладних досліджень у соціальній психології

Методичні поради

Прикладний аспект соціальної психології полягає в застосуванні принципів, методології, теоретичних соціально-психологічних знань для розв’язання конкретних практичних завдань у політиці, економіці, сферах виховання, навчання тощо.

Структура прикладної соціальної психології представлена двома аспектами: як соціальна практика і як теорія. До практичного аспекту прикладної соціальної психології належать такі напрями: соціально-психологічна діагностика; соціально-психологічне кон­сультування; соціально-психологічний вплив або застосування со­ціально-психологічних технологій; надання соціально-психологіч­ної допомоги. Предмет прикладної соціальної психології складається саме із закономірностей психодіагностики, консультування й застосування психотехнологій у сфері соціально-психологічних явищ. При цьому предмет соціально-психологічної діагностики містить постановку діагнозу. Йдеться про визначення конкретних характеристик соціально-психологічних явищ за допо­могою готових методик і процедур. Предмет соціально-психологіч­ного консультування охоплює спілкування психолога-консультанта з клієнтом чи групою людей з метою встановлення діагнозу, надан­ня кваліфікованої психологічної допомоги тощо. Нарешті предмет психотехніки — це соціальні зміни в організації, особистісне і професійне зростання індивіда, підвищення продуктивності груп у результаті використання різних психотехнологій.

Теоретична основа функціонування прикладної соціальної пси­хології містить конструювання як загальної (принципів і феномено­логії), так і часткової теорії діагностування, консультування й соціально-психологічного впливу.

З урахуванням сфер застосування прикладної соціальної психо­логії (у рамках соціальної практики, у сфері освіти, в галузі теорії)виокремлюють її функції:

- у сфері соціальної практики: розв'язання конкретних проблем. Такі функції регламентуються нормативними актами, передусім положенням про психологічну службу, лабора­торію, функціональними обов'язками практичних психологів;

- у галузі освіти: професійна підготовка практичних соціальних психологів і популяризація соціально-психологічного знання;

- у сфері теорії: якісне наукове обслуговування прикладної соціальної психо­логії, діяльності практиків.

Завданням прикладної соціальної психології як теорії є якісне наукове обслу­говування соціальної практики, методичне забезпечення професій­ної діяльності практичного соціального психолога. Водночас зав­дання самого практичного психолога випливають із його функціо­нальних обов'язків.

Прикладні соціально-психологічні дослідження можуть бути трьох видів:

  • описовий - це найпростіший і найдоступніший тип вивчення реальності. Своїм призначенням він має на меті отримання емпіричної інформації про соціально-психологічні явища і проблеми;

  • аналітичний - його завдання полягає в побудові емпіричної мо­делі соціально-психологічного явища;

  • оціннийскладається із сукупності моделей і засобів, котрі да­ють змогу оцінити кінцевий результат цілеспрямованого втру­чання в соціальні процеси.

Виокремлення різновидів на практиці дещо умовне й потрібне лише для деталь­нішого вивчення феномену, яким є соціально-психологічне дослід­ження.

Будь-яке соціально-психологічне дослідження — це втручання дослідника в реальне життя групи та її окремих членів, у реальні стосунки й умови життєдіяльності. І прихід психолога не повинен порушувати цей природний процес взаємин і діяльності. Принцип “Не нашкодь!”, прийнятий серед лікарів, обов'язковий і тут.