Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil_Proces_Pravo шпоргалка.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
989.18 Кб
Скачать

84. Розгляд судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких за­лежить виникнення, зміна або припинення суб'єктивних прав іромадян. Проте не завжди той чи інший факт, що мас юридич­не значення, може бути підтверджений відповідним докумен­том у зв'язку з його втратою, знищенням архівів тощо. Тому закон передбачає судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення за таких умов:

а) факти, що піл.іяіаюіь встановленню, повинні мати юридич­ не значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав грома­ дян;

б) чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

в) у заявника немає іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

г) встановлення факту не пов'язується з наступним вирішен­ ням спору про право.

За правилами про підсудність справи про встановлення фак­тів, що мають юридичне значення, розглядаються судами за місцем проживання заявника (ст. 257 ЦПК).

Заявниками у іаких справах можуть буї и фізичні особи, які заінтересовані у встановленні певних фалів, оскільки від цьо­го залежить можливість реалізації їхніх еуб'скіивинх прав.

Ст. 256 ЦПК містить перелік фактів, які можуть буїи вста­новлені в судовому порядку, а саме:

родинних відносин між фізичними особами.

перебування фізичної особи на утриманні;

каліцтва, якщо це потрібно ,%чя призначення пенсії або одер­ жаним допомоги по загальнообов'язковому державному со­ ціальному страхуванню;

реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу,

належності правовстановлюючих документів особі, прізви­ ще, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що за­ значені в документі, по збії^ються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначе­ ним у свідоцтві про народження або в паспорті;

народження особи в певний час у разі неможливості реєст­ рації органом державної реєстрації актів цивільною етану факту народження.

смерті особи в псиний час у разі неможливості регсіраші органом державної реєстрації актів цивільного стану факіу смерті.

Цей перелік не f вичерпним. Суд за визначених законом умов може встановлювати й інші факти, зокрема: визнаная і а реєстрацію батьківства, володіння будинком на праві власнос­ті, прийняття спадщини тощо.

Не розглядаються в судовому порядку заяви про встанов­лення належності до ветеранів чи інвалідів війни, проходжен­ня військової служби, перебування па фронті, у парій кінських загонах, одержаних поранень і контузій при виконанні обов'яз­ків військової служби, про встановлення причин і ступеня втрати працездатності, групи інвалідності та часу її настання, про закінчення навчального закладу і здобуття відповідної ос­ипи, одержання урядових нагород тощо.

Не встановлююіься судом факт належності особі докумен­тів, що посвідчують особу громадянина (паспорта, військового квитка тощо). Поряд з тим, суди мають право розглядати справи про встановлення факти належності громадянам до­відок про поранення, перебування в госпіталях у зв'язку з по­раненням, повідомлень військкомаїів іа інших органів війсь кового управління про загибель або іііикіієння без вісти пев­них осіб у зв'язку з обе танинами носиною часу, також запо­вітів, страхових свідоцтв, полісів, ощадних книжок, трудової книжки та іншою документа про трудовий стаж, оскільки во­ни не належать до документів, які посвідчують особу.

Заява про встановлення факті, то мають юридичне зна­чення, повинна відповідані вимогам, встановленим ст. 119 ЦПК щодо змісту і форми позовної заяви, а також спеціальним ви­могам, які передбачені для ни і категорії справ. Важливе зна­чення мас вимога про обов'язкове зазначення > заяві мети встановлення юридичною факту, оскільки вона дає можли­вість зробити висновок, чи дійсно цей факт є юридичним і чи гагне ній правові наслідки. В заяві необхідно також вказати причини неможливості одержання або відновлення документі, що посвідчують цей факт, іа вказані докази його існування, "і урахуванням зазначеної в заяві мети, суд визначне коло осіб, які можуть бути залучені до участі у справі.

Рішення суду у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, складається за загальними вимогами щодо судових рішень, однак його особливістю f те, що в резолютив­ній частині, крім висновку про задоволення заяви, суд чітко ви-іначаї, який факт встановлено та мету його встановлення. Рі­шення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах реєстрації акіів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює документів, що видають зазначені ор­гани, а г лише підставою для їх одержання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]