Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право інтелектуальної власності.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Юридичний факультет

Кафедра цивільно-правових дисциплін

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«право інтелектуальної власності»

для студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

на ІІ семестр 2011-2012 н.р.

Київ-2011

Укладач:

Ієвіня Ольга Володимирівна – професор кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук.

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни «Право інтелектуальної власності» для студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» на ІІ семестр 2011-2012 н.р. перезатвердженні на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, протокол № 5 від 15.12.2011 р.

Загальні положення дисципліни

Встановлення належного рівня охорони та забезпечення захисту права інтелектуальної власності є необхідною передумовою побудови правової держави, гарантією її сталого економічного розвитку, забезпечення соціальних гарантій громадян, розвитку громадянського суспільства.

Права на об’єкти інтелектуальної власності, крім того, виступають сьогодні як самостійний товар. Так, обсяг світової торгівлі ними у 2002 році перевищив 120 млрд. доларів США, що більш ніж удвічі перевищило аналогічний показник 1990 року. Поставлені на бухгалтерський облік як нематеріальні активи, ці об’єкти суттєво збільшують вартість активів підприємства (бізнесу). Але якщо в розвинених країнах близько 50% активів підприємств складають права на об’єкти інтелектуальної власності, то в Україні цей показник менш 1%. Тому у підприємців України є великий і ще не використаний резерв для завоювання ринку, отримання значного прибутку, розвитку інноваційних процесів. З цим питанням тісно пов’язане питання розвитку малих та середніх підприємств.

Протягом останніх років проблема забезпечення належної охорони та захисту прав інтелектуальної власності набула в Україні значного загострення. Це було пов’язано як з недосконалістю законодавства, так й з браком фахівців, особливо – юристів відповідної спеціалізації. Відповідно до Указу Президента України вiд 27.04.2001 № 285/2001 «Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні» з метою забезпечення конституційних прав громадян на захист інтелектуальної власності, сприятливих умов для створення об'єктів інтелектуальної власності, розвитку українського ринку цих об'єктів Кабінету Міністрів України, серед іншого, було дорученого вжити заходів щодо запровадження у вищих навчальних закладах курсу з основ інтелектуальної власності. Сьогодні курс з права інтелектуальної власності став невід’ємною частиною вищої освіти, у тому числі при підготовці юристів.

При підготовці до семінарських занять студентам рекомендується користуватися конспектом лекцій та літературою до теми семінару. Щодо нормативних актів, вони визначаються викладачем під час лекцій з врахуванням останніх змін.

Кафедрою цивільно-правових дисциплін рекомендуються такі навчальні посібники:

Ієвіня О.В., Мироненко В.П., Павловська Н.В., Пилипенко С.А. Право інтелектуальної власності: схеми та роз’яснення: Навчальний посібник. – К.: КНТ, 2007. – 264 с.

Обов’язковим є використання Цивільного кодексу України при підготовці до кожного семінарського на практичного заняття.

Завдання до самостійної роботи та до практичних занять виконуються письмово до семінарського або практичного заняття, до якого вони відносяться. Під час проведення семінарського або практичного заняття викладач перевіряє виконання завдань для самостійної роботи. Задачі до практичного заняття або надаються викладачем на попередньому занятті та перевіряються під час практичного заняття, або безпосередньо під час практичного заняття.

Якщо з теми передбачено лише проведення лекції, викладач має право перевірити ступень засвоєння теми студентами на семінарському занятті з наступної теми.

При проведенні модульного контролю до завдань обов’язково включаються питання з усіх тем модулю.