Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет 2012 new.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
164.35 Кб
Скачать

2.7. Технологія надання додаткових послуг.

В готельному господарстві невід’ємною складовою є організація додаткових готельних послуг. Готельна послуга — діяльність підприємства щодо надання споживачеві місця для короткотермінового проживання. Додаткові послуги — обсяг готельних послуг, що не належать до основних, замовляються та сплачуються додатково.

Послуга — наслідок безпосередньої взаємодії між постачальником та споживачем і внутрішньої діяльності постачальника для задоволення потреб споживача. Якість послуги — сукупність характеристик послуги стосовно її здатності задовольняти встановлені й передбачені потреби. Безпека послуги — стан, за якого ризик заподіяння шкоди (для людей) або втрат обмежений допустимим рівнем. Умови обслуговування — сукупність факторів, які впливають на споживача в процесі отримання послуги.

Додаткові послуги, як і основні готельні послуги, підлягають сертифікації. Обов'язкову сертифікацію готельних послуг здійснюють органи з сертифікації, акредитовані в установленому порядку в Системі на проведення сертифікації готельних послуг. Об'єктами обов'язкової сертифікації є готельні послуги, що надаються суб'єктами туристичної діяльності (готелі, мотелі, туристичні бази, гірські притулки, кемпінги, оздоровчі заклади, заклади відпочинку, місця для короткотермінового проживання в інших приміщеннях), процес надання послуг

В готелі «Хрещатик» за додаткову платню, надаються наступні послуги:

  • Організація зустрічей та проводів (в аеропортах, на вокзалах, тощо).

  • Послуга “Особлива увага в аеропорту”.

  • Ресторанне обслуговування в номерах.

  • Стоянка автомобілів.

  • Послуги міжміського та міжнародного зв’язку.

  • Дві конференц-зали та кімната перемовин.

  • Послуги бізнес-центру.

  • Надання у користування гостям комп’ютерів, відеообладняння, проекторів та ін. обладнання для проведення ділових зустрічей і конференцій.

  • Депозитарій.

  • Прання, прасування.

  • Дрібний ремонт одягу.

  • Лоббі-бар.

2.8. Технологія розрахунку в готелі.

У готелі «Хрещатик» використовують два види розрахунків – готівковий і безготівковий (переведення грошей на рахунок готелю). Також як безготівковий розрахунок приймаються кредитні картки. Ними розплачуються індивідуальні туристи. У заявці на бронь вказується номер кредитної картки, назва платіжної системи і термін дії картки. Для розрахунків за допомогою пластикових карток у готелі повинне бути спеціальне обладнання: імпринтер або електронний термінал. При розрахунку за кредитною карткою касир готелю перевіряє приналежність картки, а також наявність на рахунку необхідних коштів. Картки можуть бути дисконтними, тобто надавати суттєві знижки користувачам.

Існують також електронні ключі, що одночасно є і платіжним засобом у всіх торговельних точках готелю.

Для оплати за безготівковим розрахунком можуть використатися дорожні та іменні чеки.

Дорожні чеки виписуються на певну суму, тому клієнт вибирає послуги в готелі. Одержувач чека, тобто готель, повинний визначити лише дійсність чека, тому що чекова компанія, що виписала дорожній чек, гарантує оплату по ньому, оскільки він уже оплачений клієнтом. Дорожній чек не може бути переданий іншій особі, але його можна обміняти на готівку в будь-якому банку.

Іменні чеки виписує гість на необхідну до оплати суму кожного разу, коли це необхідно. Для зарахування платежу за таким чеком на рахунок готелю потрібен певний час.

Слід зазначити, що за даними світових досліджень перше місце займає розрахунок за кредитними картами; на другому місці – розрахунок за чеками; на третьому розрахунок готівкою.

У західних готелях розрахунок готівкою використовується дуже рідко: у випадку виробничої необхідності і на короткий час. В Україні на першому ж місці - саме розрахунок готівкою і переведення на розрахунковий рахунок готелю. Кредитні картки та чеки приймаються до оплати лише в готелях високого класу. Оплата готівкою рятує готель від неприємностей, якщо чек за якимись причинами не може бути оплачений банком. Система оплати на базі пластикових карток підвищує престиж готелю, наближає його до світових стандартів і тим самим сприяє залученню кредитоспроможних клієнтів.