Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информ 2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

1.4.2 Правова інформація як основа функціонування правових систем

Юридична діяльність у всьому її різноманітті реалізується через сукупність систем державно-правового характеру.

Такі системи, як правило, мають складну організацію, тобто складаються з комплексу підсистем, кожна з яких виконує певну функцію. У тих випадках, коли та чи інша підсистема виконує функцію управління, її іменують функціональноюсистемою управління. Якщофункціїпідсистеми обмеженіінформаційнимзабезпеченням юридичної діяльності, її називають системою інформаційного забезпечення.

Системи державно-правового характерувідносяться до числа Цілеспрямованих механізмів управління. Вони тісно пов'язані з правом і в силу цього виконують функцію регулятора суспільних відносин. Вони мають суб'єкти і об'єкти впливу, канали прямих і зворотних зв'язків, за допомогою яких і здійснюються процеси збору, обробки та використання інформації та в кінцевому підсумку процеси управління.

Таким чином, функціональні державно-правові системи - досить складний вид суспільних утворень. Як частина суспільства, як його правова надбудова функціональні державно-правові системи являють собою живий організм в його функціонуванні та розвитку. У зв'язку з цим зазначені системи іноді визначають як більш-менш значні об'єднання державних органів, норм права, актів поведінки суб'єктів правовідносин і інших об'єктів і явищ. В якості системних утворень тут можуть виступати глобальні соціально-правові утворення (державно-правова система суспільства в цілому, правова надбудова як частина політичної системи) і їх різних підсистем, елементами яких можуть бути, скажімо, органи прокуратури, суду, юстиції, внутрішніх справ, механізми правосвідомості, правотворчості, підтримування правопорядку. Найважливішими системами такого роду є механізми правового регулювання господарських, фінансових, трудових та інших суспільних відносин.

В якості підсистеми функціональних державно-правових систем можуть виступати і процеси, наприклад прийняття законів, вирішення господарських спорів, розгляд справ у судах.

Отже, функціональні системи у сфері юридичної діяльності виступають як матеріалізовані цілісні механізми для вирішення завдань, що виникають у зв'язку з необхідністю досягнення встановлених цілей. Тому їх структура та функції пов'язані зі структурою цілей. У свою чергу цілі різних елементів, підсистем державно-правових систем певним чином пов'язані між собою. У цьому сенсі вся сукупність цілей соціальних систем утворює якесь ієрархічне "дерево" цілей, реалізація яких і становить зміст того чи іншого виду юридичної діяльності.

Висновок

Всі керовані системи, щофункціонують у сфері юридичної діяльності, структурно можна підрозділити на суб'єктів і об'єкти управління або на керуючі і керовані підсистеми.Керуючі підсистемиздійснюють керуючі, що регулюють і інші дії. До них належатьвідповідніоргани державної влади, управління, суду, прокуратури, громадські організації тощоКеровані системи піддаються управлінським діям.Об'єктомуправління (керованої підсистемою) служить поведінка суб'єкта - підприємств, установ, організацій, посадових осіб, громадян і т. д. Керуючі та керовані підсистеми мають канали прямих і зворотних інформаційних зв'язків. Канали прямих зв'язків йдуть від керуючої підсистеми до керованої, а зворотний зв'язок - від керованої підсистеми до керуючої. Поза інформаційного обміну неможливо ні функціонування системи, ні управління нею.

Пояснимо це на прикладі такий державно-правової системи, як система "Юстиція".

Одне із завдань цієї системи - боротьба з правопорушеннями. Як цілісний механізм вона має наступну структуру: специфічні державні органи, об'єднані поняттям цивільної, кримінальної та адміністративної юстиції; юридичні та інші норми; дії людей.

Суб'єктами цієї системи є органи внутрішніх справ, прокуратури, суду та ін; об'єктом впливу - поведінка людей. Виконуючи свою функцію, дана система взаємодіє з іншими функціональними системами, з такими, зокрема, якмеханізм правового регулювання, механізм правотворчості.

Зв'язки між суб'єктами та об'єктами впливу цієї системи - інформаційні. Органи юстиції мають специфічні програми функціонування - юридичні та інші норми. У цих нормах міститься інформація про цілі та завдання органів юстиції, про форми і методи їх діяльності, про порядок розгляду справ, про неправомірне поведінці громадян та ін

Органи системи "Юстиція"керуються цими програмами у своїй безпосередній діяльності. Здійснюючи щодня свої функції, ці органи виявляютьзлочини, адміністративні проступки, неправомірні акти та ін Отже, по каналах прямого зв'язку до суб'єкта впливу надходить різнорідна соціально-правова інформація, що стосується поведінки людей Органи юстиції (кожен по своїй лінії і в межах своєї компетенції) збирають і обробляють інформацію, що надходить, на її основі збуджують і розслідуютькримінальнісправи, проводять дізнання,попереднє слідство,судовий розгляд, розглядають адміністративні проступки та т.п. По каналах зворотного зв'язку в систему надходить інформація про результати її діяльності. Таким чином, функціонування будь-якої системи правового характеру "завжди пов'язано зі збором, обробкою і використанням інформації

Ознайомившись з найважливішими поняттями правової інформатики, розглянемо детально технічні засоби, що забезпечують процес комп'ютеризації юридичної роботи і є найважливішими елементами сучасних інформаційних технологій.