Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка організація бухгалтерськогообліку.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
663.55 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ ім. гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТРАНСПОРТУ КАФЕДРА ОБЛІКУ ТА АУДИТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ

для студентів напряму підготовки 7.050106, 8.050106 "Облік і аудит”

усіх форм, навчання

Рекомендовано до друку

кафедрою обліку та аудиту

Протокол №> 7 від 21 лютого 2011 року

Схвалено

Методичною радою факультету

економіки транспорту

Протокол № 6 від 16 березня 2011 року

КИЇВ 2011 І

Зміст

ВСТУП 4

1 .СТИСЛИЙ ЗМІСТ ТЕМ КУРСУ 5

ТЕМА 1. ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ.. 8

ТЕМА 2. ОРГАНІЗАЦІЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ… … ..9

ТЕМА 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКОВОГО ПРОЦЕСУ. 10

ТЕМА 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ. 13

ТЕМА 5. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ 16

ТЕМА 6. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ ДОВГОСТРОКОВИХ АКТИВІВ 18

ТЕМА 7. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ГРОШОВИХ КОШТІВ ТА РОЗРАХУНКІВ. 24

ТЕМА 8. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ЗАПАСІВ ПІДПРИЄМСТВА 27

ТЕМА 9.0РГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ ВИТРАТ, ДОХОДІВ І РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА 33

ТЕМА 10. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ, ЗАЙНЯТОГО БУХГАЛТЕРСЬКИМ ОБЛІКОМ, КОНТРОЛЕМ ТА АНАЛІЗОМ. 36

ТЕМА 11. ОРГАНІЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО, ТЕХНІЧНОГО ТА ЕРГОНОМЕТРИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБЛІКУ, КОНТРОЛЮ І АНАЛІЗУ 39

ТЕМА 12. ПЛАНУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ 41

2. .ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ІСПИТУ1 42

3. ТЕСТИ 43

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 48

ВСТУП

Організація обліку - одна з основних дисциплін циклу професійної і практичної підготовки фахівців з обліку і аудиту освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" та "магістр". Зміст дисципліни дозволяє підвищити рівень фахової підготовки студентів з питань організації обліку на підприємстві.

Відомо, що в будь-якій сфері для ефективного функціонування механізму важливим чинником є організація самого процесу. Безумовно це стосується і бухгалтерського обліку.

Відпрацювання всіх елементів системи бухгалтерського обліку характеризує організацію обліку, що полягає в цілеспрямованому впорядкуванні та вдосконаленні механізму, структури і процесів бухгалтерського обліку в умовах конкретного підприємства. Для ефективного функціонування обліку як потужної інформаційної системи велику увагу слід приділяти питанням організації обліку, вирішуючи при цьому цілий комплекс проблем забезпечення, раціоналізації, самовдосконалення, оскільки завдання, які виконує бухгалтерський облік, на кожному ієрархічному рівні організації управління визначаються топологічними ознаками.

Курс "Організація обліку" належить до спеціальних базових дисциплін і є важливим елементом підготовки фахівців з обліку й аудиту.

Мета курсу: засвоєння знань про організацію облікового, контрольного й аналітичного процесів на підприємстві.

Завдання: вивчення організації і техніки обліку, контролю й аналізу на підприємстві, раціональної структури облікового, контрольного й аналітичного процесів, організації роботи виконавців.

Предметом дисципліни виступає діяльність підрозділів і працівників, зайнятих обліковими, контрольними та аналітичними процесами.

Основними формами вивчення дисципліни "Організація обліку" є самостійна робота над темами курсу відповідно до вимог навчальної програми, написання реферату та виконання курсової роботи.

Оцінка за вивчення курсу "Організація обліку" виставляється на підсумковому екзамені.

  1. СТИСЛИЙ ЗМІСТ ТЕМ КУРСУ

Тема 1. Основи організації бухгалтерського обліку

Зміст та передумови раціональної організації обліку: поняття, завдання, етапи. Системний підхід до організації обліку. Предмет, об'єкти і суб'єкти організації обліку. Методи і форми організації бухгалтерського обліку. Організаційні форми побудови бухгалтерського обліку. Керівництво бухгалтерським обліком. Суть та основні принципи бухгалтерського обліку. Організація ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Тема 2. Організація нормативно-правового забезпечення бухгалтерського . Обліку

JJ Керівництво бухгалтерським обліком та фінансовою звітністю в Україні. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку. Національні стандарти бухгалтерського обліку. План рахунків бухгалтерського обліку та його характеристика. Основні положення закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні". Державна форма управління і регулювання бухгалтерського обліку. Правові засади регулювання, організації і ведення бухгалтерського обліку й складання фінансової звітності. Державне регулювання обліку та фінансової звітності. Мета створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку й фінансової звітності. Внутрішня регламентація ведення обліку.

Тема 3. Організація облікового процесу

Порядок ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Структурні частини облікового процесу: організаційна, функціональна, технологічна, документальна, інформаційна. Наказ про облікову політику підприємства, його суттєве призначення і структура.

Вибір раціональної форми ведення бухгалтерського обліку. Формування облікової політики підприємства. Порядок розробки робочого плану рахунків. Організація документообігу на підприємстві. Організація вилучення та утилізації документів. Облікові регістри, їх призначення, зміст, форми і зовнішній вигляд. Послідовність записів в облікових регістрах. Зв’язок регістрів хронологічного й систематичного, синтетичного та аналітичного обліку. Організація обліку з використанням обчислювальної техніки та сучасних комп’ютерних бухгалтерських програм.

Тема 4. Організація обліку власного капіталу

Власний капітал: його визначення, структура та основні завдання організації його обліку. Організація обліку статутного капіталу. Облік формування та використання додаткового капіталу. Організація обліку резервного, неоплаченого, пайового та вилученого капіталу. Інвентаризація власного капіталу і зобов'язань. Організація обліку цільового фінансування і цільових надходжень.

Тема 5. Організація обліку зобов'язань

Організація обліку короткострокових зобов'язань підприємства. Поняття, оцінка та види короткострокових зобов'язань. Організація обліку довгострокових зобов'язань. Організація документування операцій із зобов'язаннями. Організація синтетичного та аналітичного обліку зобов’язань підприємства. Організація облікового забезпечення зобов'язань поза балансом. Організація бухгалтерського контролю зобов'язань.

Тема 6. Організація обліку та аналізу довгострокових активів

Визначення та поняття довгострокових активів. Організація обліку основних засобів та нематеріальних активів підприємства. Визнання, класифікація основних засобів та основні завдання їх обліку. Організація документування операцій з основних засобів. Організація бухгалтерського контролю за використанням основних засобів. Організація обліку довгострокової дебіторської заборгованості. Особливості організації обліку довгострокових фінансових інвестицій. Порядок оцінки основних засобів та нематеріальних активів. Організація обліку інших необоротних матеріальних активів.