Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___звіт___1.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
985.6 Кб
Скачать
    1. Створення програмного проекту

Для того, щоб створити нову програму, необхідно створити новий проект. Для нового проекту слід заздалегідь створити каталог. За допомогою вбудованого в IDE текстового редактора в каталозі проекту слід створити файли проекту з вихідним текстом з розширеннями *.срр, *.h або *.hpp. Після створення вихідних файлів треба створити файл проекту. Для цього треба вибрати в меню Project команду Open Project..., у вікні Open Project File, що з'явилося, ввести ім'я файлу проекту і натискувати кнопку [ОК].

Для включення в проект файлів з розширеннями *.с/?р (у окремому випадку в проекті такий файл може бути єдиним) слід на робочому столі активізувати вікно Project, вибрати в меню Project команду Add Item..., у вікні Add to Project List, що з'явилося, "кликнути" по кожному з файлів з розширенням *.ср/7 і натискувати кнопку [Done]. В результаті цього буде створений необхідний програмний проект. Після створення програмного проекту необхідно перевірити і, при необхідності, скоректувати інформацію про місце розташування каталогів стандартних файлів, що включаються. З цією метою досить в меню Options виконати команду Directories, у вікні Directories, що з'явилося, вказати розташування каталогів стандартних файлів, що включаються, і натискувати кнопку [ОК].

Після цього програмний проект готовий до роботи. Відкриття для роботи існуючого проекту dos-додатка. Для існуючого проекту необхідно з меню Project виконати команду Open Project..., у вікні Open Project File, що з'явилося, в каталозі проекту вибрати ім'я файлу проекту і натискувати кнопку [ОК]. В результаті проект завантажується в IDE для подальшої роботи.

    1. Методика відладки програми

Відладка програми  це діяльність, направлена на виявлення і виправлення помилок в програмі з використанням процесів виконання його програмних модулів. Тестування програми  це процес виконання програми на деякому наборі даних, для якого заздалегідь відомий результат застосування або відомі правила поведінки цієї програми. Вказаний набір даних називається тестовим або просто тестом. Таким чином, відладку можна представити у вигляді багатократного повторення трьох процесів: тестування, в результаті якого може бути констатована наявність в програмі помилки, пошуку місця помилки в програмах і документації і редагування програм і документації з метою усунення виявленої помилки. Іншими словами:

Відладка = Тестування + Пошук помилок + Редагування.

Успіх відладки програми в значній мірі зумовлює раціональна організація тестування. При відладці програми відшукуються і усуваються, в основному, ті помилки, наявність яких в програмі встановлюється при тестуванні. Як було вже відмічено, тестування не може довести правильність програми, в кращому разі воно може продемонструвати наявність в нім помилки. 

Відомий вислів про те, що після виявлення останньої помилки в програмі залишається ще хоча б одна, стало аксіомою. Тому налагодженню програми приділялася і приділяється велика увага.

Всі помилки, що виявляються в програмі, можна розділити на три великі категорії.

1. Синтаксичні помилки, які автоматично виявляються на етапі компіляції. З'ясувати сенс синтаксичних помилок і усунути їх досить легко, оскільки тут як достатньо хороший помічник виступає компілятор. Залежно від мови програмування, компілятор краще або гірше виявляє такі помилки. У ряді випадків синтаксична помилка в програмі спричиняє за собою неадекватну реакцію компілятора. Наприклад, відсутність дужки частоприводить до того, що компілятор виявляє помилку через десятки рядків коду. У останньому випадку можна рекомендувати одночасний набір відкриваючої і закриваючої дужок (наприклад { }) з подальшим введенням тексту між ними.

2. Логічні (часто їх також називають алгоритмічними) помилки. Їх буває найважче виявити і виправити. Частина з них виявляється на етапі відладки, частина на етапі супроводу, а деякі приводять до тяжких наслідків.

3. Інформаційні помилки. Зокрема, до Появи інформаційних помилок може привести відсутність обробки помилок введення-виводу, спроби ділення на нуль, переповнювання розрядної сітки комп'ютера і тому подібне. Для виключення і обробки інформаційних помилок у ряді випадків доводиться значну частину вихіднго коду програми відводити для всіляких перевірок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]