Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція облік і аудит тема 1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать
  1. Необхідність та економічна обумовленість обліку і аудиту

Метою торговельної діяльності є одержання прибутку. Для досягнення цієї мети керівництво здійснює управління підприємством: планування, реалізація планів, облік, аналіз, корегування планів.

Облік –

Стрелка вниз 9

це процес спостереження, сприйняття, вимірювання та фіксації (реєстрації) фактів - явищ, процесів, подій природи або суспільного життя Прямая соединительная линия 8

Группа 71

Завданням обліку є надання інформації для прийняття управлінських рішень.

Статистичний облік

Облік масових явищ та процесів в галузях економіки, культури, освіти, тощо

Оперативний облік

Облік окремих господарських фактів

Бухгалтерський

Выгнутая вправо стрелка 1облік

Процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про господарську діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам

для прийняття рішень

Закон України про бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік є ланкою, яка поєднує господарську діяльність підприємства і осіб, які приймають відповідні рішення в процесі управління діяльністю підприємства.

Бухгалтерський облік являє собою систему інформації про стан та рух ресурсів підприємства, про характер і результати господарської діяльності, що відображає і узагальнює господарські операції в єдиному грошовому вимірнику.

Бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться будь-яким підприємством.

Аудит являє собою перевірку даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів. [Закон про аудиторську діяльність]

Показник

Облік

Аудит

Мета

надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Висловлення незалежної думки аудитора про достовірність фінансової звітності підприємства в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законодавства та встановленим внутрішнім правилам.

Завдання

  1. Забезпечення збереження майна підприємства

  1. Підтвердження / не підтвердження статей фінансової звітності

  1. Контроль, який забезпечує ефективне управління підприємством

  1. Визначення взаємоузгодженності показників звітності підприємства

  1. Визначення фінансових результатів

  1. Оцінювання можливості подальшого функціонування підприємства

  1. Перерозподіл ресурсів в народному господарстві

  1. Оцінювання впливу подій після дати балансу на фінансову звітність

Застосування інформаційних систем в обліку та аудиті дозволяє значно полегшити роботу бухгалтерів та аудиторів. В той же час має важливе значення рівень контролю за накопиченням інформації під час обліку господарської діяльності, попередження зловживань тощо.