Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичні матеріали. Всесвітня історія.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
572.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Базові навчальнО-методичні матеріали

з дисципліни

«Всесвітня історія»

для студентів І курсу

Напрям підготовки 6.140103 Туризм

Факультет перекладачів

Київ – 2015 рік

І. ВИмоги до знань та вмінь студентів з навчальної дисципліни

Дисципліна «Всесвітня історія» має за мету вивчення та інтерпретацію історичних фактів та суспільних явищ різних країн, регіонів та цивілізацій, аналіз спільних рис та відмінностей у їх історичному розвитку, з'ясування матеріальних та інтелектуальних досягнень та можливостей людства у минулому і сучасному.

Всесвітня історія – одна з базових історичних та суспільних дисциплін, що вивчає історію країн світу. Вона допомагає формувати світогляд студентів і орієнтуватися у великому розмаїтті історико-суспільних фактів і подій. Дисципліна має ґрунтовно ознайомити студентів з ходом історичного процесу, аналізом історичних подій минулого і сьогодення у контексті особливостей та характерних рис розвитку державно-політичних і конфесійно-культурних систем народів і країн. Запропонований курс висвітлює такі головні теми як соціально-економічний розвиток, політичний устрій, внутрішню і зовнішню політику, соціальні рухи і суспільну думку. Важливим аспектом курсу є відображення історичного досвіду державотворення, мислення і способу дій державних діячів, політиків.

Запропонований курс всесвітньої історії побудований за традиційною періодизацією, що включає стародавній світ, середні віки, новий та новітній часи. Програма побудована за проблемно-хронологічним принципом, що дає можливість висвітлювати комплекс економічних, політичних, соціокультурних, зовнішньополітичних та інших процесів в їх специфіці та взаємодії.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

  • визначальні методологічні принципи та методи наукових історичних досліджень;

  • загальну періодизацію курсу;

  • схожість та відмінність у історичному розвитку народів різних періодів та епох;

  • принципи історичної організації та функціонування суспільства у політичній, економічній, соціальній та культурно-конфесіональній сферах життя ;

  • понятійний апарат, принципи та методи дослідження історії, аналіз особливостей розвитку світового історичного процесу.

Студенти повинні вміти:

  • вільно орієнтуватися в учбовому матеріалі;

  • робити аргументовані висновки;

  • застосовувати методологічні принципи та методи наукового історичного дослідження;

  • класифікувати та аналізувати порівняльний аналіз щодо історичного розвитку держав, країн, етносів у політичній, економічній, соціокультурній сферах суспільного життя;

  • розрізняти різні політичні режими та їх конкретну політику;

  • визначати чинники суспільного реформування та пояснювати його необхідність і якісний стан;

  • орієнтуватися у тенденціях і особливостях сучасного, світового, історичного процесу. Проводити певні аналогії з історичним розвитком України;

Дисципліна “Всесвітня історія” викладається у І та ІІ семестрах. Загальний обсяг 162 години” (4,5 кредити). Аудиторна робота – 102 години: 48 годин – лекції, 54 години – семінари. Самостійна робота – 60 годин. Наприкінці І семестру – залік, наприкінці ІІ семестру – екзамен.

Весь навчальний матеріал викладається у двох модулях. У процесі навчання студенти працюють на лекціях і семінарах, виконують завдання позааудиторної самостійної роботи. Якість знань та вміння студентів перевіряються під час поточного (усного опитування, тестування, виконання письмових контрольних робіт, перевірки рефератів або конспектів відповідей з тем, винесених на самостійне опрацювання), рубіжного (написання модульної контрольної роботи) та підсумкового (залік, екзамен) контролю. Наприкінці кожного навчального модуля визначається рейтинг студента за вивчення навчального матеріалу дисципліни, який є сумою рейтингових балів за аудиторну, позааудиторну та модульну контрольну роботу студента. Семестровий рейтинговий бал є сумою модульних рейтингових балів.