Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горошкіна.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
41.87 Кб
Скачать

Висновок

Модульна технологія навчання – сфера сучасної дидактики, яка інтенсивно розвивається впродовж трьох десятиліть у різних країнах світу. У зв’язку з цим виявлено, що модульний підхід у навчанні, взаємодоповнюючи переваги системного і діяльнісного підходів, реалізує інноваційну стратегію управління педагогічним процесом, суть якої зводиться до оптимальної взаємодії у цілісному технологічному циклі різних аспектів, етапів і компонентів навчання. Він передбачає, з одного боку, обґрунтування і впровадження нової організаційної моделі навчального процесу на основі посилення цілеспрямованості, системності, індивідуальності, самостійності і відповідальності учня, з іншого, – соціальну розробку модульного навчання як передового педагогічного досвіду, навчальної та освітньої системи. Тому цей підхід багато в чому виконує інтегративну роль стосовно інших підходів – предметного, проблемного, диференційованого.

Теоретико-методологічний аналіз найбільш відомих у сучасній педагогіці модульних технологій навчання (американська, англійська, німецька, литовська, дві російські та дві українські версії) показав, що вони здебільшого характеризуються високою інноваційністю, очевидним розвивальним потенціалом та академічною ефективністю. Центральна ланка цих технологій – це безперервна розвивальна взаємодія у класі, що науково проектується і практично реалізується як сукупність етапів, способів і засобів паритетної освітньої діяльності учасників навчання,яка збагачує культурний досвід особистості.

Порівнюючи модульну технологію з традиційною класно-урочною системою, ми дійшли висновків, що вони відрізняються за сукупністю базових компонентів – призначенням і змістом освіти, функціями вчителя та учнів, технологіями та методичним забезпеченням педагогічної взаємодії, вимогами до наукового проектування і досвідного втілення цілісного функціонального циклу навчального модуля. Саме це дає підстави визначити її як інноваційну, що комплексно розвиває національну освіту в напрямі гуманізації і демократизації суспільства.

Навчальний модуль є основною одиницею модульної технології. Це цільова, відкрита і порівняно завершена сукупність взаємозалежних циклів навчальної, виховної та освітньої розвивальної взаємодії вчителя і учнів, що реалізує змістовий модуль через форму модуля.

У навчанні української мови специфіка модульної технології полягає у докорінних змінах існуючих стереотипів організації навчального процесу, його змісту. Існує потреба в розвиткові творчої ініціативи педагогів у пошуках нових форм і методів педагогічної діяльності під час переходу від традиційних пасивних форм занять до нестандартних методів індивідуального навчання. Саме тому модульні технології навчання викликають особливий інтерес педагогів.

Модульна технологія характеризується високою інноваційністю, очевидним розвивальним потенціалом та загальноосвітньою ефективністю.

Список використаних джерел:

  1. Бабин І.І. Модульна організація процесу навчання в загальноосвітній середній школі: Автореф. дис. / І.І. Бабин. – Харків, 1997. – 16 с.

  2. Беляева А. П. Интегративно-модульная педагогическая система профессионального образования / А.П. Беляева. – СПб-Радом, РАО, 1997. – 226с.

  3. Гриньова М.В. Впровадження модульного принципу навчання. Рідна школа. – 1993. – № 7. – С. 50-51.

  4. Драч І.І. Психолого-педагогічні аспекти втілення модульно-рейтингової система. Проблеми освіти. Науково-методичний збірник, випуск 22, С. 57-61.

  5. Клепко С. Ф. Концепція інтегративної освіти або чим сучасна філософія може допомогти педагогіці // Педагогічна практика та філософія освіти. – Полтава : ПОІПОПП, 1997. – С. 66.

  6. Методика навчання української мови в середніх освітніх закладах / Колектив авторів за редакцією М. І. Пентилюк: М. І. Пентилюк, С. О. Караман, О. В. Караман, О. М. Горошкіна, З. П. Бакум, М. М. Барахтян, І. В. Гайдаєнко, А. Г. Галетова, Т. В. Коршун, А. В. Нікітіна, Т. Г. Окуневич, О. М. Решетилова. – К. : Ленвіт, 2009. – 400 с.

  7. Модульный принцип обучения: Методические рекомендации по реализации интнгративного подхода в образовании и воспитании будущих учителей / Сост. Б.П. Невзоров. – Кемерово : Кузбассвузиздат, 1997. – 44 с.

  8. Пентилюк М. І. Концепція когнітивної методики навчання української мови/ М. Пентилюк, А. Нікітіна, О. Горошкіна // Дивослово. – 2004. – № 8. – С. 5-7.

  9. Фурман А. Модульно-розвивальний підручник як інструмент ефективної освітньої взаємодії // Психологія і суспільство – 2010 р. – №3 – С. 171-182.

  10. Фурман А. Освітні сценарії у системі модульно-розвивального навчання: наук. Вид / А. Фурман. – Тернопіль: НДІ МЕВО, 2009. – 40 с.

  11. Фурман А., Козлова Т. Проектування і використання модульно-розвивальних підручників у контексті психомистецьких технологій навчання // Психологія і суспільство. – 2009 р. – №3 – С. 201-204.

  12. Юцявичене П. Теория и практика модульного обучения / П. Юцявичене. – Каунас : Швиеса, 1989. – 271 с.

Практичні завдання:

  1. Проаналізувати урок, проведений за модульною технологією.

  2. Розробити фрагмент уроку відповідно до модульної технології.

  3. Проаналізувати позитивні та негативні сторони модульної технології навчання.

Контрольні питання:

  1. Скільки версій модульного навчання виокремлюють науковці, охарактеризуйте кожну з них.

  2. Назвіть основні принципи модульності.

  3. Охарактеризуйте відмінності між класно-урочною і модульною системою навчання.

  4. Які фундаментальні нововведення модульної системи у практику шкільного навчання ви можете назвати?

  5. Що є основною одиницею модульної системи?

  6. Дайте визначення поняття «навчальний модуль».

  7. Які виділяють типи модулів?