Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[КГ] / Metodichka_KG_zao2014.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
188.42 Кб
Скачать

1.5.2 Запитання для самоперевірки

1 Що таке інструментальної палітри? Які палітри використовують для керування такими властивостями контурів, як обведення і заливання?

2 Якими властивостями володіють текстові об'єкти? Порівняєте їх із властивостями векторних об'єктів (контурів).

3 Як представити текстовий об'єкт у векторній формі? Навіщо це потрібно?

4 Як векторизувати растрове зображення? Для чого це застосовується?

5 Як растрирувати векторне зображення? Для чого це застосовується?

6 В чим відзнака настільних видавничих систем і систем верстки електронних документів?

7 В чим полягає процес верстки документа за допомогою настільної видавничої системи? Які настільні видавничі системи Вам відомі?

    1. Засоби та методи створення комп’ютерної анімації

Складові Flash-технології. Анімація в графічному редакторі Macromedia Flash. Інтерактивність і звук. Можливості автономного перегляду та конвертації в інші формати Flash-фільмів. Мова сценаріїв Action Script. Основні поняття.

1.6.1 Методичні вказівки

Shockwave Flash - графічний формат від фірми Macromedia. В основі формату лежить звичайна векторна графіка, але саме творцям SWF вдалося знайти найбільш вдале поєднання між образотворчими можливостями формату, інструментальними засобами для роботи з ним і компактністю представлення результату. Крім того, SWF є переносимим форматом, тобто може використовуватися на будь-якій апаратно-програмній платформі (зокрема , на комп'ютерах Macintosh під управлінням операційної системи MacOS , і на комп'ютерах IBM з операційною системою Windows). Ще одна особливість SWF - створені на його основі зображення не тільки можуть бути анімовані, але також доповнені інтерактивними елементами і звуковим супроводом. Переносимість і можливість створення інтерактивних мультимедійних додатків зумовили швидке зростання популярності формату SWF серед WEB-дизайнерів. Тому майже одночасно з появою самого формату фірмою Macromedia були створені вбудовуються компоненти (Plug-In) для двох основних браузерів Мережі. А це, в свою чергу , сприяло ще більш широкому поширенню SWF в Internet. У результаті розробники браузерів оголосили про намір включити підтримку SWF безпосередньо в ядро ​​своїх продуктів. Складовими Flash - технології є:

- векторна графіка;

- підтримка декількох видів анімації;

- можливість створення інтерактивних елементів інтерфейсу;

- підтримка взаємодії з імпортованими графічними форматами (в т.ч. растровими );

- можливість включення синхронного звукового супроводу;

- забезпечення експорту Flash-фільмів у формат HTML , а також в будь-який з графічних форматів, що використовуються в Internet;

- платформна незалежність;

- можливість перегляду Flash-фільмів як в автономному режимі, так і за допомогою WEB-браузера;

- наявність інструментів візуальної розробки, що позбавляють творця Flash-фільмів від багатьох рутинних операцій, а також від детального вивчення технічних аспектів реалізації Flash-технології.

Розглянемо перераховані складові Flash-технології докладніше. З основами і достоїнствами векторної графіки ми вже знайомі.

Анімація у Flash заснована на зміні властивостей об'єктів що використовуються. Наприклад, об'єкти можуть зникати або з'являтися, змінювати своє положення, розмір, форму, колір, ступінь прозорості і т. ін. У Flash передбачено три різних механізму анімації об'єктів:

- покадрова ( "класична" ) анімація, коли автор сам створює або імпортує з інших додатків кожен кадр і встановлює послідовність їх перегляду;

- автоматична анімація (так звана tweened-анімація), при використанні якої автор створює тільки перший і останній кадри, а Flash автоматично генерує всі проміжні кадри. Розрізняють два види tweened - анімації: анімація, що заснована на переміщенні об'єкта (motion animation), і анімація, що заснована на трансформації (зміні форми) об'єкта (shape animation);

- анімація на основі сценарії, сценарій є опис поведінки об'єкта на власній мові Flash, яка називається ActionScript.

Кожен з цих механізмів має як переваги, так і недоліки. Зокрема, tweened-анімація володіє двома незаперечними перевагами: по-перше, автор позбавлений необхідності створювати кожен кадр окремо. По-друге, для відтворення такого ролика Flash досить зберігати тільки перший і останній кадри, що забезпечує значне зменшення об'єму такого фільму. Разом з тим, tweened-анімація придатна для створення лише найбільш простих сюжетів, в яких властивості об'єктів змінюються рівномірно. За допомогою сценаріїв на ActionScript можна описати досить складну поведінку об'єктів, однак для цього потрібно вивчити мову ActionScript. Таким чином, перш ніж приступити до створення власного ролика, слід визначитися з вибором механізму його реалізації.

Flash дозволяє створювати інтерактивні фільмі, в ході відтворення яких відвідувач сайту може використовувати клавіатуру або мішу, щоб перейти до різних фрагментам фільму, перемістити об’єкти, ввести інформацію у форму, а також виконати багато інших операцій. Інтерактивність Flash-фільмів реалізується шляхом опису відповідних дій у вигляді послідовності команд (інструкцій), написаних мовою Action Script. Дія виконується, коли відбувається пов'язана з ним подія. Такими подіями, зокрема, може бути перехід до певного кадру фільму або натискання користувачем кнопки на сторінці або клавіші на клавіатурі. Інтерактивними можуть бути кнопки, фрагменти фільму або окремі кадри. При цьому багато стандартних дій може бути призначено тим чи іншим елементам фільму без безпосереднього програмування на Action Script. До стандартних дій відносяться, наприклад, запуск і зупинка фільму, включення і виключення звукового супроводу, перехід по заданому URL та інше.

Flash пропонує кілька способів використання звуку у фільмах. Можна створити звуковий супровід, що відтворюється безперервно, незалежно від сюжету фільму або дій користувача. Альтернативний варіант - синхронізувати анімацію і звуковий супровід. Крім того, Flash дозволяє призначити звуки кнопкам, щоб зробити їх більш інтерактивними. Ще один варіант роботи зі звуком - це управління звуковим супроводом за допомогою сценарію на Action Script. У Flash передбачено два типи звукового супроводу: подієво-кероване (event sound) і потокове (stream sound). Для відтворення подієво-керованого звуку відповідні дані повинні бути завантажені повністю, після цього відтворення продовжується до тих пір, поки не буде зупинено явно. Відтворення потоку починається відразу, як тільки достатньо даних для перших декількох кадрів фільму. Потоковий звук використовується для синхронізованого звукового супроводу при перегляді WEB- сторінок. Для підвищення зручності роботи зі звуком Flash надає наступні можливості:

- створення поділюваних бібліотек звуків, що дозволяє використовувати звук з однієї бібліотеки в декількох фільмах;

- управління параметрами стиснення звукових даних з метою вибору оптимального поєднання якості звуку і розміру експортованого фільму, при цьому можна вибирати параметри стиснення як для окремих звуків, так і для всіх звуків у фільмі.

Основне призначення Flash - створення насичених графікою і анімацією інтерактивних WEB-сторінок. Однак Flash - це досить самостійна технологія, і її творці передбачили два інших варіанти використання результатів, отриманих за допомогою Flash: можливість незалежного перегляду (від WEB-браузера) Flash-фільмів і конвертування Flash-фільмів в інші формати. При створенні і редагуванні фільмів за допомогою Flash автор працює з файлами формату FLA. Це внутрішній формат редактора Flash. Фільми, призначені для перегляду за допомогою WEB-браузерів, повинні бути експортовані у формат SWF. Flash-плеєр входить до складу редактора Flash в якості самостійного додатку, і SWF-файли можуть бути активізовані за його допомогою без запуску самого редактора. При цьому зберігаються всі функціональні та інтерактивні можливості, реалізовані у Flash- фільмі. Другий варіант "автономного" ​​перегляду Flash-фільмів - за допомогою Універсального програвача (Windows Media Player). Для цього Flash - фільм повинен бути експортований у формат AVI. При цьому розмір файлу з фільмом збільшується майже в 1000 разів! Крім того, конвертування Flash-фільмів у формат AVI призводить до втрати їх інтерактивності. Ще один спосіб - експорт фільму в анімований GIF-формат. Всі перераховані варіанти експорту Flash-фільмів забезпечують збереження їх динаміки. Однак при необхідності можна скористатися Flash як "звичайним" графічним редактором. Створене з його допомогою зображення може бути потім конвертовано в один з графічних форматів. Приблизно такими ж можливостями володіє Flash і по включенню у фільм зображень, представлених в інших графічних форматах.