Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[КГ] / Metodichka_KG_zao2014.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
188.42 Кб
Скачать

1.4.2 Запитання для самоперевірки

1 Назвіть і порівняйте основні векторні графічні редактори.

2 В чому відзнака редактора Corel Draw від звичайного графічного редактора?

3 Поясніть основні поняття векторної графіки - контур, вузол, сегмент.

4 Поясніть призначення й особливості операції групування контурів.

5 Поясніть призначення й особливості операції об'єднання контурів.

6 Поясніть призначення й особливості операції комбінування контурів.

7 Що таке параметри обведення і параметри заливання контурів у векторних графічних редакторах?

    1. Векторний редактор Adobe Illustrator, прийоми створення зображень

Інтерфейс програми. Інструменти редактора. Інструментальні палітри. Прийоми створення зображень. Створення найпростіших об'єктів. Редагування контурів. Створення складних контурів. Робота з текстовими об'єктами. Векторне перетворення символів. Векторизація растрових зображень. Растрирування векторних зображень. Настільні видавничі системи.

1.5.1 Методичні вказівки

Основні елементи керування програмою Adobe Illustrator зосереджені в рядку меню, на панелі інструментів і в інструментальних палітрах. Панель інструментів є основним засобом для створення малюнків. Основні інструменти складають 5 груп: інструменти виділення об'єктів; інструменти для малювання; інструменти для маніпуляцій з виділеними об'єктами; інструменти "Перетворення" і "Діаграма"; додаткові інструменти керування переглядом, інструмент для вибору кольору за зразком (піпетка), а також засіб для заливання контурів (заливання, градієнт). Як і в растровому редакторі Photoshop в Illustrator використовуються палітри, що служать для настроювання основних інструментів. Аналогічні елементи керування є й в інших векторних редакторах: Macromedia Freehand – ці функції виконують вікна, що називаються Inspectors, а в програмі Corel Draw їх називають згортками (Roll-Ups).

Символи векторних шрифтів є такими ж векторними об'єктами як і контури, але графічні редактори обробляють зображення символів особливим способом спираючись на засоби, що закладені в операційній системі. Для нестандартного оформлення документів векторні редактори мають засоби векторизації текстових об'єктів. Якщо як заготовка використовується не текст, а готове растрове зображення, то скановане зображення трасують, перетворюючи в контурне. Після вставки растрового об'єкта, його можна трасувати вручну обводячи контури потрібним інструментом. Для дуже простих зображень цю операцію можна виконувати автоматично за допомогою інструмента Автотрасировка, що альтернативний інструменту Перетворення.

У застосуванні різноманітних оформлювальних прийомів пріоритет має растрова графіка. У програму Abobe Illustrator як і в програму Photoshop входять фільтри, обмеження полягає в тому, що більшість фільтрів може бути застосовано тільки до растрових об'єктів. Для перетворення векторних об'єктів у растрові застосовують растрирування по команді Об'єкт/Растрирувати. У вікні, що відкрилося, уводять параметри растрирування. При визначенні формату растрового об'єкта потрібно врахувати, що робота фільтрів можлива тільки в режимах RGB чи градації сірого. У цьому ж вікні є параметр Дозвіл, його визначають виходячи з поставлених задач. Інша мета растрирування складається в підготовці документа для поліграфічного друку, у цьому випадку виконується растрирування всього документу в цілому командою Файл/Експортувати.

У зв'язку із широким поширенням в останні роки мультімедійних і мережних електронних видань прийнято розрізняти настільні видавничі системи (для підготовки поліграфічних видань) і системи верстки електронних документів.

Найбільш популярні настільні видавничі системи: QuarkXPress, Adobe PageMaker, Adobe InDesign. Основною відзнакою їх від текстових редакторів є те, що вони призначені в першу чергу для оформлення документа, а не для введення тексту і перевірки правопису. Процес верстки документа складається в оформленні тексту і завдання умов взаємного розташування тексту та ілюстрацій. Метою верстки є створення макета придатного для розмноження документа поліграфічним методом. Об'єктами з якими працюють видавничі системи є: блоки тексту, малюнки і стандартні елементи оформлення. Стандартні елемента можна вставити засобами самої системи, а текст і малюнки готують заздалегідь. Для підготовки текстів застосовують текстові процесори, а для підготовки малюнків графічні редактори (як растрові, так і векторні).