Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

M04025

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

251

Більшість систем обробки стічних вод – громіздкі, централізовані та капіталомісткі. Лише Лос-Анджелес щодня збирає 3,8 млрд. л за допомогою 10 тис км труб. Зростає розуміння того, що невеликі системи водоспоживання та обробки стічних вод , часто у масштабі кварталу або навіть, окремої будівлі, можуть без шкоди для оточуючого середовища або безпеки забезпечити більш чисту воду, вартість якої набагато нижче. Офіційні дослідження у Аделаїді ( столиці Південної Австралії), показали, що хоч типові крупні заводи обробки стічних вод і мають деяку економію, але завдяки своєму масштабу вони більше втрачають, бо змушені оплачувати мережу колекторів, аби зібрати стічні води з великих площ.

Деякі експерти вважають, що концепція стічних вод привернула увагу через появу нових моделей туалетів з компостуванням та розділенням. Однак, оскільки більшість людей у розвинених країнах вже використовують туалети зі змивом і вірогідно ще довго будуть їх використовувати, більш доцільна економіка дрібномасштабної обробки потребує наново передумати весь процес обробки стічних вод.

Провідний професіонал нового підходу (переходу від хімічної обробки до біологічного методу) фірма «Технологія життя» проектує, будує та експлуатує інноваційні системи обробки стічних вод, що мають назву «Машин життя» і відмовляються від використання хлору, полімерів, солей алюмінію (галуни) та інших хімікатів, що використовуються на звичайних заводах обробки стічних вод.

Винахід біолога Джона Тодда «Машина життя» обробляє стічні води по мірі їх перетікання через ряд здебільшого відкритих резервуарів звичайно розташованих у оранжереях з пасивним сонячним освітленням.

Резервуари заселені все складнішими організмами: тут і морські водорості та бактерії, спільноти рослин, мініатюрні штучні екосистеми, що обіймають риб і молюсків. Фіксоване плівкове покриття – подложка, корені рослин на поверхні резервуару утримують рослини на місці, а вода пробігає повз них. Внаслідок керована екосистема забезпечує максимальне біологічне руйнування шкідливих домішок, використовуючи їх не як покидьки, а як їжу.

Ці екосистеми забезпечують більш високий ступінь біорізноманіття, ніж попередні біологічні технології обробки, котрі ґрунтувалися лише на кількох видах. Таким чином, обробці підпадає

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

252

більш широкий набір шкідливих домішок, до того ж швидше й надійніше. Деякі рослини, наприклад очерет та деякі квіти поглинають важкі метали, виробляють антибіотики, що вбивають патогенні організми або захищають людське здоров’я іншими шляхами. На завершальному етапі вода обробляється озоном або УФ випроміненням, а далі надходить до водозбірника, що має вигляд красивої водойми або заболоченої ділянки, вона навіть придатна для пиття.

«Машини життя» забезпечують вищу якість води, ніж звичайні системи подвійної очистки стічних вод.

23 такі системи працюють у США та 6 в інших країнах. Існуючі проекти обслуговують від 1 домашнього господарства до 10 тисяч. Вони не містять хлору і тому дуже привабливі, естетичні.

6.15 Екологічна оцінка очищення промислових стічних вод.

Показники: коефіцієнт очистки стічних вод, економічність очистки, ефективність очистки:

N=C+Y1-Y0+P+S< åЦі ті

де С – поточні витрати на експлуатацію системи очистки, У0 та У1 – шкода оточуючому середовищу, спричинена стічними

водами та після їх очищення, Р – платня за природні ресурси, використані під час експлуатації

системи,

S – зміна витрат у основному виробництві,

Ці та mi – витрати на утилізацію відходів і-го виду із стічних вод після очищення та їх кількість.

Необхідно ще враховувати одноразові витрати на очистку:

К=К1+К2+К3+К4,

де К1 – витрати на проектування, розробку та впровадження системи,

К2 – витрати на відчуження території, К3 – витрати на зміну обладнання у основному виробництві, К4 – витрати на ресурси.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

253

6.16 Використання осадів стічних вод та активного мула.

Утилізація осадів стічних вод та надлишкового мулу часто пов’язана з сільським господарством, як добрива, бо вони містять багато біогенних елементів, азоту, фосфору, купруму, молібдену, цинку. Але як добрива можна використовувати ті осади та мул, що були попередньо оброблена таким чином, що гарантує їх наступне негниття та загибель патогенних мікроорганізмів та яєць гельмінтів.

Найбільш ефективна для цього термічна сушка. Перспективним є використання барабанних вакуум-фільтрів, центрифуг з наступною термічною сушкою та водночас грануляція, що дуже зручно для зберігання та використання.

Недоліки застосування отримуваного таким чином добрива: можлива присутність в них шкідливих для рослин речовин, отрут, хімікатів, солей важких металів та інших шкідливих домішок дати харчові добавки або добрива.

Приклад. У Німеччині як добриво використовуються осади стічних вод – стабілізовані, компостовані та пастеризовані. Пастеризація здійснюється шляхом їх нагрівання до 65-70о С протягом 20-30 хвилин, що призводить до знищення в них яєць гельмінтів та патогенних мікроорганізмів. Крім того, використовують спосіб спалювання активного мулу для здобування замінників нафти та кам’яного вугілля.

6.17 Сталий розвиток і вода.

Сутність сталого розвитку полягає в тому, що природні джерела повинні бути використані таким чином, щоб забезпечити їхню придатність для майбутніх поколінь. Сталий розвиток вимагає, щоб не порушували гідрологічний цикл, споживаючі водні ресурси, які при такому користуванні не вичерпувалися б протягом тривалого часу.

Однак сьогодні все ще розробляються широкомасштабні водні системи, не враховуючи потреби майбутніх поколінь, а вплив цих систем на навколишнє середовище може бути величезним.

Приклад. Будівництво Асуанської греблі, хоча і є зараз вигідним зокрема для фермерів, спричинило затоплення численних археологічних ділянок, зруйнувало цінні екосистеми та рибальські

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

254

угіддя, викликало появу хвороб, що переносяться москітами, ерозію грунтів, порушило баланс поживних елементів і річкових відкладень.

Опріснення морської води могло б стати постійним джерелом прісної води для багатьох приморських країн, однак через високі енерговитрати , опріснена вода коштує у декілька разів дорожче, ніж вода, що постачається звичайним способом, а багаті країни субсидують вартість води, що споживають громадяни цих країн.

6.18 Водні ресурси України.

Основні джерела прісної води на території України - стоки річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками, а також малих річок північного узбережжя Чорного та Азовського морів. Порушення норм якості води досягло рівнів, які ведуть до деградації водних екосистем, зниження продуктивності водойм. Значна частина населення України використовує для своїх життєвих потреб недоброякісну воду, що загрожує здоров'ю нації. Сумарна величина стоків річок України без Дунаю в середній за водністю рік становить 87,1 млрд. куб. метрів, знижуючись у маловодний рік до 55,9 млрд. куб. метрів. Безпосередньо на території держави формується відповідно 52,4 і 29,7 млрд. куб. метрів води, решта надходить з суміжних територій. Водні ресурси Дунаю становлять у середньому 123 млрд. куб. метрів води на рік. Прогнозні ресурси підземних вод питної якості розподілені на території України вкрай нерівномірно і становлять 22,5 млрд. куб. метрів на рік (61,7 млн. куб. метрів на добу), з яких 8,9 млрд. куб. метрів (24,4 млн. куб. метрів на добу) гідравлічне не зв'язані з поверхневим стоком і становлять додаткову складову до поверхневого стоку. Водозабір підземних вод у складі прогнозних ресурсів становить 21 відсоток, що свідчить про можливість ширшого використання їх у багатьох областях.

З метою забезпечення населення та народного господарства необхідною кількістю води в Україні збудовано 1087 водосховищ загальним об'ємом понад 55 млрд. куб. метрів, 7 великих каналів довжиною близько 2000 кілометрів з подачею на них понад 1000 куб. метрів води за секунду, 10 великих водоводів великого діаметру, по яких вода надходить у маловодні регіони України. Витрати свіжої води в Україні на одиницю виробленої продукції значно перевищують

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

255

такі показники у розвинутих країнах Європи: Франції - в 2,5 раза, ФРН - в 4,3, Великобританії та Швеції - в 4,2 раза.

Забезпечення водою населення України в повному обсязі ускладнюється через незадовільну якість води водних об'єктів. Якість води більшості з них за станом хімічного і бактеріального забруднення класифікується як забруднена і брудна (IV - V клас якості). Найгостріший екологічний стан спостерігається в басейнах річок Дніпра, Сіверського Дінця, річках Приазов'я, окремих притоках Дністра, Західного Бугу, де якість води класифікується як дуже брудна (VI клас). Для екосистем більшості водних об'єктів України властиві елементи екологічного та метаболічного регресу. До основних забруднюючих речовин належать нафтопродукти, феноли, азот амонійний та нітритний, важкі метали тощо. Для переважної більшості підприємств промисловості та комунального господарства скид забруднюючих речовин істотно перевищує встановлений рівень граничне допустимого скиду (далі -ГДС). Це призводить до забруднення водних об'єктів, порушення норм якості води.

Основними причинами забруднення поверхневих вод України є: скид неочищених та не досить очищених комунально-побутових і промислових стічних вод безпосередньо у водні об'єкти та через систему міської каналізації; надходження до водних об'єктів забруднюючих речовин у процесі поверхневого стоку води з забудованих територій та сільгоспугідь; ерозія ґрунтів на водозабірній площі.

Якісний стан підземних вод внаслідок господарської діяльності також постійно погіршується. Це пов'язано з існуванням на території України близько 3 тис. фільтруючих накопичувачів стічних вод, а також з широким використанням мінеральних добрив та пестицидів. Найбільш незадовільний якісний стан підземних вод у Донбасі та Кривбасі. Значну небезпеку в експлуатаційних свердловинах Західної України становить наявність фенолів (до 5 -10 гранично допустимих концентрацій - далі ГДК), а також підвищення мінералізації та зростання вмісту важких металів у підземних водах Криму.

Проблема екологічного стану водних об'єктів є актуальною для всіх водних басейнів України. Що ж до Дніпра, водні ресурси якого становлять близько 80 відсотків водних ресурсів України і забезпечують водою 32 млн. населення та 2/3 господарського потенціалу країни, то це одне з найважливіших завдань економічного і

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

256

соціального розвитку та природоохоронної політики держави. Це зумовлено складною екологічною ситуацією на території басейну, оскільки 60 відсотків її розорано, на 35 відсотках земля сильно еродована, на 80 відсотках - трансформовано первинний природний ландшафт. Водосховища на Дніпрі стали акумуляторами забруднюючих речовин. Значної шкоди завдано північній частині басейну внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС; в критичному стані перебувають малі річки басейну, значна частина яких втратила природну здатність до самоочищення. У катастрофічному стані знаходяться річки Нижнього Дніпра, де щорічно має місце ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації, знижується вилов риби, бідніє біологічне різноманіття.

Значної шкоди екосистемі Дніпра поряд із щорічним забрудненням басейну органічними речовинами (40 тис. тонн), нафтопродуктами (745 тонн), хлоридами, сульфатами (по 400 тис. тонн), солями важких металів (65 - 70 тонн) завдає забруднення біогенними речовинами внаслідок використання відсталих технологій сільськогосподарського виробництва, низької ефективності комунальних очисних споруд. Екологічне оздоровлення басейну Дніпра є одним з найважливіших пріоритетів державної політики у галузі охорони та відтворення водних ресурсів. 27 лютого 1997 року Верховною Радою України затверджена Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води. Основною метою Національної програми є відновлення і забезпечення сталого функціонування Дніпровської екосистеми, якісного водопостачання, екологічно безпечних умов життєдіяльності населення і господарської діяльності та захисту водних ресурсів.

Забруднення природних вод України.

Для оцінки природних вод існують певні показники, серед яких є гігієнічні ГДК. Ці нормативи використовуються і для оцінки комплексного забруднення водойм. Аналіз стану водойм України показав, що малі річки забруднені більше, ніж великі. Це спричинено не тільки їх маловодністю, а й недостатньою охороною. Найбільше забруднені Південний Буг, річки Луганської та Донецької областей, Чорноморського узбережжя півдня України. Рівень очищення води надзвичайно низький, вилучається лише 10-40 % неорганічних

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

257

речовин (сполук азоту, фосфору, калію) і практично не вилучаються солі важких металів.

Найбільша водна артерія Дніпро у своєму басейні утримує атомні електростанції – Чорнобильську, Запорізьку, ПівденноУкраїнську, Хмельницьку, Рівненську, Курську і Смоленську АЕС. Через греблі косяки осетрових риб не можуть піднятися до своїх природних нерестилищ.

У Дніпро щорічно скидається 370 млн кубометрів забруднених стоків, але діючі заходи по їх очищенню ще недостатні.

6.19 Вода – еліксир здоров’я

Можна навести не менше 50 причин, через які вода щодня необхідна нашому організму. Назвемо хоча б деякі з них. Вода – головне джерело енергії, «грошовий мішок» тіла. Вода – зв’язуючи матеріал архітектурного проекту клітинної будови; генерує електричну та магнітну енергію всередині кожної клітини тіла, вона дає йому милу жити.

Вода захищає ДНК від пошкоджень, підвищує ефективність її відновлювальних механізмів, зменшує кількість аномалій в ДНК.

Вода значно підвищує ефективність імунного механізму спинного мозку, де формується імунна система, вміщуючи ефективну протидію раку.

Вода – найважливіший елемент системи охолодження (піт) та обігрівання (електризація) організму.

Вода дає нам силу та електричну енергію всіх мозкових функцій, і в першу чергу, для мислення.

Вода – найкращий тонізуючий напій і в ній немає побічних ефектів.

Вода нормалізує кровотворні системи кісткового мозку, допомагає запобігати лейкемії та лейкозу. Це невеличкий перелік причин, через які необхідно вживати воду щодня, дає приблизне уявлення про її роль у нашому житті.

Вода головний розчинник всіх видів їжі, вітамінів та мінералів. Вона заряджає їжу енергією, яка під час травлення передається організму. Споживання їжі без води не має для організма енергетичної цінності.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

258

Вода посилює здатність еритроцитів до накопичення кисню в легенях. Вода проникає у клітину, забезпечує її киснем і односить відпрацьовані гази до легенів для виведення їх з організму.

Вода запобігає закупорюванню артерій мозку й серця.

Вода необхідна для виробництва всіх гормонів, що виробляє мозок, в тому числі мелатонін.

Вода необхідна для ефективного виробництва всіх нейротрансміттерів, в тому числі серотоніну.

Вода знімає втоми, стреси, депресію.

В. Козак «Вода – життя» (;3-4, 1997, Натураліс) наводить такі дані: ембріон людини складається на 97% з води. У новонароджених її кількість складає 77 %, а у 50 років людина має 60% води від маси тіла. Основна кількість води (70%) міститься всередині клітини, а 30% - це позаклітинна вода, яка в свою чергу поділяється на дві частини: 7% – це кров та лімфа, 93% - між тканинна вода, яка омиває клітини. Знаючи свою вагу і вік, можна приблизно підрахувати масу своєї гідросфери.

Втрата 6-8% вологи від ваги тіла призводить до підвищення температури, з’являється слабкість і запаморочення голови, головний біль. Втрата 10% вологи може призвести до незворотних процесів в організмі, а втрата 25% внутрішньої вологи є смертельною при 2025оС. Втрати води вирахувати складно. Приблизно, на добу людина втрачає 2-2,5 кг води. Крім тієї води, що ми п’ємо, до організму потрапляє ще 3 л слини, по 3 л шлункового та кишкового соків і 1,5 л сечі. Частина води утворюється в організмі під час розпаду білків, жирів та вуглеводів. При окисленні 100 г жирів утворюється 107 г води, а при окисленні 100 г вуглеводів – 55 г води. Дослідження вмісту води в різних тканинах і органах організму людини показало, що більше всього води у речовині мозку. Необхідність швидких реакцій в цій керуючій системі людини мабуть і зумовила вміст в ній підвищеної кількості води.

Двадцять років тому японці виявили стан води, про існування якого навіть не підозрювали. Виявилося, що у новонароджених малюків людей і дітей тварин клітини вміщують виключно особливу воду. Якщо розглянути її під мікроскопом із збільшенням у 20 000 разів, її структура має форму сніжинки. Така вода отримала назву кластерної. Якщо людина п’є таку воду, то створюється потужний оздоровчий вплив на організм, завдяки виведенню токсинів з клітин,

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

259

має омолоджуючий ефект. Виявилося, що молекули ДНК теж містять кластерну воду.

Р. Хорн, американський геохімік, про воду: «Неможливість визначити структуру води при допомозі найефективніших сучасних методів досліджень, які дозволили розібратись в структурі таких надзвичайно складних біомолекул, як ДНК і міоглобін, певним чином попереджає про те, що ми маємо справу з дуже складною системою.

В.І. Вернадський: вода без життя в біосфері неможлива.

Р. Дюбуа, французький біолог: життя – «одушевлена вода». За даними ВОЗ 80% захворювань передається з водою.

Таблиця 6.1. Види хвороб, що передаються водою

види захворювань

хвороби

 

 

 

Важкі метали

атеросклероз

 

свинець

поліневрит

 

ртуть

гіпертонія

 

 

кадмій

ураження

органів

цинк

кровотворення( кісткового мозку)

нікель

втрата гостроти зору

хром

 

 

 

 

 

Радіоактивне забруднення

 

 

 

 

 

∙ уран

∙ онкологічні захворювання

∙ плутоній

∙ генетичні зміни

 

∙ торій

∙ послаблення імунітету

∙ стронцій

∙ вади новонароджених

∙ цезій

∙ ламкість

 

і

погане

∙ азот

зрощування кісток

 

 

 

∙ фосфор

∙ сприяння

 

росту

у

 

 

водопровідних

 

комунікаціях

 

 

водоростей,

що

 

погано

 

 

фільтруються і виділяють токсини,

 

 

послаблюють імунітет

 

 

Крім того гастроентерит, гепатит, міокардит, менінгіт, поліомієліт і дуже багато кишкових хвороб.

Дослідження надзвичайного японського вченого і дослідника , цілителя Масару Емото показали, що вода здатна сприймати, зберігати

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

260

і передавати людські думки та емоції. Форма кришталиків крижинок, що утворюються при замерзанні води, не тільки залежить від її чистоти, але залежить від того, яку над нею виконують музику, які їй показують зображення, які промовляють слова, і навіть від того, думають люди про неї чи не звертають уваги. Доктор Емото вважає що, оскільки вода спроможна реагувати на дуже широкий спектр електромагнітних коливань (вібрації або хадо), вона відображає фундаментальні властивості всесвіту в цілому. Як люди так і вся наша Земля на 70% складається з води.

Експерименти Масару Емото переконливо доводять, який вплив людська свідомість чинить на матерію – в даному випадку на воду.

У Стародавньому Єгипті знали про силу і вплив кольору і навіть створювали у деяких храмах кольорові зали. В них вивчали використання впливу кольору і займалися лікуванням. Один із методів лікування полягав у тому, що у сосуди з фруктовим соком, що за уявленням єгиптян містив енергію бога сонця Ра, вкладали коштовне каміння того ж кольору що і напій. Насичений таким чином сік давали хворим.

Авіцена прописував пацієнтам вплив певного кольору залежно від характеру хвороби. З цією метою застосовувалися ванни з пофарбованою водою, вікна мали штору певного кольору, одяг пацієнтів теж був певного кольору.

Колір – це електромагнітні коливання певної довжини і частоти. Вода сприймає і зберігає інформацію про колір. Для цього її достатньо залишити на 10-30 хвилин на підставці потрібного кольору у прозорій склянці. Сьогодні метод лікування «кольоровою» водою знайшов широке застосування (лікування понад 100 хвороб).

Наприклад, помаранчевий колір, помаранчева вода надають рішучості діяти, допомагає приймати вірні у даній ситуації рішення. Вплив помаранчевого кольору часто стає першим поштовхом до позитивних змін, котрі можуть призвести до розв’язання усіх проблем зі здоров’ям, що здавалися неподоланними. Рожевий колір і енергія такої води позбавляє від напруженості після сварок, також пом’якшує наслідки спалахів гніву. Його інколи використовують щоб вплинути на серце, підняти життєві сили і опір меланхолії. Про інші кольори і користування зарядженою водою можна почитати у книзі відомого лікаря-цілителя М.І. Мазнєва «Чудо-целитель вода. Употребление

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]